ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιδρούν στις αναστολές με πρόσχημα τους εμβολιασμούς

Αγωνιστικές παρεμβάσεις χτες, στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

ΠΑΓΝΗ
ΠΑΓΝΗ
Με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις και τα Γραφεία Προσωπικού συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία στις δημόσιες δομές Υγείας, αντιδρώντας στην εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης που προβλέπει αναστολή καθηκόντων για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και διεκδικώντας την ενίσχυση των νοσοκομείων.

Σήμερα Πέμπτη, η συνέχεια θα δοθεί με στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στις 11 π.μ., στο υπουργείο Υγείας για την Αττική, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για τη Θεσσαλονίκη, στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων στην υπόλοιπη χώρα. Συγκεκριμένα, κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί: Στο Ηράκλειο, στις 12 μ., στην 7η ΥΠΕ. Στη Λευκάδα, στις 11 π.μ., στο προαύλιο του νοσοκομείου. Στη Σάμο, στις διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου. Στην Κέρκυρα, στις 7 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου, και στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γεωργάκη.

Οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους αντιδρούν στη μετατροπή του εμβολιασμού από την κυβέρνηση σε όχημα για αναστολές εργασίας, απολύσεις και διώξεις. Καταγγέλλουν ότι ο απαραίτητος εμβολιασμός μετατρέπεται σε εργαλείο για να μεταφερθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και την υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας στις πλάτες των εργαζομένων, αλλά και για να «τρέξουν» πιο γρήγορα τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».

«ΜΕΤΑΞΑ»
«ΜΕΤΑΞΑ»
Σύμφωνα με τη νομοθετική διάταξη για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, από χτες ξεκίνησαν να εκδίδονται πράξεις αναστολής καθηκόντων και να επιδίδονται σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, δημιουργώντας χιλιάδες κενά, τα οποία η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μπαλώσει όπως όπως με μετακινήσεις, συγχωνεύσεις, επέκταση εργολαβιών και της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία.

Από τις χτεσινές παρεμβάσεις

Συγκέντρωση έξω από το ΤΕΠ έκανε χτες το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ), ενώ στη συνέχεια προχώρησε διαμαρτυρία στο Γραφείο Προσωπικού και στη Διοίκηση, με συμβολική κατάληψη ώστε να μην επιδοθούν τα έγγραφα της αναστολής. «Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε συναδέλφου στη δουλειά γιατί ακριβώς δεν περισσεύει κανένας μέσα στα δημόσια νοσοκομεία», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Γ. Φερεντίνος, μιλώντας στη συγκέντρωση. Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων και δομών και μετακίνηση των εργαζομένων, ολιγόμηνες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς και με εταιρείες ενοικίασης προσωπικού, κατήγγειλε πως αυτές ισοδυναμούν με «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ από την πίσω πόρτα με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών». «Εχουμε βγει στον δρόμο από την πρώτη μέρα, διεκδικώντας τα απαραίτητα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να δίνουμε πιο αποτελεσματικά τη μάχη», τόνισε και ξεκαθάρισε πως οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν στην ίδια κατεύθυνση.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο το Σωματείο προχώρησε χτες στην κατάληψη της Γραμματείας ενάντια στην αποστολή των πράξεων αναστολής καθηκόντων σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι λόγω των αναστολών προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία του Νευροχειρουργικού Τμήματος, στα νοσηλευτικά τμήματα (ακόμα και κλινικές και ΜΕΘ που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid), σε εργαστήρια, στην καθαριότητα, στη φύλαξη και σίτιση ασθενών.

Στις πύλες του νοσοκομείου συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι ΚΑΤ, ενώ κινητοποιήσεις έγιναν στο νοσοκομείο «Μεταξά» στον Πειραιά και στο «Λαϊκό».

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Τη χρησιμοποίηση του εμβολιασμού ως εργαλείου για εκβιασμούς, απολύσεις και διώξεις κατήγγειλαν οι υγειονομικοί και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με αγωνιστικές παρεμβάσεις τους σε διοικήσεις νοσοκομείων, ενώ σήμερα Πέμπτη, προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδόθηκαν έγγραφα αναστολής εργασίας σε περισσότερους από 500 εργαζόμενους.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε παρέμβαση στο Νοσοκομείο της πόλης και κάλεσε τους υγειονομικούς και τον λαό της περιοχής να δώσουν τη μάχη να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος με το πρόσχημα του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΚΝ καλεί σε νέα συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ., στο νοσοκομείο.

Σε δίωρη στάση εργασίας, από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ. και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου ενάντια στους εκβιασμούς και τις αναστολές εργασίας καλεί για σήμερα, Πέμπτη, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας. Επίσης σε συγκέντρωση προχώρησε και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λιβαδειάς.

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ αρχικά στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια στη Διοίκηση, τονίζοντας πως τα κενά και οι ελλείψεις στο ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο θα ενταθούν και οι συνθήκες δουλειάς για το εξαντλημένο προσωπικό θα επιδεινωθούν. Σήμερα, το Σωματείο έχει προκηρύξει στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ., στην 7η ΥΠΕ.

Κινητοποίηση - κατάληψη στις διοικητικές υπηρεσίες έκανε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, που σήμερα προχωράει σε νέα κινητοποίηση, με στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ.) και συγκέντρωση στις διοικητικές υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητώντας «πάγωμα» της απόφασης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Η αίτηση ακύρωσης αναμένεται να συζητηθεί στις αρχές Οκτώβρη.

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί η επίδοση εντολής αναστολής καθηκόντων, παρόλο που είναι εμβολιασμένος, στον συνδικαλιστή γιατρό Κ. Καταραχιά, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε δεχτεί συνδικαλιστική δίωξη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών

Την επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ να μετατρέψει τον αναγκαίο εμβολιασμό σε μέσο για την προώθηση νέων αντεργατικών σχεδιασμών και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, μέσα από την εφαρμογή του μέτρου για την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος αναδεικνύει τις συνέπειες από την εφαρμογή, όπως και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο μέτρο. Τονίζει ότι ανοίγει ο δρόμος στην εργοδοσία για απολύσεις, αναστολές, ένταση της επίθεσης σε βάρος των ελάχιστων δικαιωμάτων των εργαζομένων με πρόσχημα τον εμβολιασμό και στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Ηδη σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους οι εργοδότες, αφού πρώτα τους μετέτρεψαν σε εστίες υπερμετάδοσης, σπεύδουν να φορτώσουν στους εργαζόμενους την «ατομική ευθύνη», απειλώντας με αναστολές, απολύσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις για τα rapid tests πριμοδοτώντας τους ιδιωτικούς ομίλους Υγείας για να αυξήσουν την πελατεία τους.

Η κυβέρνηση αναπαράγει και τροφοδοτεί τις επιφυλάξεις, τον φόβο που υπάρχει σε ένα τμήμα του πληθυσμού, αλλά και τον ανορθολογισμό, με τις παλινωδίες της, τη μεγάλη καθυστέρηση των εμβολιασμών, τα μεγάλα προβλήματα στην εμβολιαστική εκστρατεία από την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, επιδημιολογικής επιτήρησης και φαρμακοεπαγρύπνησης. Η ύπαρξη των ανεμβολίαστων είναι το αποτέλεσμα του προβλήματος και όχι η αιτία, όπως προβάλλεται από την κυβέρνηση.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα του χαρακτήρα της ανάπτυξης που στηρίζεται στην εκμετάλλευση και στο κριτήριο του μέγιστου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προκάτοχοί της του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και πάντοτε σε πλήρη αντίθεση με το κριτήριο της ικανοποίησης των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- Στο γεγονός ότι ενώ βρίσκεται σε έξαρση το 4ο κύμα της πανδημίας, σε αντίθεση με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των σωματείων των υγειονομικών και των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η κυβέρνηση, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό, μέσα κι υποδομές, τη θωράκιση κατά της πανδημίας στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σχολεία και σχολές, για την επιτάχυνση του εμβολιασμού με την υπεύθυνη κι ολοκληρωμένη ενημέρωση του λαού.

-- Στο γεγονός ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ενώ θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, που θα τις διασφάλιζε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, αξιοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις κρατών - μελών της ΕΕ ως "εργαλείο" συγκάλυψης των διαχρονικών κυβερνητικών ευθυνών για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας και της δημόσιας υγείας. Αξιοποιείται για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας αναθέτοντας σε εργολάβους και ιδιώτες μια σειρά από λειτουργίες των νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών προωθώντας συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων μονάδων Υγείας.

-- Στο ότι η υποχρεωτικότητα προωθείται επίσης για την ενίσχυση του "κοινωνικού αυτοματισμού", των διώξεων, των απολύσεων και νέων επιβαρύνσεων σε βάρος των εργαζομένων για να θησαυρίζουν οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας, αποδεικνύοντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν συνολικότερη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την προώθηση της Υγείας - εμπόρευμα και των αντεργατικών μέτρων που χρηματοδοτούνται αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Νέο ΕΣΥ» με εξουθενωμένους υγειονομικούς και νέα κέρδη για τους επιχειρηματίες

Σε σχόλιό του για την εφαρμογή της αναστολής εργασίας των υγειονομικών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αφού η κυβέρνηση με την πολιτική και τις παλινωδίες της κατάφερε να υπονομεύσει τον μαζικό εμβολιασμό, τώρα προσθέτει κι άλλα εμπόδια στην προστασία της υγείας του λαού. Το πέταγμα χιλιάδων υγειονομικών έξω από το σύστημα Υγείας, με την εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα, θα επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση στο ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα με ορατό κίνδυνο την αναστολή λειτουργίας κλινικών, εξειδικευμένων ιατρείων και άλλων υπηρεσιών.

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ότι θα αναπληρώσει αυτά τα κενά με μετακινήσεις προσωπικού, άρση κανονικών αδειών και συμβάσεις με ιδιώτες, δείχνει ποιος είναι ο στόχος τους. Στο "νέο ΕΣΥ" που ετοιμάζουν, ο κανόνας θα είναι εξουθενωμένοι υγειονομικοί και νέα κέρδη για τους επιχειρηματίες της Υγείας. Ο λαός, μαζί με τον αγώνα του για την αναστολή των απολύσεων, να διεκδικήσει τον άμεσο, πλήρη και ασφαλή εμβολιασμό και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Στα 2.871 τα νέα κρούσματα, 47 νέοι θάνατοι, 346 διασωληνωμένοι

Στα 2.871 ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο και από αυτά τα 19 είναι «εισαγόμενα». Με τα χτεσινά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τις 590.832.

Στις ΜΕΘ διαφόρων νοσοκομείων της χώρας νοσηλεύονται 346 διασωληνωμένοι ασθενείς (έναντι 344 προχτές), ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 47 νέοι θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού. Ετσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται στις 13.743.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ