ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
Αθάνατος!

  • Πλήθος κόσμου βρέθηκε στη Μητρόπολη για το τελευταίο «αντίο»
  • Συνεχίζεται σήμερα και αύριο το λαϊκό προσκύνημα
  • Την Τετάρτη, στις 3 μ.μ., η τελετή αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη και την Πέμπτη η ταφή του στον Γαλατά Χανίων

Με ένα δυνατό, παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «Αθάνατος» και «Τιμημένο ΚΚΕ» έγινε δεκτή χτες η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών για το «ύστατο χαίρε».

Από νωρίς το μεσημέρι η πλατεία της Μητρόπολης είχε αρχίσει να γεμίζει με κόσμο. Ανθρωποι κάθε ηλικίας με ένα λουλούδι στο χέρι βρέθηκαν εκεί, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη που τόσο αγάπησαν. Αυτό το μεγάλο λαϊκό πλήθος που τα τραγούδια του Μίκη τα έχει φυλαγμένα στην καρδιά του, έδωσε το «παρών» στη χτεσινή, πρώτη μέρα του λαϊκού προσκυνήματος.

Τη σιωπή και την περισυλλογή «σπάνε», στην αρχή δειλά - δειλά, τραγούδια του συνθέτη. Τραγούδια του αγώνα, τραγούδια λυρικά, τραγούδια επικά και ο κόσμος όλος γίνεται μια φωνή. Μουσικοί με τις κιθάρες δίνουν τον τόνο και οι φωνές του κόσμου όλο και δυναμώνουν. Παρών εκεί και ο Γερμανός μουσικός Χένιγκ Ζίροκ, ιδρυτής της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στη Γερμανία, ο οποίος είχε γυρίσει όλο τον κόσμο ερμηνεύοντας το «Κάντο Χενεράλ» μαζί με τον συνθέτη.

«Αρνηση», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Γελαστό παιδί», «Σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες», «Κόκκινο τριαντάφυλλο», «Ασμα Ασμάτων», «Το σφαγείο», «Μέρα Μαγιού» ορισμένα μόνο από τα τραγούδια που ακούγονται. Ετσι, «παρόντες» αυτήν τη μέρα ήταν και όλοι οι μεγάλοι ποιητές. Βρέθηκαν και αυτοί «εκεί» για το τελευταίο «αντίο» στον συνθέτη που τους στίχους τους έκανε τραγούδι ξεκλειδώνοντας τα μυστικά τους, γιατί γνώριζε πολύ καλά «πως οι μεγάλοι ποιητές ανήκουν στους εργαζόμενους, στον λαό».


Την πρώτη μέρα του λαϊκού προσκυνήματος παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί σήμερα Τρίτη 7 Σεπτέμβρη, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη, στις 3 μ.μ., από τη Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί με πλοίο στα Χανιά. Την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, στο πλευρό των γονιών του και του αδερφού του Γιάννη.



Eurokinissi


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Το συλλαλητήριο διεκδίκησης θα καταλήξει στη Μητρόπολη για να αποχαιρετήσουν τον Μίκη

Μεγάλο συλλαλητήριο διεκδίκησης διοργανώνουν αυτή την Τετάρτη σωματεία και φορείς στο χώρο του Πολιτισμού μετά από πρόσκληση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί, οι εργαζόμενοι στο Θέαμα - Ακρόαμα θα συγκεντρωθούν στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια και από εκεί θα κατευθυνθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να καταθέσουν τα αιτήματά τους και στη συνέχεια, στη 1 το μεσημέρι, θα καταλήξουν στη Μητρόπολη για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στον μεγάλο δημιουργό, Μίκη Θεοδωράκη. Θα τον αποχαιρετήσουν με ένα δικό του τραγούδι...

Στο κάλεσμά τους τα σωματεία και οι φορείς σημειώνουν πως και αυτόν τον χειμώνα το επάγγελμά τους θα λειτουργήσει μέσα στην ανασφάλεια και την πίεση. «Ο χώρος του Πολιτισμού, της Τέχνης, της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης χτυπήθηκε όσο κανείς άλλος, με πτώση εργασιών που έφτασε και το 87%. Για τους εργαζόμενους του κλάδου δεν υπάρχουν άλλα οικονομικά περιθώρια, μετά από ενάμιση χρόνο, με περιορισμούς, αναστολή εργασίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν πως με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση έκοψε και την όποια επιδότηση έδινε από τον Ιούνη και μετά.

Θυμίζουμε πως ο Μίκης Θεοδωράκης πριν ενάμιση χρόνο με επιστολή του είχε παρέμβει για το δίκιο των καλλιτεχνών και την άρνηση της κυβέρνησης να τους στηρίξει ουσιαστικά.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Σηκώνοντας τις σημαίες του αγώνα, τα τραγούδια του θα είναι πάντα εκεί

Τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη συνεχίζουν να εκφράζουν συνδικάτα και φορείς.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη με συγκίνηση αποχαιρετά τον μεγάλο δημιουργό θυμίζοντας, μεταξύ άλλων, και την πολύχρονη σχέση που είχε με την ΕΕΔΥΕ, ήδη από την ίδρυσή της το 1955. «Στην πρώτη απαγορευμένη Πορεία Ειρήνης, το 1963, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ανάμεσα στους 1.100 συλληφθέντες από τη χωροφυλακή. Ενα χρόνο μετά κι έπειτα από τη δολοφονία του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, βαλκανιονίκη και βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, στη δεύτερη Πορεία Ειρήνης, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν κεντρικός ομιλητής στην κατάληξη της πορείας, στο Πεδίον του Αρεως. Πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στα πυρηνικά. Στα χρόνια που ακολούθησαν συμμετείχε στη δράση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μέσα από τις γραμμές της Επιτροπής Ειρήνης Διανοούμενων - Καλλιτεχνών. Θα τον θυμόμαστε για πάντα να συμμετέχει στις συγκεντρώσεις της ΕΕΔΥΕ και των φορέων του λαϊκού κινήματος ενάντια στις επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αλλά και στις μεγάλες συναυλίες καταδίκης των βομβαρδισμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Για τη συμβολή του στη δράση της ΕΕΔΥΕ, του απονεμήθηκε από την ΕΕΔΥΕ το τιμητικό μετάλλιο "Γρηγόρης Λαμπράκης" και ανακηρύχτηκε στο επίτιμο προεδρείο της ΕΕΔΥΕ».

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Διοικητικό της Συμβούλιο αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Στης ζωής την ανηφόρα, όταν κρατάμε σφιχτά το χέρι ο ένας του άλλου, η μία της άλλης, σηκώνοντας τις σημαίες του αγώνα, τα τραγούδια του Μίκη θα είναι πάντα εκεί. Κι ο ήλιος θα είναι βέβαιος για τον κόσμο...», αναφέρει.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων σημειώνει ότι η μουσική του Μ. Θεοδωράκη «προβάλλει το δίκιο του αδικημένου, του καταπιεσμένου, του κατατρεγμένου, εκφράζει τους πόθους, τους καημούς, τα προβλήματα, τους αγώνες και τη θέληση του λαού μας για έναν καλύτερο κόσμο».

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη, ενώ τονίζει ότι «τα τραγούδια και η μουσική του Μίκη ήταν, είναι και θα είναι σύντροφος των αγώνων, των συλλαλητηρίων, των απεργιών και των διαδηλώσεων της εργατικής τάξης».

«Το έργο του θα σφραγίζει διαχρονικά τους αγώνες του εργατόκοσμου για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά», σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη συνδέει σαν κόκκινη γραμμή τους αγώνες του χθες με τους μελλοντικούς αγώνες, τους μεγάλους στόχους και τα μεγάλα οράματα».

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον συνθέτη και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα λέγοντας μεταξύ άλλων πως «συνάδελφοί μας είχαν συλληφθεί γιατί τραγουδούσαν Θεοδωράκη. Είτε την περίοδο της απαγόρευσης είτε αργότερα, τα τραγούδια του συντρόφευαν πολλούς από εμάς, κατά τις ώρες του εγκλεισμού, της βάρδιας (...) στο κατάστρωμα του πολεμικού πλοίου ή του στρατοπέδου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Στη συνεδρίασή του, την Κυριακή, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, εγκρίνοντας να φιλοξενηθεί δωρεάν η σορός του, στο Α' Νεκροταφείο, μέχρι τον τελικό της προορισμό, να γίνει καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την προτομή του, να αποδοθεί το όνομά του σε οδό της Αθήνας και να παραβρεθεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου στην κηδεία του. Υπερψηφίζοντας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Νίκος Σοφιανός δήλωσε τα εξής:

«Ο Μίκης έζησε σε αυτή την πόλη, διαδήλωνε στους δρόμους αυτής της πόλης, τραγούδαγε στις πλατείες και στα στάδια αυτής της πόλης, υπερασπίστηκε με το όπλο στο χέρι αυτήν την πόλη τόσο στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής όσο και τον Δεκέμβρη. Συμφωνούμε με αυτήν την τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για να εκφράσει συλλυπητήρια και να τιμήσει με συγκεκριμένες ενέργειες τον μεγάλο μας απόντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ