Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
Αθάνατος!

  • Πλήθος κόσμου βρέθηκε στη Μητρόπολη για το τελευταίο «αντίο»
  • Συνεχίζεται σήμερα και αύριο το λαϊκό προσκύνημα
  • Την Τετάρτη, στις 3 μ.μ., η τελετή αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη και την Πέμπτη η ταφή του στον Γαλατά Χανίων

Με ένα δυνατό, παρατεταμένο χειροκρότημα και φωνάζοντας «Αθάνατος» και «Τιμημένο ΚΚΕ» έγινε δεκτή χτες η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών για το «ύστατο χαίρε».

Από νωρίς το μεσημέρι η πλατεία της Μητρόπολης είχε αρχίσει να γεμίζει με κόσμο. Ανθρωποι κάθε ηλικίας με ένα λουλούδι στο χέρι βρέθηκαν εκεί, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη που τόσο αγάπησαν. Αυτό το μεγάλο λαϊκό πλήθος που τα τραγούδια του Μίκη τα έχει φυλαγμένα στην καρδιά του, έδωσε το «παρών» στη χτεσινή, πρώτη μέρα του λαϊκού προσκυνήματος.

Τη σιωπή και την περισυλλογή «σπάνε», στην αρχή δειλά - δειλά, τραγούδια του συνθέτη. Τραγούδια του αγώνα, τραγούδια λυρικά, τραγούδια επικά και ο κόσμος όλος γίνεται μια φωνή. Μουσικοί με τις κιθάρες δίνουν τον τόνο και οι φωνές του κόσμου όλο και δυναμώνουν. Παρών εκεί και ο Γερμανός μουσικός Χένιγκ Ζίροκ, ιδρυτής της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στη Γερμανία, ο οποίος είχε γυρίσει όλο τον κόσμο ερμηνεύοντας το «Κάντο Χενεράλ» μαζί με τον συνθέτη.

«Αρνηση», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Γελαστό παιδί», «Σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες», «Κόκκινο τριαντάφυλλο», «Ασμα Ασμάτων», «Το σφαγείο», «Μέρα Μαγιού» ορισμένα μόνο από τα τραγούδια που ακούγονται. Ετσι, «παρόντες» αυτήν τη μέρα ήταν και όλοι οι μεγάλοι ποιητές. Βρέθηκαν και αυτοί «εκεί» για το τελευταίο «αντίο» στον συνθέτη που τους στίχους τους έκανε τραγούδι ξεκλειδώνοντας τα μυστικά τους, γιατί γνώριζε πολύ καλά «πως οι μεγάλοι ποιητές ανήκουν στους εργαζόμενους, στον λαό».


Την πρώτη μέρα του λαϊκού προσκυνήματος παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί σήμερα Τρίτη 7 Σεπτέμβρη, από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη, στις 3 μ.μ., από τη Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων.

Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί με πλοίο στα Χανιά. Την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, στο πλευρό των γονιών του και του αδερφού του Γιάννη.



Eurokinissi


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ