Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανταγωνιστικά σχέδια ΗΠΑ - Ιράν για τον εφοδιασμό με καύσιμα

Αποτυπώνοντας τον οξυμένο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Ιράν για την αύξηση της επιρροής τους στον Λίβανο, που βρίσκεται σε συνθήκες βαθιάς και μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, η Χεζμπολάχ ανήγγειλε την Παρασκευή την αποστολή και τρίτου ιρανικού τάνκερ με καύσιμα για τον Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» για προμήθεια της χώρας με αιγυπτιακό φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα θα διέρχεται μέσω Ιορδανίας αλλά και Συρίας, παρά τη συνεχιζόμενη αμερικανική πολύμορφη επίθεση κατά της συριακής κυβέρνησης και του λαού της χώρας.

Αναλυτικότερα, λιβανέζικη υπουργική αντιπροσωπεία μεταβαίνει αυτήν τη βδομάδα στη Δαμασκό, για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2011, προκειμένου να συζητήσει μία συμφωνία για την εισαγωγή αιγυπτιακού φυσικού αερίου μέσω Συρίας και Ιορδανίας στον σταθμό Ενέργειας Ντέιρ Αμάρ στον βόρειο Λίβανο. Βάση αυτής της διαβούλευσης συνιστά πρόσφατη πρωτοβουλία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στον Λίβανο, Ντόροθι Σι, η οποία σε απάντηση της συμφωνίας Χεζμπολάχ - Ιράν για την τροφοδοσία του χρεοκοπημένου Λιβάνου σε καύσιμα, έσπευσε να αντιπροτείνει τη χορήγηση φυσικού αερίου από την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, την Παρασκευή 27/8, ο Χασάν Νασράλα, γγ της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ανήγγειλε την αποστολή και τρίτου ιρανικού τάνκερ γεμάτου καύσιμα προς τον Λίβανο, επισημαίνοντας την «ενόχληση ΗΠΑ και Ισραήλ» από την ιρανική βοήθεια στον δοκιμαζόμενο Λίβανο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες «θα αποδειχθούν εσφαλμένες» οι αμφιβολίες κάποιων, όταν θα φτάσει το πρώτο ιρανικό τάνκερ με καύσιμα στη χώρα. Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η οικονομική κρίση είναι τεχνητή και πως είναι αποτέλεσμα της «οικονομικής πολιορκίας που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ» στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων του νόμου Καίσαρα, που αρχικά σχεδιάστηκε για τη Συρία αλλά πλήττει βαριά και τον γειτονικό Λίβανο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απευθυνόμενος στις ΗΠΑ τις κάλεσε να εξαιρέσουν τον Λίβανο από το εμπάργκο κατά του Ιράν, ώστε να έχει πρόσβαση ο Λίβανος σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και να τον εξαιρέσουν και από τις κυρώσεις του νόμου Καίσαρα.

Κάλεσε επίσης τους Λιβανέζους πολιτικούς να σταματήσουν τις συζητήσεις για τα ονόματα υπουργών της νέας κυβέρνησης και να προχωρήσουν τάχιστα στη συγκρότησή της, ώστε να ξεκινήσει η χορήγηση διεθνούς βοήθειας στον Λίβανο.

Στις 26/7 ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πλουσιότερο άνθρωπο της χώρας, στον Σουνίτη επιχειρηματία Νατζίμπ Μικάτι, αλλά μέχρι σήμερα οι διαβουλεύσεις του με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχουν καρποφορήσει.

Την ίδια ώρα, ο λαός του Λιβάνου έχει «γονατίσει» από την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη κατάργηση της κρατικής επιδότησης καυσίμων για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Τα βράδια, ακόμη και η πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτός, βυθίζεται στο σκοτάδι εξαιτίας των παρατεταμένων διακοπών ηλεκτροδότησης. Εξαιτίας του μπλακάουτ αναφέρονται πλέον μαζικά κρούσματα δηλητηριάσεων, καθώς πολλά προϊόντα στα ψυγεία και στους καταψύκτες καταστημάτων χαλούν επειδή δεν συντηρούνται σωστά. Επιπλέον, οι διαπληκτισμοί εξουθενωμένων πολιτών έξω από βενζινάδικα στον νότιο Λίβανο είχαν την Κυριακή ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών ατόμων, καθώς τα καύσιμα είναι πλέον δυσεύρετα και πανάκριβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ