Τετάρτη 29 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Παζάρια, απειλές και στρατιωτική κινητικότητα

ΚΑΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εντείνεται η συνεχιζόμενη ρευστή κατάσταση που προκαλούν στη Λιβύη οι συνεχιζόμενες επεμβάσεις ξένων δυνάμεων και η έντονη διπλωματική κινητικότητα σε συνάρτηση με τις πολεμικές προετοιμασίες σε Σύρτη και Τζούφνα.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που έχει απειλήσει με στρατιωτική επέμβαση στην Ανατολική Λιβύη σε περίπτωση που οι δυνάμεις της Τρίπολης και της Αγκυρας επιχειρήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη και την Τζούφνα, επανέλαβε πως η χώρα του και οι σύμμαχοί της δεν θα επιτρέψουν «να γίνει η Λιβύη βάση τρομοκρατών και να απειληθεί η περιφερειακή ασφάλεια». Κατά τη συνάντηση με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δεν συζήτησε μόνο τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις γνωστές «κόκκινες γραμμές» του Καΐρου σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές λιβυκές πόλεις Σύρτη και Τζούφνα αλλά και τις εξελίξεις σε συγκρούσεις που αφορούν την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος είχε συνάντηση και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, όπου αναδείχτηκε η ταύτιση θέσεων κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη καθώς συμφώνησαν πως μιλούν με μία φωνή και αντιδρούν «σαν ένα χέρι».

Απειλές Αμερικανών για «κυρώσεις»

Τη Δευτέρα επισκέφθηκε την πόλη Μισράτα ο Αμερικανός διπλωματικός επιτετραμμένος στη Λιβύη, Τζόσουα Χάρις, συζητώντας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σάρατζ, Αχμαντ Μάιτικ, και τον υπουργό Εσωτερικών, Φάθι Μπασάγα, τη δήθεν υποστήριξη των ΗΠΑ στην «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης». Τόνισε επίσης την ανάγκη να εκδιωχθούν από τη Λιβύη «όλες οι ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι». Εξέφρασε επίσης την «ετοιμότητα» των ΗΠΑ να συνεργαστούν με Λίβυους αξιωματούχους «που απορρίπτουν τις ξένες επεμβάσεις». Δεν αποσαφήνισε εάν εννοούσε και τη συνεργασία της κυβέρνησης Σάρατζ με την Τουρκία και τη δράση Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων και μισθοφόρων.

Παράλληλα, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Wall Street Journal», επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του στρατηγού Χ. Χάφταρ και άλλων που εμποδίζουν τη λειτουργία πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Ανατολική Λιβύη υπονομεύοντας «τη λιβυκή οικονομία». Ακολούθησε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη που ανέφερε πως οι ΗΠΑ έχουν την πόρτα ανοιχτή «σε όλους όσοι θα παραδώσουν όπλα, θα απορρίψουν τις ξένες επεμβάσεις και χειραγωγήσεις και θα συμμετάσχουν σε έναν ειρηνικό διάλογο». Αντίθετα, «θα υποστούν κυρώσεις όσοι υπονομεύουν την οικονομία της Λιβύης και αυξάνουν τη στρατιωτική κλιμάκωση».

Κινήσεις και απειλές για στρατιωτική δράση στη Σύρτη

Τέλος, χτες, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της κυβέρνησης Σάρατζ, που στηρίζονται από την Αγκυρα, δήλωσε πως η Τρίπολη επιθυμεί μία «πολιτική λύση» προκειμένου να εισέλθουν οι δυνάμεις της στη Σύρτη... «ειρηνικά»! Ο ταξίαρχος Αμπντούλ Χάντι Ντάρα ισχυρίστηκε πως οι δυνάμεις της κυβέρνησης στην Τρίπολη «θέλουν να ελευθερώσουν τη Σύρτη ειρηνικά, όπως απελευθερώθηκαν οι πόλεις Ουατίγια και Ταρχούνα», για να αποφευχθεί «η αιματοχυσία Λίβυων». Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν «σύντομα» επιθέσεις κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ και του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) σε περίπτωση «που αποτύχουν τα ειρηνικά μέσα». Πρόσθεσε επίσης με νόημα πως κινούνται προς τα ανατολικά ένοπλες δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης και αναμένουν εντολές «για να ξεκινήσει η στρατιωτική επιχείρηση "Μονοπάτι της Νίκης"».

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη ναυτική αποστολή «Ειρήνη» της ΕΕ, που υποτίθεται επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Την ερχόμενη βδομάδα θα αποστείλει στην Α. Μεσόγειο τη φρεγάτα «Αμβούργο» με περίπου 250 πεζοναύτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ