ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αλλεπάλληλα ξεχωριστά διαβούλια και νέοι «μηχανισμοί» εμπλεκόμενων χωρών

Με πρωτοβουλία Κίνας - Πακιστάν πραγματοποιήθηκε συνάντηση των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν

ΗΠΑ και Κίνα προσπαθούν, ο καθένας από την πλευρά του, πρωτοστατώντας στη διοργάνωση ξεχωριστών διαβουλίων με τη συμμετοχή και άλλων ισχυρών εμπλεκόμενων χωρών, να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στην «επόμενη μέρα» του Αφγανιστάν.

Ετσι, την Τετάρτη, ακριβώς την ίδια μέρα με τη διαδικτυακή συνάντηση που συνδιοργάνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Γερμανίας με πάνω από 20 ομολόγους τους για την «ευθυγράμμισή» τους επί του θέματος, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη (διαδικτυακή) συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 6 χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, δηλαδή Κίνας, Πακιστάν, Ιράν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν.

Η συνάντηση, για την οποία ανακοινώθηκε ότι έγινε σε «ατμόσφαιρα αμοιβαίας κατανόησης και εποικοδομητικής προσέγγισης», πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Πακιστάν, ο ΥΠΕΞ του οποίου, Μ. Κουρέσι, πρόσφατα ολοκλήρωσε περιοδεία στην Κεντρική Ασία με στόχο τον περιφερειακό συντονισμό για το Αφγανιστάν.

Αποφάσεις στην κατεύθυνση σταθεροποίησης νέου «σχήματος»

Επιβεβαιώνοντας ότι η Κεντρική Ασία αποτελεί πεδίο διαφόρων αναδιατάξεων, εν μέσω εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με φόντο πρώτα από όλα την κόντρα Δύσης και Κίνας, αποφασίστηκε ότι οι συναντήσεις θα γίνονται σε σταθερή βάση, ενώ θα δημιουργηθεί «μηχανισμός τακτικών διαβουλεύσεων ειδικών απεσταλμένων για τις υποθέσεις του Αφγανιστάν», όπως και «τακτικών συναντήσεων αντιπροσώπων των πρεσβειών στην Καμπούλ για τη συζήτηση και τον συντονισμό των κοινών προσπαθειών».

Στην κοινή ανακοίνωση που διένειμε το Ισλαμαμπάντ, οι συμμετέχοντες - λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης που σχημάτισαν οι Ταλιμπάν - «παρατηρούν ότι με την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο λαός του τώρα θα πρέπει να καθορίσει το μέλλον του» και «δίνουν έμφαση στη σημασία μιας πολιτικής δομής στο Αφγανιστάν χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή όλων των εθνικών ομάδων». Την ίδια στιγμή, δηλώνουν «στήριξη στην ανεξαρτησία» του Αφγανιστάν και «μη ανάμειξη στις εσωτερικές του υποθέσεις», τονίζοντας βέβαια την ανάγκη σχηματισμού μιας κυβέρνησης «που θα ασκεί μετριοπαθή πολιτική στο εσωτερικό και το εξωτερικό» και «θα υιοθετεί φιλικές πολιτικές απέναντι στους γείτονές του».

Αποτυπώνοντας ανησυχίες για το «κλίμα αστάθειας» που μπορεί να διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή, ζήτησαν «προσοχή ενάντια στο ενδεχόμενο υποκίνησης και το ρόλο εκείνων που σπέρνουν αναταραχές και διαμάχες, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, που θα εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση χωρίς αποκλεισμούς», και κάλεσαν «να μην επιτραπεί η αφγανική επικράτεια να αποτελέσει απειλή για άλλες χώρες».

Οι 6 χώρες προκρίνουν τον συντονισμό τους μεταξύ άλλων γύρω από τη χορήγηση προμηθειών για τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά και τη διατήρηση ανοιχτών λιμανιών στις χώρες τους για να διευκολυνθεί «η πρόσβαση του Αφγανιστάν σε εξωτερική στήριξη». Ακόμα, αναδεικνύοντας και συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα προκριθούν, τόνισαν τη «θεμελιώδη σημασία μεγάλων διεθνών έργων στην Ενέργεια, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες, στις υποδομές κ.α., που προχωρούν γειτονικές χώρες για την κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη του Αφγανιστάν».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε πως οι χώρες που συμμετείχαν «πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι οι ένοχοι για το αφγανικό ζήτημα» και τόνισε ότι «είναι περισσότερο από κάθε άλλη χώρα υποχρεωμένες να παράσχουν οικονομική, βιοποριστική και ανθρωπιστική στήριξη στον αφγανικό λαό και να βοηθήσουν το Αφγανιστάν να διατηρήσει σταθερότητα». Πρόσθεσε επίσης πως οι συμμετέχοντες στη συνάντηση «συμφωνούμε ότι πρέπει να οδηγήσουμε και να παροτρύνουμε τους Αφγανούς Ταλιμπάν να ενωθούν με τις άλλες εθνικές ομάδες, να οικοδομήσουν μια ευρεία και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική δομή», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι Ταλιμπάν μπορούν να αντλήσουν διδάγματα από το παρελθόν» και «να εργαστούν για να κερδίσουν διεθνή αναγνώριση».

Ακόμα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στο Αφγανιστάν «ανθρωπιστική βοήθεια» αξίας 200 εκατ. γουάν (σχεδόν 26 εκατ. ευρώ) και θα στείλει σε πρώτη φάση 3 εκατ. δόσεις εμβολίων για την πανδημία.

Σημειωτέον, στην παρέμβασή του ο Κουρέσι πρότεινε «να εξετάσουμε την ιδέα να προσκαλέσουμε το Αφγανιστάν» σε επόμενη συνάντηση των «6», προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή του Αφγανιστάν θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα αυτού του φόρουμ στην επιδίωξη των κοινών μας στόχων για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν».

«Νέα κρίση για την ασφάλεια» βλέπει η Ρωσία

Το Αφγανιστάν απασχόλησε και τη Σύνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) που έγινε χτες διαδικτυακά.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, είπε ότι «η αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν οδήγησε σε μια νέα κρίση και εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο πώς αυτό θα επηρεάσει την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ, μίλησε για «αποτυχία» των Αμερικανών στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ωστόσο ότι «από μια πραγματιστική προσέγγιση για τα αμερικανικά συμφέροντα, η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη. Περισσότερο είναι ζημιά στη φήμη τους».

Στις 15 και 16 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί στο Ντουσάμπε του Τατζικιστάν η Σύνοδος Κορυφής της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης (συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν).

Να σημειωθεί, τέλος, και η συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, και ο σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας της Ινδίας, Αγίτ Ντοβάλ, στο Νέο Δελχί, εκφράζοντας το ισχυρό ενδιαφέρον και των δύο πλευρών για ενίσχυση της συνεργασίας στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τόνισαν ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. «Υπήρξε σύγκλιση απόψεων όσον αφορά την παρουσία διεθνών τρομοκρατικών ομάδων στο Αφγανιστάν και την απειλή της τρομοκρατίας για την Κεντρική Ασία και την Ινδία», σύμφωνα με το Νέο Δελχί.

Πτήση από Καμπούλ για Ντόχα - «Θετικό πρώτο βήμα» λένε οι ΗΠΑ

Στο μεταξύ, χτες αργά το απόγευμα, προσγειώθηκε στην Ντόχα του Κατάρ αεροσκάφος της «Qatar Airways» που μετέφερε πάνω από 100 επιβάτες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», σε αυτούς περιλαμβάνονταν Αμερικανοί, Καναδοί, Ουκρανοί, Γερμανοί, Βρετανοί. Ηταν η πρώτη επιβατική πτήση που έγινε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά από την αποχώρηση των δυνάμεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Εμιλι Χορν, χαιρέτισε τη συνεργασία των Ταλιμπάν για τη διευκόλυνση της πτήσης και της αναχώρησης Αμερικανών πολιτών, αναφέροντας ότι έδειξαν «ευελιξία» και «επαγγελματισμό στις συνεννοήσεις μας», σημειώνοντας μάλιστα ότι «αυτό είναι ένα θετικό πρώτο βήμα».


ΙΝΔΙΑ
Αγωνιστική απάντηση ενάντια στον νέο γύρο αντικομμουνιστικής βίας

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) καταγγέλλει επιθέσεις ένοπλων ομάδων του κυβερνητικού BJP σε γραφεία του Κόμματος και σπίτια αγωνιστών

Από χτεσινές κινητοποιήσεις του ΚΚΙ (Μ)
Από χτεσινές κινητοποιήσεις του ΚΚΙ (Μ)
Μέρα πανεθνικής δράσης οργανώνει σήμερα το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), καταγγέλλοντας επιθέσεις οπλισμένων ομάδων του κυβερνώντος ινδουιστικού κόμματος BJP σε γραφεία του ΚΚΙ (Μ) και σπίτια αγωνιστών σε όλο το κρατίδιο της Τριπούρα, στη βορειοανατολική Ινδία.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν οι επιθέσεις σε γραφεία του κόμματος σε Agartala, Gondachara, Karnal, με ξύλα και πέτρες. Μάλιστα στην Agartala τα γραφεία παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ στην Krishnagar κατέρρευσαν. Το ΚΚΙ (Μ) καταγγέλλει ακόμα ότι στόχος επίθεσης έγινε και το κομβόι του πρώην πρωθυπουργού του κρατιδίου (το ΚΚΙΜ πλειοψηφούσε στην τοπική κυβέρνηση στο διάστημα 1998 - 2008) Manik Sarkar, μέλους του ΠΓ του Κόμματος.

Καταγγέλλονται επίσης βεβήλωση μνημείων και αγαλμάτων που είχε ανεγείρει το Κόμμα, αλλά και ολιγωρία της αστυνομίας, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν παρούσα σε επιθέσεις αλλά δεν αντέδρασε.

Το ΚΚΙ (Μ) καλεί τον λαό να μην υποκύψει στον νέο γύρο βίας και τρομοκρατίας και ήδη από χτες οργάνωσε σειρά πολύμορφων κινητοποιήσεων, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Ανακοίνωση καταδίκης για τις επιθέσεις κατά του ΚΚΙ(Μ) εξέδωσε και η Εθνική Γραμματεία του ΚΚ Ινδίας, καταγγέλλοντας αντίστοιχες επιθέσεις που έχουν δεχτεί και δικές του δυνάμεις, καλώντας «τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να αντιταχθούν και να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτές τις ωμές επιθέσεις στη δημοκρατία», απαιτώντας και από τις αρχές να «λάβουν τα κατάλληλα μέτρα» ώστε αυτές να σταματήσουν. Ακόμα, ο ΓΓ του ΚΚΙ D. Raja είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον σ. Manik Sarkar, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Κόμματος.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ