Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Διαμαρτυρία στον ΟΗΕ κατά των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Κίνα υψώνει η Αυστραλία, που έκανε παρέμβαση στον ΟΗΕ καταγγέλλοντας τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ως «παράνομες». Στη σχετική επιστολή «η κυβέρνηση της Αυστραλίας απορρίπτει οποιεσδήποτε αξιώσεις της Κίνας που δεν συμβαδίζουν με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας». Αναφερόμενη δε σε φόρμουλες διεκδικήσεων που το Πεκίνο έχει καταρτίσει τα τελευταία χρόνια για τη ΝΚΘ (π.χ. το «δόγμα "Four Sha"», όπως διαμορφώθηκε το 2017-2018 από Κινέζους ακαδημαϊκούς που μορφοποίησαν τις κινεζικές διεκδικήσεις στη ΝΚΘ, ουσιαστικά εμφανίζοντας ως κινεζική επικράτεια το μεγαλύτερο μέρος της), η Καμπέρα αναφέρει ότι «δεν δικαιούται η Κίνα να χαράσσει ευθείες γραμμές που συνδέουν τους πιο απομακρυσμένους θαλάσσιους σχηματισμούς ή "ομάδες νησίδων" στη Νότια Κινεζική Θάλασσα γύρω από το "Four Sha" ή το "ηπειρωτικό" ή το "απομακρυσμένο" αρχιπέλαγος».

Η αυστραλιανή αυτή παρέμβαση στον ΟΗΕ έρχεται ενώ πριν λίγες μέρες το υπουργείο Αμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι πολεμικά πλοία που διέσχιζαν τη ΝΚΘ κατευθυνόμενα στη Χαβάη, για να συμμετάσχουν σε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ, «αντιμετώπισαν» δυνάμεις του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Αμυνας πρόσθεσε ότι τηρήθηκαν όλοι οι «κανόνες αλληλεπίδρασης με ξένα πλοία... όπως θα περιμέναμε (σ.σ. και εμείς να γίνει) ως απάντηση σε πλοία που επιχειρούν σε διεθνή ύδατα». Είπε πάντως ότι «έγιναν επαγγελματικές επικοινωνίες ρουτίνας» και «δεν υπήρξε αντιπαράθεση».

Από τη μεριά της Κίνας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Ουάνγκ Ουενμπίν επέκρινε την παρέμβαση της Καμπέρα στον ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι «η Κίνα υπερασπίστηκε την εδαφική της κυριαρχία και τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε όλη της την ιστορία» και αυτό «δεν θα αλλάξει από τις αχαλίνωτες κατηγορίες ορισμένων χωρών». Είπε ακόμα ότι οι κατηγορίες της Αυστραλίας «είναι αντίθετες στην πραγματικότητα, το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις».

Στο μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αναστολή των συμφωνιών έκδοσης υπόπτων μεταξύ του Χονγκ Κονγκ (που αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας) και του Καναδά, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, οι οποίες πρωτοστάτησαν στις επικρίσεις κατά του νέου νόμου για την ασφάλεια, που ενέκρινε το κινεζικό κοινοβούλιο. Σημειώνουμε βέβαια ότι οι τρεις αυτές χώρες είχαν ήδη αναστείλει μονομερώς τις συμφωνίες έκδοσης, εκφράζοντας και έτσι την έντονη αντίδρασή τους για τις προσπάθειες του Πεκίνου να ενισχύσει το ρόλο του στο κρίσιμο αυτό διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο. Για αυτό το θέμα ο Ουάνγκ απέδωσε «εσφαλμένες ενέργειες» στις χώρες αυτές, που - συνέχισε - «έπληξαν σοβαρά τις βάσεις της δικαστικής συνεργασίας».

Ο νέος νόμος για το Χονγκ Κονγκ αναζωπύρωσε περιφερειακούς ανταγωνισμούς με την Κίνα, που «σιγοβράζουν» εδώ και καιρό, τους οποίους τώρα προσπαθούν να αξιοποιήσουν και οι ΗΠΑ (των οποίων οι παραπάνω χώρες θεωρούνται βασικοί σύμμαχοι), στο πλαίσιο της εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεσής τους μαζί της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ