ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, ΣΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Στην πυρόπληκτη Ηλεία περιόδευσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, όπου συναντήθηκε με τους δημάρχους Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, και Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, ενώ συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη φορέων του νομού.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, όπως επίσης και τα μέλη της ΚΕ Βασίλης Δημόπουλος, Διονύσης Αρβανιτάκης, καθώς και ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ και του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της ΚΕ. Επίσης, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην περιοχή.

Η αγωνία των εργαζομένων, βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, των επαγγελματιών της περιοχής για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών στον νομό, με βάση και την πικρή πείρα από τις προηγούμενες καταστροφές, η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων στο 100%, την αναπλήρωση εισοδήματος και όλων των απαραίτητων μέτρων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων. Ενώ ο Δ. Κουτσούμπας στις τοποθετήσεις του εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις δίκαιες διεκδικήσεις, ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος για σχέδιο ολοκληρωμένης αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, αναδεικνύοντας τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές, που επιβεβαιώνουν ότι ο λαός έχει απέναντί του μια στρατηγική εχθρική στα συμφέροντά του, σημειώνοντας πως μόνο ο αγώνας του λαού απέναντι σε αυτήν μπορεί να δώσει λύσεις.


Συνάντηση με τους δημάρχους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας

Με τον δήμαρχο Πύργου
Με τον δήμαρχο Πύργου
Με τον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο, συναντήθηκε χτες στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νομό Ηλείας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος.

Στο δημαρχείο Πύργου ο δήμαρχος μίλησε για τις καταστροφές που έχουν αθροιστεί στον νομό τα τελευταία χρόνια και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Τελευταία η πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, πολλές χιλιάδες στρέμματα ελιάς οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς. Ζήτησε να κηρυχθεί η Ηλεία πυρόπληκτη και να δοθούν ουσιαστικές αποζημιώσεις στους πληγέντες, να χρηματοδοτηθούν έργα αποκατάστασης και σημείωσε πως η δημοτική αρχή στηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις της Επιτροπής Πυρόπληκτων Ηλείας. Στο τέλος της συνάντησης πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ένα κλαδί ελιάς και ένα λεύκωμα για τη συμμετοχή της Ηλείας στην Επανάσταση του 1821.

Μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Επειδή μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, απ' όλες αυτές τις καταστροφές που έγιναν με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στον Πύργο, στην Ηλεία, όχι απλά για να δούμε και να καταγράψουμε τις μεγάλες καταστροφές που είναι γνωστές στο πανελλήνιο, αλλά για να δώσουμε το στίγμα της συνέχισης του αγώνα, και του ΚΚΕ, μέσα στη Βουλή ή έξω απ' αυτήν, αλλά και του ίδιου του λαού μέσα απ' τις Επιτροπές Αγώνα, τους συλλόγους, την Τοπική Διοίκηση, όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλουν, έτσι ώστε να πιέσουν, να διεκδικήσουν για να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές. Για να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% σε όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να γίνουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, και βεβαίως για να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος, για να μη θρηνούμε ζωές, να μη θρηνούμε χάσιμο περιουσιών, να μη θρηνούμε καταστροφή του περιβάλλοντος και των δασών και τα επόμενα χρόνια».

Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας
Από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι πυρκαγιές επηρέασαν την κυβέρνηση - σύμφωνα και με τελευταία δημοσκόπηση - ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε:

«Το πρόβλημα δεν είναι να επηρεάσει μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά να επηρεάσει συνολικά όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, που υπηρετεί ξένα συμφέροντα προς τον λαό, και οδηγεί σ' αυτές τις καταστροφές. Αυτό είναι το ζητούμενο. Απ' αυτήν τη σκοπιά το ΚΚΕ έχει σταθερό μέτωπο ενάντια σε όλα αυτά και βάζει την ουσία του προβλήματος, που βρίσκεται στο ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές, εκ βάθρων, σ' αυτό το σάπιο σύστημα που δεν έχει ούτε σχέδιο για τη ζωή των ανθρώπων και την προστασία τους, δεν έχει σχέδιο για την προστασία των δασών, δεν έχει σχέδιο συνολικά για την οικονομική ανάπτυξη, ακόμα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού».

Σε ερώτηση αν το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Το ΚΚΕ έχει προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο είναι το μόνο ρεαλιστικό και αυτό πρέπει να υλοποιηθεί. Αρα, καλούμε όλο τον λαό, τους εργαζόμενους, τους πληγέντες να συσπειρωθούν γύρω απ' αυτό το σχέδιο, γύρω απ' αυτό το πρόγραμμα. Ολα τα υπόλοιπα σχέδια, των υπόλοιπων κομμάτων που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, είναι κυριολεκτικά για τα σκουπίδια, γιατί φέρνουν καταστροφές και εγκλήματα».

Με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας

Τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη και η Αρχαία Ολυμπία περιέγραψε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και την αντιπροσωπεία του Κόμματος ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος κατά τη συνάντηση που είχαν στο δημαρχείο. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη με το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης ελιάς να έχει καταστραφεί και το 35% της παραγωγικής δύναμης του δήμου να έχει χαθεί. Οπως τόνισε, οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση και είναι απαραίτητα τα μέτρα αναπλήρωσης του εισοδήματός τους και ουσιαστικής τους στήριξης. Ταυτόχρονα κραυγή αγωνίας εξέπεμψε για τα αντιπλημμυρικά έργα που έπρεπε χτες να έχουν αρχίσει καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο τον επερχόμενο χειμώνα. Μίλησε ακόμα για την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού, την απαγόρευση να προβεί σε προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού για εργασίες απαραίτητες για την προστασία του δάσους, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό πρέπει να είναι στο επίκεντρο ενός κεντρικού σχεδίου. «Βρισκόμαστε με το όπλο παρά πόδας», σημείωσε, «γιατί πολλές εξαγγελίες έχουμε ακούσει αλλά δεν συνοδεύτηκαν από πράξεις».

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στην προσπάθεια ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων, όπως για αποζημιώσεις στο 100%, ενώ μίλησε διεξοδικά για τις αιτίες των καταστροφών, τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων αλλά και το τι πρέπει να γίνει, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα των κατοίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ