ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Με όπλα την οργάνωση και την αλληλεγγύη συνεχίζουν τον αγώνα

Μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» παραδίδουν τη βοήθεια
Μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» παραδίδουν τη βοήθεια
Εδώ και τρεις βδομάδες τα Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων στον κόμβο της Στροφυλιάς και την Ιστιαία αποτελούν το σημείο αναφοράς για τον πυρόπληκτο λαό της βόρειας Εύβοιας. Ενα πραγματικό αποκούμπι τόσο για τις δύσκολες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, όσο και στον ακόμη πιο δύσκολο αγώνα για το αύριο.

Τα δύο Στέκια έχουν κατοχυρωθεί πια στη συνείδηση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας, ως η πλέον οργανωμένη προσπάθεια αλληλεγγύης. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας τους έδειξαν ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία από τον λαό για τον λαό. Μακριά από σκοπιμότητες και συμφέροντα, χωρίς «σπόνσορες» και «φιλανθρωπικές» δράσεις.

Μία λαϊκή πρωτοβουλία που αγκαλιάστηκε από τον ίδιο τον λαό. Από χιλιάδες εργαζόμενους και τα σωματεία τους σε ολόκληρη τη χώρα. Από αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, από σωματεία συνταξιούχων και γυναικείες οργανώσεις, που από το υστέρημά τους συγκεντρώνουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης. Τρόφιμα, είδη υγιεινής, ζωοτροφές, φάρμακα, βρεφικά είδη και τροφές καταφθάνουν καθημερινά στα Στέκια Αγώνα και Αλληλεγγύη στη Στροφυλιά και την Ιστιαία, είτε μέσα από οργανωμένες αποστολές είτε από μεμονωμένες παραδόσεις.

Από την Αττική, από τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη, την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την υπόλοιπη Εύβοια, από κάθε γωνιά της Ελλάδας που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης και του λαού, εκφράζεται πλατιά αλληλεγγύη στον πυρόπληκτο λαό της βόρειας Εύβοιας. Την ίδια στιγμή, αρκετοί νέοι και εργαζόμενοι επισκέπτονται την περιοχή και παραμένουν για λίγες μέρες, προσφέροντας στη λειτουργία των δύο Κέντρων Αλληλεγγύης.

Την περασμένη Κυριακή, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Φερεντίνο, παρέδωσε την πρώτη δόση ειδών πρώτης ανάγκης στο Στέκι Αγώνα και Αλληλεγγύης Πυρόπληκτων στον κόμβο της Στροφυλιάς.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής συγκέντρωσε και παρέδωσε στην Επιτροπή Πυρόπληκτων Βασιλικών - Τσαπουρνιάς Εύβοιας είδη πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν από εργαζόμενους του κλάδου, στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης του.

Οι Επιτροπές Αγώνα των Πυρόπληκτων με εθελοντική προσφορά ταξινομούν και διανέμουν τα προϊόντα και τα υλικά που παραλαμβάνουν σύμφωνα με τις ανάγκες σε κάθε χωριό, σε κάθε οικογένεια.

Τα δύο Στέκια Αλληλεγγύης αποτελούν και το «στρατηγείο» της οργάνωσης του αγώνα. Στο στέκι της Στροφυλιάς πραγματοποιήθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο, εκεί γίνονται οι συσκέψεις των εκπροσώπων των Επιτροπών Αγώνα, όπως αυτή που έγινε την περασμένη Πέμπτη και αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα με μεγάλη συναυλία στα μέσα του Σεπτέμβρη, αλλά και κάθοδο στην Αθήνα για συλλαλητήριο διαμαρτυρίας το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Μαζική συμμετοχή και συγκέντρωση βοήθειας στη συναυλία για τους πυρόπληκτους

Από τη συναυλία αλληλεγγύη των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας
Από τη συναυλία αλληλεγγύη των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας
Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και συγκέντρωση σημαντικής βοήθειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους έγινε την Κυριακή η συναυλία αλληλεγγύης που διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Κόντρα στις προσπάθειες του δήμου και της κυβέρνησης να αποτρέψουν τη συναυλία, αυτή έγινε σημείωσε και επιτυχία χάρη στην αποφασιστικότητα των Φοιτητικών Συλλόγων. Θυμίζουμε ότι ο δήμος Καισαριανής απέρριψε το αίτημα των Συλλόγων για παραχώρηση του χώρου, με πρόσχημα τον κίνδυνο πυρκαγιάς, το ότι δεν προβλέπονται συναυλίες με όρθιους, ακόμα και... την ιστορικότητα του χώρου!

«Φοιτητές από μία σειρά Φοιτητικούς Συλλόγους βδομάδες τώρα έχουμε ενταχθεί σε εθελοντικές πεζοπόρες ομάδες πολλών περιοχών, ανάμεσά τους και στην Καισαριανή», απάντησαν μεταξύ άλλων οι φοιτητές αποδομώντας τα επιχειρήματα του δήμου. Θύμισαν ότι στα αστικά λεωφορεία από και προς την Καισαριανή στοιβάζονται σαν σαρδέλες, αλλά εκεί ο δήμος πάλι δεν έχει πει κουβέντα, ενώ όσον αφορά την ιστορική σημασία του χώρου, τόνισαν ότι «έχουμε επανειλημμένα οργανώσει επισκέψεις στο Μουσείο και θα συνεχίζαμε, αν η τωρινή δημοτική αρχή δεν το κρατούσε κλειστό εδώ και 1,5 χρόνο! Στον χώρο έχουν γίνει σπουδαίες συναυλίες τιμώντας την ιστορική μνήμη, διαχρονικά».

Τις ίδιες πληρωμένες απαντήσεις έδωσαν και στις δυνάμεις της Αστυνομίας (ΜΑΤ και ΟΔΟΣ) που βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Σκοπευτήριο, επιχειρώντας να ακυρώσουν την εκδήλωση, τελικά χωρίς να τα καταφέρουν.

Εμπειρία από τη βόρεια Εύβοια μετέφερε χαιρετίζοντας στην εκδήλωση εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων ο Δημήτρης Γκιώνης, φοιτητής Οδοντιατρικής, που προσέφερε εθελοντικά στην Οργάνωση της αλληλεγγύης στη βόρεια Εύβοια, τονίζοντας ότι εκεί η πραγματικότητα είναι ότι «ο λαός μόνο παλεύει, ο λαός μόνο σώζει, ο λαός μόνο διεκδικεί. Και δεν θα μπορούσε να είναι και αλλιώς, αφού, όπως και οι ίδιοι οι άνθρωποι αναφέρουν, όλοι οι κρατικοί φορείς, διοικήσεις δήμων, Περιφέρειας ή κυβερνήσεις έχουν τον τόπο παρατημένο στην τύχη του. Για αυτό κιόλας οι κάτοικοι έστησαν μόνοι τους τις επιτροπές των πυρόπληκτων». Αναφέρθηκε στους ανύπαρκτους και ακαθάριστους δασικούς δρόμους, στη γύμνια του Πυροσβεστικού Σώματος με ελλείψεις και απαρχαιωμένο εξοπλισμό κ.λπ.

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων για τους κατοίκους: «Το μόνο που ξεχώριζε από όλους σχεδόν στα λόγια τους είναι ότι δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα και τα κεφάλια σκυμμένα, ενώ χάνουν τις περιουσίες και τις ζωές τους. Για τους ανθρώπους της Εύβοιας το συλλαλητήριο του προηγούμενου Σαββάτου στον κόμβο της Στροφυλιάς και συνολικά οι δράσεις του προηγούμενου διαστήματος αποτέλεσαν μονάχα την αρχή του αγώνα τους για καθολική αποζημίωση, για αντιπλημμυρικά μέτρα, για διάσωση και προστασία του φυσικού πλούτου της περιοχής. Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε και εμείς στο πλάι τους όλοι οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας».

Ακολούθησαν φοιτητικά συγκροτήματα που κράτησαν αμείωτο το κέφι και τη ζωντάνια.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Θετική ανταπόκριση στα λαϊκά στρώματα

Σε κάθε πυρόπληκτο χωριό της βόρειας Εύβοιας έφτασε η ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» με το 8σέλιδο αφιέρωμα στον αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά την καταστροφική πυρκαγιά και να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Με μαζικές εξορμήσεις, κλιμάκια της ΚΟ Εύβοιας βρέθηκαν για μία ακόμη φορά στα χωριά της περιοχής, διανέμοντας την ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» και συνομιλώντας με τους κατοίκους για την επόμενη μέρα, τις εξελίξεις και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα πάνω στο πλαίσιο του ψηφίσματος που ενέκρινε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Στροφυλιάς.

Τα κλιμάκια του ΚΚΕ κάλεσαν τον λαό της περιοχής να μελετήσει το αφιέρωμα και ιδιαίτερα την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή, τονίζοντας ότι αποτελεί, μεταξύ άλλων, αφετηρία χρήσιμων προβληματισμών για κάθε καλόπιστα ενδιαφερόμενο, αποδίδοντας, με σαφήνεια, την αντικειμενική πραγματικότητα.

Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική, αναδεικνύοντας σε μεγάλο βαθμό την αναγνώριση της συμβολής των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τόσο στη μάχη με τις φλόγες, όσο και στην οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης. Οι κάτοικοι που συνάντησαν τα κλιμάκια του Κόμματος στα καφενεία, στις αυλές των σπιτιών και στους δρόμους των χωριών, εξέφρασαν την αγωνία τους για την επόμενη μέρα, την οργή τους που αφέθηκαν μόνοι τους στη μάχη με τις φλόγες, αλλά και την αγανάκτησή τους για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες. Δεν καλύπτουν τις ζημιές που έχουν υποστεί και παράλληλα μια σειρά όροι και προϋποθέσεις οδηγούν είτε στην υποτίμηση των καταστροφών, είτε στην εξαίρεση πληγέντων. Πάνω απ' όλα τόνιζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν το αύριο, το να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Τυπωμένο σε χιλιάδες αντίτυπα, το αφιέρωμα κυκλοφορεί αποκλειστικά στην Εύβοια, ενώ σε μορφή pdf μπορεί να το δει κανείς στην ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη» (rizospastis.gr). Διανέμεται δωρεάν στα χωριά των πυρόπληκτων από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στην Εύβοια.

Πυρκαγιά στο Βροντερό Φλώρινας

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βροντερό Φλώρινας, σε πυρκαγιά σε πυκνή δασική έκταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα στις Πρέσπες.

Η πυρκαγιά δεν απείλησε τον οικισμό. Στο σημείο επιχείρησαν 46 πυροσβέστες με επτά οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα και δύο αεροσκάφη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ