ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα συνδικάτα στη μάχη για να «ορθοποδήσουν» οι λαϊκές ανάγκες

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στις 11/9 στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, απευθύνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων το Σάββατο 11/9 στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, καλεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με αφορμή τη νέα προσπάθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού να συστήσει στους εργάτες να μείνουν σπίτι τους.

Μετά τη ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης επέλεξε, την ώρα που σφαγιάζονται οι επικουρικές συντάξεις, οι εργοδότες κλιμακώνουν την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, να καλέσει τους εργάτες, ενόψει των κινητοποιήσεων στη ΔΕΘ, να ...μείνουν κλεισμένοι στο σπίτι τους λόγω του ιού.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι «εμείς δεν συμμεριζόμαστε τον καημό τους να ορθοποδήσει η "οικονομία", αλλά οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες», και καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την επίσκεψη του πρωθυπουργού και να απαιτήσουν κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, ουσιαστική στήριξη, χωρίς προϋποθέσεις, όλων των ανέργων, ενίσχυση και σημαντική στελέχωση του ΕΣΥ.

Μεταξύ άλλων σχολιάζει: «Οι δηλώσεις των ημερών από τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Χάρη Κυπριανίδη, είναι αυτές που θα περίμενε κανείς από εκπρόσωπο συμβιβασμένων δυνάμεων. Εκφράζοντας την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ δίνει όρκους πίστης στην εργοδοσία και στο κράτος.

(...) Η υποκρισία και ο ανορθολογισμός σε όλο τους το μεγαλείο! Τόσον καιρό και η ηγεσία του ΕΚΘ δεν έβγαλε άχνα για τις πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης του ιού: Τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τις σχολικές αίθουσες (που ετοιμάζουν να ανοίξουν χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο προστασίας), και ακόμα τα υπερφορτωμένα πλοία και τους τουριστικούς προορισμούς όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν κουρελόχαρτα.

Την ώρα που τα νοσοκομεία για άλλη μια φορά φρακάρουν, μιας και η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο θωράκισης του ΕΣΥ, την ώρα που κυριολεκτικά και μεταφορικά καιγόμαστε, ο πρόεδρος του ΕΚΘ μαζί με την πλειοψηφία του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσουν ημερίδα με θέμα το πώς θα διασφαλιστούν τα κέρδη των λίγων στο όνομα πάντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πώς για άλλη μια φορά θα πληρώσει ο λαός, σε όλους τους τομείς της ζωής του».

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΘΗΒΑ
Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία της Βοιωτίας!

Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων και κατοίκων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Αυγούστου η συναυλία - κινητοποίηση που διοργάνωσε στη Θήβα η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για την Υγεία, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές δράσεις για την ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής και την αποτροπή σχεδιασμών για συγχώνευση των δύο νοσοκομείων της Βοιωτίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Α. Κόκκαλης, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Θήβας, ενώ σύντομη ομιλία έγινε από τον Αρη Βενιζέλο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Τροφίμων & Ποτών Βοιωτίας. Στη συναυλία συμμετείχαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θηβαίων, το μουσικό συγκρότημα του Ευ. Φουντάνα, με αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα και οι Αν. Κατσαβός και Δ. Βλάχος με αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι.

Η συναυλία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση 28 σωματείων και φορέων της περιοχής, ενώ παρευρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι φορέων εκφράζοντας τη στήριξη τους στον αγώνα.

Στις διαχρονικές ελλείψεις των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής, όπως και στον επικίνδυνο σχεδιασμό της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αρης Βενιζέλος. Ενώ στάθηκε στη δράση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Υγεία, που παλεύει με κάθε τρόπο, με κάθε μορφή για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Θήβας και των άλλων δομών Υγείας.

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας, σημειώνοντας:

«Οπως φάνηκε και με τις τελευταίες φωτιές, στην Εύβοια και αλλού, τελικά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Οι ίδιοι οι άνθρωποι έσωσαν τα σπίτια τους και τα σπίτια των συγχωριανών τους. Ετσι και τώρα δεν περιμένουν ευεργέτες. Ξέρουν πως μόνο με την πίεση προς κάθε κατεύθυνση (κυβέρνηση, Περιφέρεια), τη μαζικότητα, την ενότητα του αγώνα τους μπορούν να ξανακερδίσουν τη ζωή τους και να παραμείνουν στον τόπο τους».

Και πρόσθεσε:

«Γι' αυτό βροντοφωνάζουμε και από εδώ σήμερα πως δεν θα τους αφήσουμε να φέρουν εις πέρας τα σχέδιά τους. Φωνάζουμε: Κάτω τα χέρια από το Νοσοκομείο της Θήβας και τις άλλες δομές Υγείας της περιοχής. Εδώ και τώρα πλήρης στελέχωση όλων των δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό.

Δεν μπορεί μια περιοχή με χιλιάδες κατοίκους, χιλιάδες εργαζόμενους, δίπλα στην Εθνική οδό, με στρατόπεδα, δομές φιλοξενίας κ.ο.κ να μείνει χωρίς νοσοκομείο. Ταυτόχρονα όμως δεν πέφτουμε και στην κάλπικη παγίδα του τοπικισμού, στο "διαίρει και βασίλευε" της κυβέρνησης. Δεν ζητάμε να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Ζητάμε το αυτονόητο και πάλι: Να λειτουργούν πλήρως στελεχωμένα και τα δύο νοσοκομεία, όπως και όλες οι άλλες δομές Υγείας της Βοιωτίας γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες».

Σοβαρός τραυματισμός εργαζόμενου στη Βοιωτία

Εργατικό «ατύχημα», που οδήγησε σε πολύ σοβαρό τραυματισμό ενός 50χρονου εργαζόμενου στο χέρι, σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην επιχείρηση «Αλουμίνιον της Ελλάδος» στη Βοιωτία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε στις 7 το πρωί, μια ώρα περίπου μετά την έναρξη της βάρδιας, στη μηχανή όπου δούλευε, διακομίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Τον τραυματισμό του εργαζόμενου την ώρα της δουλειάς καταγγέλλει η παράταξη της ΕΣΑΚ στο εργοστάσιο. Εύχεται στον εργαζόμενο ταχεία ανάρρωση και απαιτεί να διαλευκανθούν οι συνθήκες του ατυχήματος. Διεκδικεί η εταιρεία να αναλάβει το κόστος νοσηλείας και αποκατάστασης του εργαζόμενου και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο δουλειάς.

«Δεν είναι η κακιά η ώρα ή η απροσεξία μιας στιγμής. Η εταιρεία κάθε χρόνο πολλαπλασιάζει τα κέρδη της. Αυτά τα κέρδη βγαίνουν τεντώνοντας στα άκρα τις αντοχές των εργαζομένων. Η συνεχής και κλιμακούμενη εντατικοποίηση της εργασίας είναι το κλειδί για να βγάλουν ακόμα περισσότερα από τον καθένα μας. Υπάρχουν τμήματα που μέσα στο καλοκαίρι οι υπερωρίες έως και 8 ώρες έχουν γίνει καθεστώς, καθώς οι απουσίες λόγω κρουσμάτων κορονοϊού καλύπτονται με υπερωρίες και εντατικοποίηση», σημειώνει η ΕΣΑΚ στην ανακοίνωσή της. Διεκδικεί: Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Αμεσα να αποφορτιστούν όλα τα τμήματα, με νέες προσλήψεις, και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και τακτικότερους ελέγχους.

Εκλογοαπολογιστικές Γενικές Συνελεύσεις σωματείων

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Εστίαση και τα ξενοδοχεία, οι tour operators, αλλά και τα κόμματα του κεφαλαίου στη Βουλή αξιοποίησαν την πανδημία ως ευκαιρία για να τελειώνουν μια κι έξω με τα δικαιώματά μας», τονίζει το Συνδικάτο. Απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, «να δώσουμε δύναμη στο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, την οργάνωσή μας, το Συνδικάτο μας, για να εξακολουθεί να είναι το αποκούμπι κάθε εργαζόμενου αλλά και να φτάσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά της Αττικής».

Το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Λάρισας

Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, προχωρά το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Λάρισας.

«Η κυβέρνηση, για λογαριασμό των βιομηχάνων και της κερδοφορίας τους, προσθέτει νέα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα. Πρόσφατα ψήφισαν τον νόμο - έκτρωμα που προβλέπει την κατάργηση του οκτάωρου, βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και περιορίζει τη δυνατότητα οργάνωσης απεργίας, ενώ ετοιμάζουν νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, έχοντας στο επίκεντρο την καρατόμηση των επικουρικών συντάξεων. Οσο για τους μισθούς και τα μεροκάματα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση - κοροϊδία 0,52 ευρώ τη μέρα, την ίδια στιγμή που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται από τις νέες ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα (τρόφιμα - ποτά +1,7%, Στέγαση +4,2%, Μεταφορές 5,8% κ.λπ.)», σημειώνει το Συνδικάτο και προσθέτει:

«Η ελπίδα για βελτίωση της ζωής μας βρίσκεται στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, σε ένα αγωνιστικό, ταξικό προσκλητήριο συλλογικού αγώνα και δράσης, όπου χωράμε όλοι και δεν περισσεύει κανένας. Να δυναμώσει η πάλη για την προστασία της ζωής μας, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για να μείνει στα χαρτιά το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα, για να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για μέτρα προστασίας της υγείας μας και των οικογενειών μας από την πανδημία, για μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές. Χρειαζόμαστε ισχυρό συνδικάτο που να μπορεί να υπερασπίζεται το συμφέρον των εργαζομένων».

ΧΑΝΙΑ
Εκδικητική απόλυση ξενοδοχοϋπαλλήλου

Την προσπάθεια εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενης από την εργοδοσία μεγάλου ξενοδοχείου στην περιοχή του Πλατανιά καταγγέλλει η παράταξη «Ταξική Ενότητα» στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Χανίων. Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή σήκωσε το ανάστημά της απέναντι στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας.

«Η προσπάθεια της εργοδοσίας έπεσε στο κενό. Και με απόφαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Χανίων οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας κρίθηκαν παράνομες», τονίζει η παράταξη και απαιτεί να επιστρέψει η εργαζόμενη στο πόστο της. Εκφράζει τη στήριξή της «σε κάθε εργαζόμενο που σηκώνει κεφάλι, διεκδικεί να μη δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, που διεκδικεί ανθρώπινες συνθήκες εργασίας» και στη δίκαιη διεκδίκηση όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων της περιοχής να εφαρμοστεί στην πράξη η τοπική ΣΣΕ.

Στις 8 Σεπτέμβρη η σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σε πλατιά σύσκεψη της Γραμματείας της προχωρά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), με θέμα την οργάνωση των αναπήρων, χρονίως πασχόντων, γονέων και κηδεμόνων παιδιών ΑμεΑ.

Η σύσκεψη είχε αρχικά προγραμματιστεί για αύριο αλλά η ημερομηνία της μεταφέρθηκε, καθώς η ΣΕΑΑΝ συμμετέχει και στηρίζει την κινητοποίηση των σωματείων ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ