ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δυναμώνουν τη διεκδίκηση, αποφασίζουν τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς

«Χορτάσαμε από λόγια, αλλά με τα λόγια δεν ζούμε ούτε μπορούμε να μείνουμε στον τόπο μας», απαντούν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα
Στον απόηχο του συλλαλητηρίου σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα
Στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής και σε έναν πρώτο προγραμματισμό των επόμενων αγωνιστικών τους βημάτων προχώρησαν οι εκπρόσωποι φορέων και Επιτροπών Αγώνα Πυρόπληκτων των χωριών της Βόρειας Εύβοιας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Επίσης, αποφασίστηκε η οργάνωση μεγάλης συναυλίας στον κόμβο της Στροφυλιάς στα μέσα Σεπτέμβρη, με γνωστούς καλλιτέχνες, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να στηρίξουν τον αγώνα των πυρόπληκτων. Συζητήθηκε επίσης η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης απέχουν κατά πολύ από τα αιτήματα που περιέχει το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς το περασμένο Σάββατο.

Οσα ανακοινώνονται δεν διασφαλίζουν ότι οι κάτοικοι θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους. Παράλληλα εξελίσσεται και μια προσπάθεια υποτίμησης των ζημιών, ώστε να πετσοκόβονται οι αποζημιώσεις με μια σειρά από «κόφτες», όρους και προϋποθέσεις.

Σπίτια που στον πρώτο έλεγχο χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δευτεροβάθμια επιτροπή τα μετατρέπει σε «κίτρινα». Μηχανήματα που κάηκαν δεν αποζημιώνονται, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ζητούν τιμολόγια για αγορές που έγιναν ακόμη και πριν από 10 ή και 20 χρόνια. Για τις καμένες σταβλικές εγκαταστάσεις ζητούνται άδειες και αποδείξεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για όσες τηρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις, θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθούν με έξοδα των κτηνοτρόφων και στη συνέχεια να δοθούν τα χρήματα και αυτά όχι στο σύνολό τους. Οι αποζημιώσεις για τα ζώα και τις αγροτικές καλλιέργειες που έχουν καεί, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην αξία και το ύψος της καταστροφής, παραμένει άγνωστο πότε θα δοθούν.

Χορτάσαμε λόγια και υποσχέσεις

Από τη σύσκεψη στη Στροφυλιά, την περασμένη Πέμπτη
Από τη σύσκεψη στη Στροφυλιά, την περασμένη Πέμπτη
«Χορτάσαμε από λόγια, αλλά με τα λόγια δεν βάζεις λεφτά στο παντελόνι για να ζήσεις τη φαμίλια σου και να μείνεις στον τόπο σου. Ούτε με τα λόγια ζωντανεύουν τα ζώα που χάσαμε ούτε με τα λόγια ξαναβγάζουμε ρετσίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Σημείωσε μάλιστα ότι άλλα τους είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στη συνάντηση που είχαν και διαφορετικά πράγματα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Στη Βουλή ειπώθηκε το σκεπτικό για τους ρετσινάδες. Αντί για 15 χρόνια μόνιμη και σταθερή δουλειά στο δάσος με δικαιώματα, όπως ζητάμε, μας ξεφούρνισαν οκταετή απασχόληση σε κοινωφελές πρόγραμμα. Δηλαδή, λιγότερα χρόνια, με δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, αφού τα κοινωφελή προγράμματα είναι 534 ευρώ μεικτά. Κοροϊδία! Για τη φετινή παραγωγή που χάσαμε, τίποτα. Για τα ζώα που χάθηκαν, τίποτα. Για τα σπίτια που από "κόκκινα" γίνονται "κίτρινα" και στο τέλος θα γίνουν και "πράσινα", τίποτα. Για τις ρίζες ελιές που είχαμε για το λάδι της χρονιάς, για το χαμένο εισόδημα των επαγγελματιών στις ταβέρνες και τα ενοικιαζόμενα και για πολλά ακόμα... Ολο λάδι λάδι, και από τηγανίτα τίποτα!», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ρετσινάδων.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, όπως σημείωσαν πολλοί από όσους πήραν τον λόγο στη σύσκεψη, επιχειρηματικοί όμιλοι σπεύδουν να κατοχυρώσουν την παρουσία τους στα καμένα.

Με «χορηγίες», στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σουλατσάρουν από δήμο σε δήμο και από χωριό σε χωριό, συναντιούνται με δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, αναλαμβάνοντας αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και απομάκρυνση καμένων δέντρων, που είναι δίπλα στους δρόμους, ανακηρύσσονται «ανάδοχοι δασικών εκτάσεων».

Ολα αυτά με τις πλάτες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, αφού τα «ολιστικά» σχέδια που ανακοινώνονται και οι άλλες εξαγγελίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι βασικός στόχος είναι η μετατροπή των καμένων εκτάσεων σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης.

Και όχι μόνο αυτό αλλά, όπως καταγγέλθηκε στη σύσκεψη, κυβερνητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης «ξεμοναχιάζουν» ρετσινάδες, δασεργάτες και γενικότερα κατοίκους της περιοχής και προσπαθούν να διασπάσουν την ενότητα και τον αγώνα τους, ποντάροντας στην κούραση και στην απόγνωση.

Με παρακαταθήκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο

Κοινός τόπος όλων όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ότι το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του προηγούμενου Σαββάτου αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.

«Το προηγούμενο Σάββατο δεν είναι υπερβολή να πούμε πως σείστηκε ο τόπος στη Βόρεια Εύβοια, πως τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας. Σηκώσαμε το ανάστημά μας και μετρηθήκαμε στα ίσα», σημείωσε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής.

Επιβεβαιώθηκε ότι το ψήφισμα του συλλαλητηρίου αποτελεί τη βάση των διεκδικήσεων και ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η επιβίωση του λαού της περιοχής.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να μείνει αρραγής η ενότητα των πυρόπληκτων, να δυναμώσει η λειτουργία των Επιτροπών Αγώνα, να συγκροτηθούν κι άλλες στα χωριά που δεν υπάρχουν, να στηριχτούν τα δύο Κέντρα Αγώνα και Αλληλεγγύης που λειτουργούν στον κόμβο της Στροφυλιάς και την Ιστιαία, να συνεχιστούν και να πυκνώσουν οι συνελεύσεις των Επιτροπών Αγώνα, για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των κατοίκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών, τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και τις Επιτροπές Αγώνα.


ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ο λαός της βόρειας Εύβοιας δεν είναι μόνος του!

Η βοήθεια που συγκεντρώνεται στα δύο Στέκια από σωματεία και φορείς διανέμεται υποδειγματικά και η προσπάθεια αναγνωρίζεται πλατιά από τους πυρόπληκτους

Το αδιαχώρητο δημιουργείται καθημερινά από τη βοήθεια που φτάνει στο Στέκι της Στροφυλιάς
Το αδιαχώρητο δημιουργείται καθημερινά από τη βοήθεια που φτάνει στο Στέκι της Στροφυλιάς
Οι πυρόπληκτοι της βόρειας Εύβοιας δεν είναι μόνοι τους. Στο πλευρό τους στέκονται οι εργαζόμενοι και ο λαός ολόκληρης της χώρας. Τα Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης στη Στροφυλιά και την Ιστιαία αποτελούν σημείο αναφοράς της πλατιάς λαϊκής αλληλεγγύης, αποκούμπι και όπλο στον αγώνα που δίνουν.

Καθημερινά στα στέκια καταφθάνουν αποστολές με είδη πρώτης ανάγκης, από διάφορες περιοχές της χώρας. Τρόφιμα μακράς διάρκειας, βρεφικά είδη και είδη προσωπικής υγιεινής, ζωοτροφές, φάρμακα κ.ά., που συγκεντρώνουν συνδικάτα και σύλλογοι, αποστέλλονται οργανωμένα στα δυο Στέκια. Πολλοί είναι κι αυτοί που τα επισκέπτονται για να προσφέρουν κάτι από το υστέρημά τους.

Στη συνέχεια, τα είδη κατανέμονται ανά είδος, συσκευάζονται σε δέματα και διανέμονται στους κατοίκους των πυρόπληκτων χωριών. Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή παίζουν οι Επιτροπές Αγώνα στα χωριά, οι οποίες αναλαμβάνουν την καταγραφή των αναγκών, πόσες οικογένειες διαμένουν, αν υπάρχουν μικρά παιδιά, αν υπάρχει ανάγκη για φάρμακα κ.τ.λ.

Η υποδειγματική αυτή διαδικασία έχει αναγνωριστεί από τους πυρόπληκτους και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο διανομής που ακολουθείται είτε από τους δήμους και την Περιφέρεια είτε από διάφορες ΜΚΟ, η οποία αφήνει περιθώρια για δημιουργία πελατειακών σχέσεων και πολιτική εκμετάλλευση.

Σημεία αναφοράς τα δύο Στέκια

Το ίδιο συγκινητική είναι και η βοήθεια που προσφέρεται για τη λειτουργία των δύο Κέντρων Αγώνα και Αλληλεγγύης. Από τις πρώτες κιόλας μέρες, παρέες φοιτητών, μέλη συνδικάτων, εργαζόμενοι από διάφορες περιοχές της χώρας βρίσκονται στην περιοχή και μαζί με πυρόπληκτους των χωριών συνεισφέρουν στη λειτουργία των Κέντρων Αγώνα και Αλληλεγγύης.

«Η παρουσία μας εδώ στη Στροφυλιά, εκτός από την προσφορά βοήθειας στη λειτουργία του Στεκιού, έχει στόχο να δείξει στον λαό της περιοχής ότι δεν είναι μόνος του», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη, εργαζόμενη από την Αθήνα, που αποφάσισε να διαθέσει μέρες από την άδειά της για να στηρίξει αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια.

Και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δίπλα τους στέκονται χιλιάδες, όχι μόνο με είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και με αλληλεγγύη και στον αγώνα που δίνουν για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους».

«Τις μέρες που βρίσκομαι εδώ, πιστεύω ότι έχω πάρει από τα μεγαλύτερα μαθήματα της ζωής μου. Οχι μόνο από την οργάνωση του Στεκιού, τον τρόπο που γίνεται η διανομή και το μέλημα να μην φέρουμε σε δύσκολη θέση τους ανθρώπους αυτούς, αλλά και από το πώς μας υποδέχονται στα χωριά, από τη φιλοξενία», σημειώνει από την πλευρά της η Μαρία, εργαζόμενη επίσης από την Αθήνα.

«Το βλέπεις στα πρόσωπά τους»

Στη Στροφυλιά τις τελευταίες μέρες βρέθηκε μία ακόμη παρέα φοιτητών από την Αθήνα. Ο Δημήτρης, η Καλλιόπη και η Ευγενία προσφέρουν βοήθεια για τη λειτουργία του Στεκιού.

«Μου έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση η ανταπόκριση του κόσμου, η βοήθεια που φτάνει από σωματεία και συλλόγους, η αλληλεγγύη που εκφράζεται. Είναι διαφορετικό να ακούς κάτι και εντελώς διαφορετικό να το βλέπεις», αναφέρει η Ευγενία, φοιτήτρια στο Γεωπονικό. Σημειώνει ότι φτάνοντας στην περιοχή συνειδητοποίησε το μέγεθος της καταστροφής και τονίζει ότι «μόνο μιλώντας με τους ανθρώπους εδώ καταλαβαίνει κανείς ότι το δάσος είναι η ζωή τους».

Και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να καταλάβει ο λαός της περιοχής τη δύναμή του και να παλέψει για τα αιτήματά του. Θα προσπαθήσω να μεταφέρω την εμπειρία που αποκόμισα από εδώ και να συμβάλω με τον τρόπο μου στο να συνεχιστεί η έκφραση αλληλεγγύης αλλά και να στηριχθεί ο αγώνας του λαού της περιοχής».

Την τεράστια καταστροφή που αντίκρισε σημειώνει από την πλευρά του και ο Δημήτρης, φοιτητής Οδοντιατρικής. Τονίζει ότι αυτό που έχει αντιληφθεί, τόσο από την παρουσία του στο Στέκι όσο και από τη συμμετοχή του στις διανομές που γίνονται στα χωριά, είναι ότι οι κάτοικοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται.

«Το βλέπεις στα πρόσωπά τους. Στο πώς μαλακώνει το βλέμμα τους όταν προσπαθείς να τους δώσεις κουράγιο και δύναμη. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τον λαό της περιοχής να σταθεί στα πόδια του. Η αλληλεγγύη είναι το ήμισυ, το άλλο μισό είναι ο αγώνας και θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τόσο στην αλληλεγγύη όσο και στον αγώνα», μας λέει.

Ανταπόδοση της αλληλεγγύης

Εξίσου συγκινητική είναι η ανταπόδοση της αλληλεγγύης που δέχονται όσοι βοηθούν στη λειτουργία του Στεκιού στη Στροφυλιά. Γυναίκες των γύρω χωριών έχουν αναλάβει σε μεγάλο βαθμό την τροφοδοσία με φαγητό. Με υλικά που περιλαμβάνονται στις συσκευασίες που διανέμονται, φτιάχνουν φαγητά και τα προσφέρουν στο Στέκι.

«Ο,τι μπορώ να προσφέρω και εγώ θα το κάνω. Λίγες μερίδες φαγητό είναι το λιγότερο. Τα παιδιά αυτά κάνουν τόσα για μας», αναφέρει η κυρία Αργυρώ, πυρόπληκτη από το χωριό Στροφυλιά, που σχεδόν καθημερινά κάτι θα μαγειρέψει για τα παιδιά που βρίσκονται στο Στέκι.

«Τις μέρες που βρίσκομαι εδώ πιστεύω ότι έχω φάει τα πιο νόστιμα φαγητά. Και είναι νόστιμα γιατί είναι φτιαγμένα με την καλοσύνη απλών ανθρώπων, που μέσα στη δυστυχία που τους βρήκε, έχουν έγνοια και για μας. Θέλουν να ανταποδώσουν την αλληλεγγύη. Είναι κάτι πολύ συγκινητικό που θα μείνει αξέχαστο και χαραγμένο για πάντα στη μνήμη μου. Είναι μάθημα ζωής για μένα και για όλους όσοι βρισκόμαστε εδώ», αναφέρει η Καλλιόπη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής.


ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Πλατιά διακίνηση στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας

Στα πυρόπληκτα χωριά της Βόρειας Εύβοιας διανέμεται από την Παρασκευή η ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη», η οποία είναι αφιερωμένη στον αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του. Με μαζικές εξορμήσεις κλιμάκια της ΤΕ Εύβοιας και των Κομματικών Οργανώσεων διακινούν πλατιά το 8σέλιδο αφιέρωμα που τυπώθηκε σε χιλιάδες αντίτυπα, αποκλειστικά για την Εύβοια και διανέμεται δωρεάν.

Η ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» περιέχει την ομιλία και τη δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή, ενώ αναδημοσιεύονται ρεπορτάζ της εφημερίδας από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου στη Στροφυλιά, το πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης και τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Η συναυλία αλληλεγγύης θα γίνει παρά τα εμπόδια του δήμου Καισαριανής!

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, σε συνέχεια των δράσεών τους για αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους, διοργανώνουν φοιτητική συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την Κυριακή 29/8, στις 20.30. Στον χώρο της συναυλίας θα πραγματοποιηθεί συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Οπως κατήγγειλαν την Παρασκευή οι φοιτητές, «ο δήμος Καισαριανής, με απαράδεκτα προκλητικά προσχήματα, απέρριψε το αίτημα των Φοιτητικών Συλλόγων για διεξαγωγή της συναυλίας στο Σκοπευτήριο». Στα όσα επικαλείται ο δήμος οι φοιτητές απαντούν θυμίζοντας τη δράση φοιτητών από μια σειρά συλλόγους που έχουν ενταχθεί σε εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και στην Καισαριανή, ότι έχουν αποδείξει με τη στάση και διεκδικήσεις τους πως τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, ότι τιμούν πολύμορφα τον χώρο του Σκοπευτηρίου. «Ξεκαθαρίζουμε ότι η συναυλία θα πραγματοποιηθεί κανονικά», απαντούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, τονίζοντας πως «η καλύτερη απάντηση θα είναι η μεγάλη επιτυχία της συναυλίας! Εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προσφέροντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ