Σάββατο 5 Μάη 2018 - Κυριακή 6 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Βουλευτικές εκλογές με φόντο τη γεωπολιτική αντιπαράθεση

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Με φόντο τη συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη γειτονική Συρία και την κλιμάκωση της γεωπολιτικής κόντρας Ισραήλ - Ιράν, την Κυριακή 6 Μάη καλούνται στις κάλπες, μετά από περίπου 10 χρόνια, 3.700.000 Λιβανέζοι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τη νέα 128μελή Βουλή και κυβέρνηση της χώρας. Με βάση το αναχρονιστικό Σύνταγμα του Λιβάνου, οι έδρες είναι κατανεμημένες με κριτήριο τα θρησκευτικά δόγματα. 64 στους μουσουλμάνους (σιίτες 27, σουνίτες 27, δρούζοι 8, αλαουίτες 2) και 64 στους χριστιανούς (μαρωνίτες 34, ορθόδοξοι 14, καθολικοί 8, Αρμένιοι ορθόδοξοι 5, Αρμένιοι καθολικοί 1, προτεστάντες 1 και άλλες χριστιανικές μειονότητες 1). Ο Πρόεδρος της χώρας πρέπει να είναι μαρωνίτης, ο πρωθυπουργός σουνίτης και ο πρόεδρος της Βουλής σιίτης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Με τον ίδιο τρόπο μοιράζονται αναλογικά και οι έδρες στις περιφέρειες με βάση τον πληθυσμό και το θρησκευτικό του δόγμα, και έτσι διαμορφώνονται και οι ετερόκλητες πολλές φορές συμμαχίες.

Η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» (φιλική προς το Ιράν), σε συμμαχία με άλλες σιιτικές και όχι μόνο δυνάμεις, φέρεται να βγαίνει ενισχυμένη, λίγο πάνω από τον σημερινό σουνίτη πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι, το κόμμα του «Κίνημα του Μέλλοντος» και τους συμμάχους του.

Το Λιβανέζικο ΚΚ, που τάσσεται κατά του αναχρονιστικού Συντάγματος, δεν κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές αλλά μέσα από διάφορα σχήματα ανά εκλογική περιφέρεια, επιδιώκοντας συμμαχίες με δυνάμεις που είναι πιο κοντά στις δικές του θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ