Σάββατο 28 Αυγούστου 2021 - Κυριακή 29 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Δυναμώνουν τη διεκδίκηση, αποφασίζουν τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς

«Χορτάσαμε από λόγια, αλλά με τα λόγια δεν ζούμε ούτε μπορούμε να μείνουμε στον τόπο μας», απαντούν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Στον απόηχο του συλλαλητηρίου σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα
Στον απόηχο του συλλαλητηρίου σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα
Στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής και σε έναν πρώτο προγραμματισμό των επόμενων αγωνιστικών τους βημάτων προχώρησαν οι εκπρόσωποι φορέων και Επιτροπών Αγώνα Πυρόπληκτων των χωριών της Βόρειας Εύβοιας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Επίσης, αποφασίστηκε η οργάνωση μεγάλης συναυλίας στον κόμβο της Στροφυλιάς στα μέσα Σεπτέμβρη, με γνωστούς καλλιτέχνες, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να στηρίξουν τον αγώνα των πυρόπληκτων. Συζητήθηκε επίσης η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, που θα προσδιοριστεί το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης απέχουν κατά πολύ από τα αιτήματα που περιέχει το ψήφισμα που εγκρίθηκε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς το περασμένο Σάββατο.

Οσα ανακοινώνονται δεν διασφαλίζουν ότι οι κάτοικοι θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και θα συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους. Παράλληλα εξελίσσεται και μια προσπάθεια υποτίμησης των ζημιών, ώστε να πετσοκόβονται οι αποζημιώσεις με μια σειρά από «κόφτες», όρους και προϋποθέσεις.

Σπίτια που στον πρώτο έλεγχο χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δευτεροβάθμια επιτροπή τα μετατρέπει σε «κίτρινα». Μηχανήματα που κάηκαν δεν αποζημιώνονται, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ζητούν τιμολόγια για αγορές που έγιναν ακόμη και πριν από 10 ή και 20 χρόνια. Για τις καμένες σταβλικές εγκαταστάσεις ζητούνται άδειες και αποδείξεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για όσες τηρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις, θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθούν με έξοδα των κτηνοτρόφων και στη συνέχεια να δοθούν τα χρήματα και αυτά όχι στο σύνολό τους. Οι αποζημιώσεις για τα ζώα και τις αγροτικές καλλιέργειες που έχουν καεί, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην αξία και το ύψος της καταστροφής, παραμένει άγνωστο πότε θα δοθούν.

Χορτάσαμε λόγια και υποσχέσεις

Από τη σύσκεψη στη Στροφυλιά, την περασμένη Πέμπτη
Από τη σύσκεψη στη Στροφυλιά, την περασμένη Πέμπτη
«Χορτάσαμε από λόγια, αλλά με τα λόγια δεν βάζεις λεφτά στο παντελόνι για να ζήσεις τη φαμίλια σου και να μείνεις στον τόπο σου. Ούτε με τα λόγια ζωντανεύουν τα ζώα που χάσαμε ούτε με τα λόγια ξαναβγάζουμε ρετσίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Γεωργαντζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Σημείωσε μάλιστα ότι άλλα τους είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στη συνάντηση που είχαν και διαφορετικά πράγματα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Στη Βουλή ειπώθηκε το σκεπτικό για τους ρετσινάδες. Αντί για 15 χρόνια μόνιμη και σταθερή δουλειά στο δάσος με δικαιώματα, όπως ζητάμε, μας ξεφούρνισαν οκταετή απασχόληση σε κοινωφελές πρόγραμμα. Δηλαδή, λιγότερα χρόνια, με δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, αφού τα κοινωφελή προγράμματα είναι 534 ευρώ μεικτά. Κοροϊδία! Για τη φετινή παραγωγή που χάσαμε, τίποτα. Για τα ζώα που χάθηκαν, τίποτα. Για τα σπίτια που από "κόκκινα" γίνονται "κίτρινα" και στο τέλος θα γίνουν και "πράσινα", τίποτα. Για τις ρίζες ελιές που είχαμε για το λάδι της χρονιάς, για το χαμένο εισόδημα των επαγγελματιών στις ταβέρνες και τα ενοικιαζόμενα και για πολλά ακόμα... Ολο λάδι λάδι, και από τηγανίτα τίποτα!», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ρετσινάδων.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, όπως σημείωσαν πολλοί από όσους πήραν τον λόγο στη σύσκεψη, επιχειρηματικοί όμιλοι σπεύδουν να κατοχυρώσουν την παρουσία τους στα καμένα.

Με «χορηγίες», στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σουλατσάρουν από δήμο σε δήμο και από χωριό σε χωριό, συναντιούνται με δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, αναλαμβάνοντας αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και απομάκρυνση καμένων δέντρων, που είναι δίπλα στους δρόμους, ανακηρύσσονται «ανάδοχοι δασικών εκτάσεων».

Ολα αυτά με τις πλάτες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης, αφού τα «ολιστικά» σχέδια που ανακοινώνονται και οι άλλες εξαγγελίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι βασικός στόχος είναι η μετατροπή των καμένων εκτάσεων σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης.

Και όχι μόνο αυτό αλλά, όπως καταγγέλθηκε στη σύσκεψη, κυβερνητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης «ξεμοναχιάζουν» ρετσινάδες, δασεργάτες και γενικότερα κατοίκους της περιοχής και προσπαθούν να διασπάσουν την ενότητα και τον αγώνα τους, ποντάροντας στην κούραση και στην απόγνωση.

Με παρακαταθήκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο

Κοινός τόπος όλων όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν ότι το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του προηγούμενου Σαββάτου αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση.

«Το προηγούμενο Σάββατο δεν είναι υπερβολή να πούμε πως σείστηκε ο τόπος στη Βόρεια Εύβοια, πως τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή μας. Σηκώσαμε το ανάστημά μας και μετρηθήκαμε στα ίσα», σημείωσε ο Βαγγέλης Γεωργαντζής.

Επιβεβαιώθηκε ότι το ψήφισμα του συλλαλητηρίου αποτελεί τη βάση των διεκδικήσεων και ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η επιβίωση του λαού της περιοχής.

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη να μείνει αρραγής η ενότητα των πυρόπληκτων, να δυναμώσει η λειτουργία των Επιτροπών Αγώνα, να συγκροτηθούν κι άλλες στα χωριά που δεν υπάρχουν, να στηριχτούν τα δύο Κέντρα Αγώνα και Αλληλεγγύης που λειτουργούν στον κόμβο της Στροφυλιάς και την Ιστιαία, να συνεχιστούν και να πυκνώσουν οι συνελεύσεις των Επιτροπών Αγώνα, για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των κατοίκων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών, τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και τις Επιτροπές Αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεχειλίζει η οργή του λαού, το Σάββατο μεγάλη συγκέντρωση στο Προκόπι (2023-05-06 00:00:00.0)
Με νέα κινητοποίηση απαντούν οι ρετσινάδες στον εμπαιγμό της κυβέρνησης (2023-05-03 00:00:00.0)
Συνέχεια του αγώνα με συναυλία - διαδήλωση στη Στροφυλιά (2021-09-28 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα στον αγώνα τους (2021-08-27 00:00:00.0)
Σκόπιμες ασάφειες, «κατανόηση» και αόριστες υποσχέσεις στους πυρόπληκτους (2021-08-25 00:00:00.0)
Κανένας μόνος του! Ολοι στον αγώνα για να ζήσουμε στον τόπο μας! (2021-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ