Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΥΦΩΝΑΣ «ΑΪΝΤΑ»
Χωρίς ρεύμα ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, αβοήθητοι οι εγκλωβισμένοι

Ανοχύρωτος ο λαός στη Λουιζιάνα, 16 ακριβώς χρόνια μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα»

Η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να πάρει μέρες ή και βδομάδες...

Copyright 2021 The Associated

Η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος ενδέχεται να πάρει μέρες ή και βδομάδες...
Ανοχύρωτη αποδείχθηκε ξανά η πολιτεία της Λουιζιάνα, όπως και άλλες πολιτείες του αμερικάνικου νότου, αυτήν τη φορά στο πέρασμα του τυφώνα «Αϊντα», ο οποίος έπληξε τη Λουιζιάνα από τον Κόλπο του Μεξικού την Κυριακή, με ριπές που έφταναν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο τυφώνας, προτού υποβαθμιστεί χτες τα ξημερώματα σε τροπική καταιγίδα που κινείται προς το Μισισιπή, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου, μεγάλες πλημμύρες και υλικές ζημιές σε πολλές εκατοντάδες σπίτια και σε τμήματα του οδικού δικτύου.

Ταυτόχρονα, χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στη Λουιζιάνα, ενώ νοσοκομεία και βασικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να δουλεύουν με γεννήτριες... Αναφέρεται μάλιστα ότι είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το μπλακάουτ για μέρες ή και βδομάδες.

Τουλάχιστον 9 διυλιστήρια αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους εξαιτίας των καταστροφών από τον τυφώνα, ενώ αναμενόταν να ακυρωθούν και όλες οι πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης.

«Ατομική ευθύνη» η προστασία του λαού...

Ακριβώς 16 χρόνια μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα» στην ίδια περιοχή, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η προστασία των εργαζομένων και του λαού, της ζωής και της περιουσίας τους, είναι ασυμβίβαστη με το καπιταλιστικό κέρδος.

Αφημένοι στην τύχη τους έμειναν ξανά εκατομμύρια φτωχοί Αμερικανοί, όχι μόνο εξαιτίας της απουσίας ουσιαστικών μέτρων και υποδομών για την προστασία τους, αλλά γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ούτε για να καλύψουν το κόστος αγοράς καυσίμων και τροφίμων ώστε να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές.

«Ο τραπεζικός λογαριασμός μας είναι άδειος. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να φύγουμε», δήλωσε στο πρακτορείο «Associated Press» 27χρονος άνεργος οικογενειάρχης που πάλευε όπως όπως, μόνος του, να οχυρώσει το σπίτι του, σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εφιαλτικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες αβοήθητα νοικοκυριά στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

Το δε αμερικανικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως υπήρξαν εκατοντάδες κλήσεις στην πυροσβεστική για απεγκλωβισμό ατόμων που είχαν αναζητήσει τη νύχτα καταφύγιο στις στέγες των πλημμυρισμένων σπιτιών τους. Το γεγονός αυτό αύξησε την ανησυχία τοπικών συνεργείων διάσωσης για τον πιθανό εντοπισμό και άλλων θυμάτων μέσα στις επόμενες μέρες, πέρα από ένα άτομο που έχασε προχτές τη ζωή του από πτώση δέντρου κατά την έλευση του κυκλώνα.

Σε ανακοίνωσή της μάλιστα προς τους εγκλωβισμένους κατοίκους, η αστυνομία της Λουιζιάνα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν είστε εγκλωβισμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο να σας φέρουμε βοήθεια για αρκετό ακόμα διάστημα»... Ο δε αριθμός κλήσης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (911) είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Κατόπιν εορτής, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων (FEMA), υποστηριζόμενη από την Εθνοφρουρά, κινητοποίησε περισσότερους από 5.200 διασώστες για να βοηθήσουν τους πληγέντες...

Την ίδια ώρα, Αμερικανοί αναλυτές υπολογίζουν ότι το κόστος των ζημιών από τον τυφώνα στη Λουιζιάνα και σε άλλες πολιτείες θα ανέλθει σε περίπου 10 δισ. δολάρια, έναντι των ζημιών 90 δισ. δολαρίων που είχε προκαλέσει ο καταστροφικότερος τυφώνας «Κατρίνα»...

  • Το Σαββατοκύριακο η τροπική καταιγίδα «Νόρα» πέρασε πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού, προκαλώντας το θάνατο ενός Ισπανού εφήβου που έκανε τουρισμό στο Μεξικό, ενώ αγνοείται η τύχη έξι Μεξικανών ψαράδων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ