Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περιοδεία του ΥΠΕΞ σε Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Κατάρ

Το Ουζμπεκιστάν κλείνει τα σύνορα με το Αφγανιστάν

Το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν επισκέφτηκε χτες, μετά την Τουρκία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στη δεύτερη φάση της μεταφοράς προσφύγων από το Αφγανιστάν στη Γερμανία (κατά βάση συνεργατών του γερμανικού στρατού και γερμανικών υπηρεσιών), μετά τη λήξη των επιχειρήσεων εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Ταξιδεύω σήμερα στην περιοχή για να καταστήσω σαφές ότι η δέσμευση της Γερμανίας δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της αποστολής στρατιωτικής εκκένωσης», δήλωσε πριν από το ταξίδι του.

Σήμερα αναμένεται να έχει επαφές στο Πακιστάν και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κατάρ, όπου εδρεύει το πολιτικό γραφείο των Ταλιμπάν.

Το Ουζμπεκιστάν, όπου ήδη έχουν διαφύγει χιλιάδες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις διαδικασίες για τη μεταφορά προσφύγων στη Γερμανία, με τον Μάας να κάνει λόγο για «ένα πολύ δύσκολο έργο».

Πάντως, λίγο αργότερα το ΥΠΕΞ του Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε ότι τα σύνορα με το Αφγανιστάν έκλεισαν πλήρως «με σκοπό να διασφαλισθεί η ασφάλεια στην παρούσα χρονική περίοδο». Ανακοινώθηκε ότι «η διέλευση μέσω του σημείου ελέγχου διαβατηρίων Τερμέζ δεν πραγματοποιείται», ενώ «δεν προγραμματίζεται να ανοίξει στο προσεχές μέλλον». Οποιεσδήποτε απόπειρες διέλευσης των συνόρων, ανεξάρτητα από τους λόγους, θα αποτραπούν.

Στο μεταξύ, στους καταλόγους του γερμανικού ΥΠΕΞ βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 Αφγανοί συνεργάτες του γερμανικού στρατού ή γερμανικών υπουργείων, «ακτιβιστές», μέλη οργανώσεων κ.λπ. και μαζί με τις οικογένειές τους θα πρέπει συνολικά 40.000 να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία, αν καταφέρουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν. Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις απομάκρυναν αεροπορικώς πάνω από 5.300 ανθρώπους από την Καμπούλ προτού τερματίσουν την επιχείρηση εκκένωσης την περασμένη Πέμπτη.

Αναχωρώντας για την περιοδεία του ο Χ. Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο θα προσφέρει «οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στα τρία κράτη τα οποία γειτονεύουν με το Αφγανιστάν».

«Είναι προς το συμφέρον μας να αποτρέψουμε τον κίνδυνο η κατάρρευση του Αφγανιστάν να αποσταθεροποιήσει όλη την περιφέρεια», τόνισε. «Οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μάς δείχνουν πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος η διεθνής τρομοκρατία να ανακτήσει δύναμη. Εχει δημιουργηθεί ένα κενό πολιτικής εξουσίας, για το οποίο το ISIS και άλλοι τρομοκράτες αγωνίζονται τώρα με ανησυχητική ταχύτητα», με συνέπειες και για τα γειτονικά κράτη, συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, «όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παίκτες θα πρέπει να συμμετάσχουν στον κύκλο των διαπραγματεύσεων για την κρίση στο Αφγανιστάν και θα είναι απαραίτητο να συμπεριληφθούν η Ρωσία και η Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ