ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναζητούν «ευθυγραμμισμένη προσέγγιση» με συμμάχους

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Η αποχώρηση των δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν συνοδεύεται από εντεινόμενες διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στην ευρύτερη περιοχή
Η αποχώρηση των δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν συνοδεύεται από εντεινόμενες διεργασίες για την «επόμενη μέρα» στην ευρύτερη περιοχή
Αργά χτες το βράδυ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, μία μέρα πριν την επίσημη προθεσμία της 31ης Αυγούστου που είχε συμφωνηθεί από τις ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν «προβάδισμα» στις εντεινόμενες διεργασίες γύρω από το Αφγανιστάν, προωθώντας παράλληλα τα ευρύτερα σχέδια αναδιάταξης των δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Ασία και Ινδο-Ειρηνικό, εντάσσονται οι διπλωματικές διεργασίες στις οποίες πρωτοστατεί η Ουάσιγκτον.

Χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν είχε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από «κρίσιμους εταίρους σε Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων των Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Τουρκίας, Κατάρ, ΕΕ και ΝΑΤΟ» με θέμα «μια ευθυγραμμισμένη προσέγγιση για τις επόμενες μέρες και βδομάδες».

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμενόταν να κάνει δηλώσεις για τα όσα έχουν κάνει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου έως σήμερα και για τα όσα σχεδιάζουν για τη συνέχεια.

Σημειωτέον ότι ο Μπλίνκεν την Κυριακή είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν και «να τους καθοδηγήσουν με θετικό τρόπο». Ο Κινέζος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ακόμα ότι «σεβόμενες την εθνική κυριαρχία του Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να το βοηθήσουν να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να σταματήσει τη βία, αντί να ακολουθούν μια πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και να πολεμούν επιλεκτικά την τρομοκρατία». Ο ίδιος, αναφερόμενος στις σχέσεις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, είπε ότι οι πρόσφατες επαφές των δύο χωρών για το Αφγανιστάν και την κλιματική αλλαγή δείχνουν ότι ο διάλογος και η συνεργασία είναι καλύτερες επιλογές από την αντιπαράθεση.

Από την αμερικανική πλευρά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι δύο ΥΠΕΞ συνομίλησαν «για τη σημασία η διεθνής κοινότητα να θέσει τους Ταλιμπάν υπόλογους για τις δημόσιες δεσμεύσεις τους αναφορικά με την ασφαλή διέλευση και την ελευθερία των Αφγανών και των ξένων υπηκόων να ταξιδεύουν».

Νέες δηλώσεις Μπορέλ για δύναμη ταχείας επέμβασης της ΕΕ

Τέλος, με νέες δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επανήλθε στην «ανάγκη» προώθησης μιας δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ, ώστε οι Ευρωπαίοι να είναι «καλύτερα προετοιμασμένοι» για «μελλοντικές κρίσεις» όπως στο Αφγανιστάν.

«Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από αυτήν την εμπειρία (...) Ως Ευρωπαίοι δεν μπορέσαμε να στείλουμε 6.000 στρατιώτες γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να εξασφαλίσουν την περιοχή. Οι ΗΠΑ το έκαναν, όχι εμείς», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε γρήγορα» και «να είμαστε ευέλικτοι», καταλήγοντας ότι «μπορούμε να εργαστούμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», είπε.

  • Στο μεταξύ, χωρίς επιτυχία ολοκληρώθηκε η αποστολή που οργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό δύο Αφγανών και των οικογενειών τους που είχαν δουλέψει ως διερμηνείς στην ελληνική δύναμη που συμμετείχε στη ΝΑΤΟική αποστολή στη χώρα. Σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, ο Ελληνας πρέσβης στο Πακιστάν, ο οποίος είχε σταλθεί στην Καμπούλ την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους και να τους παρέχει τα κατάλληλα έγγραφα, δεν μπόρεσε να έρθει σε επαφή μαζί τους, εξαιτίας και της βομβιστικής επίθεσης στο αεροδρόμιο της πόλης την περασμένη Πέμπτη.
ΡΩΣΙΑ
Προετοιμάζεται για νέα φάση «αναταραχών» στην Κεντρική Ασία

Απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις και μεταφορά εξοπλισμού στα κράτη που συνορεύουν με το Αφγανιστάν

Εντείνει η Ρωσία τη στρατιωτική της παρουσία στα κράτη της Κεντρικής Ασίας, ενόψει «αναταράξεων» στην περιοχή από το νέο γύρο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που θα ακολουθήσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Η Μόσχα θα συνεργαστεί στενότερα με τα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) - Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν - καθώς η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν προκαλεί κινδύνους για την περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου.

«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα μέλη του ΟΣΣΑ σχετικά με το Αφγανιστάν (...) Αυτός είναι ο λόγος που η επικοινωνία μας εντός του ΟΣΣΑ θα πρέπει να ενισχυθεί», είπε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος να εισέλθουν σε γειτονικές χώρες ένοπλοι Αφγανοί έχει αυξηθεί, ενώ η διακίνηση ναρκωτικών είναι μια άλλη ανησυχία.

Ο ΟΣΣΑ έχει ανακοινώσει νέες στρατιωτικές ασκήσεις σε Κιργιστάν (7 - 9 Σεπτέμβρη) και Τατζικιστάν, όπου υπάρχουν ρωσικές βάσεις, από τον Σεπτέμβρη έως τον Οκτώβρη, με τη συμμετοχή χιλιάδων στρατιωτών. Επίσης, τρεις ακόμη ασκήσεις θα γίνουν κοντά στα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν τον Οκτώβρη και μια τέταρτη προγραμματίζεται για τον Νοέμβρη. Ειδικότερα στο Τατζικιστάν γίνονται απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις από τις 10 Αυγούστου, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις με τη Ρωσία διάρκειας ενός μήνα, ως τα μέσα Σεπτέμβρη.

Παράλληλα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα για τον εξοπλισμό των στρατών του Καζακστάν, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, δήλωσε ο Σόιγκου.

Επαφές Λαβρόφ στην Ιταλία

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία, αφού προηγουμένως επισκέφθηκε Ουγγαρία και Αυστρία.

«Ο στενός διεθνής συντονισμός με τη Ρωσία είναι ουσιαστικό ζήτημα», δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, υποδεχόμενος την Παρασκευή στη Ρώμη τον Ρώσο ομόλογό του. Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και τη Λιβύη.

Η Ρώμη υπολογίζει στη συνεργασία της Μόσχας για την ειδική Σύνοδο Κορυφής του G20 που θα καλέσει για το Αφγανιστάν (η Ιταλία έχει την προεδρία του G20) και σχεδιάζει να εμπλέξει κι άλλους σημαντικούς «παίκτες» όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, είπε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ είπε ότι «αυτό που μετρά περισσότερο είναι η εγγύηση της ασφάλειας των συμμάχων μας στα νότια σύνορα της Ρωσίας, που έχουν άμεσα και ανοιχτά σύνορα με το Αφγανιστάν».

Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, όπου τόνισαν ως μεγάλη προτεραιότητα τη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στο Αφγανιστάν και την περιοχή συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περιοδεία του ΥΠΕΞ σε Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Κατάρ

Το Ουζμπεκιστάν κλείνει τα σύνορα με το Αφγανιστάν

Το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν επισκέφτηκε χτες, μετά την Τουρκία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στη δεύτερη φάση της μεταφοράς προσφύγων από το Αφγανιστάν στη Γερμανία (κατά βάση συνεργατών του γερμανικού στρατού και γερμανικών υπηρεσιών), μετά τη λήξη των επιχειρήσεων εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Ταξιδεύω σήμερα στην περιοχή για να καταστήσω σαφές ότι η δέσμευση της Γερμανίας δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της αποστολής στρατιωτικής εκκένωσης», δήλωσε πριν από το ταξίδι του.

Σήμερα αναμένεται να έχει επαφές στο Πακιστάν και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κατάρ, όπου εδρεύει το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν.

Το Ουζμπεκιστάν, όπου ήδη έχουν διαφύγει χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις διαδικασίες για τη μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία, με τον Μάας να κάνει λόγο για «ένα πολύ δύσκολο έργο».

Πάντως, λίγο αργότερα το ΥΠΕΞ του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι τα σύνορα με το Αφγανιστάν έκλεισαν πλήρως «με σκοπό να διασφαλισθεί η ασφάλεια στην παρούσα χρονική περίοδο». Ανακοινώθηκε ότι «η διέλευση μέσω του σημείου ελέγχου διαβατηρίων Τερμέζ δεν πραγματοποιείται», ενώ «δεν προγραμματίζεται να ανοίξει στο προσεχές μέλλον». Οποιεσδήποτε απόπειρες διέλευσης των συνόρων, ανεξάρτητα από τους λόγους, θα αποτραπούν.

Στο μεταξύ, στους καταλόγους του γερμανικού ΥΠΕΞ βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 Αφγανοί συνεργάτες του γερμανικού στρατού ή γερμανικών υπουργείων, «ακτιβιστές», μέλη οργανώσεων κ.λπ. και μαζί με τις οικογένειές τους θα πρέπει συνολικά 40.000 να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία, αν καταφέρουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις απομάκρυναν αεροπορικώς πάνω από 5.300 ανθρώπους από την Καμπούλ προτού τερματίσουν την επιχείρηση εκκένωσης την περασμένη Πέμπτη.

Αναχωρώντας για την περιοδεία του ο Χ. Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο θα προσφέρει «οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στα τρία κράτη τα οποία γειτονεύουν με το Αφγανιστάν».

«Είναι προς το συμφέρον μας να αποτρέψουμε τον κίνδυνο η κατάρρευση του Αφγανιστάν να αποσταθεροποιήσει όλη την περιφέρεια», τόνισε. «Οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μάς δείχνουν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος η διεθνής τρομοκρατία να ανακτήσει δύναμη. Εχει δημιουργηθεί ένα κενό πολιτικής εξουσίας, για το οποίο το ISIS και άλλοι τρομοκράτες αγωνίζονται τώρα με ανησυχητική ταχύτητα», με συνέπειες και για τα γειτονικά κράτη, συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, «όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παίκτες θα πρέπει να συμμετάσχουν στον κύκλο των διαπραγματεύσεων για την κρίση στο Αφγανιστάν και θα είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν η Ρωσία και η Κίνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ