ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν επιλέγει να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής

Στις μαζικές εκδηλώσεις μίλησε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Θ. Καπέτη
Η Θ. Καπέτη
Με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων και ανθρώπων όλων των ηλικιών ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λάρισα, στέλνοντας έτσι ένα αγωνιστικό μήνυμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Στον χώρο του Φεστιβάλ, που στήθηκε με πολύ μεράκι, πρωτοτυπία, δημιουργικότητα, χάρη στη δουλειά των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλοι, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους απόμαχους της δουλειάς, μπορούσαν να βρουν αυτό που τους ενδιαφέρει στα διάφορα Στέκια που είχαν στηθεί, στις συζητήσεις και στις δραστηριότητες που έγιναν. Και, βέβαια, για μια ακόμα φορά τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας.

Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα ξεκίνησε με συζήτηση με εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού, με ομιλητή τον Γιάννη Παντελίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Ακολούθησαν χαιρετισμός από τον Λαυρέντη Κουρελά, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, και αφιέρωμα «Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία!», με λαϊκά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η βραδιά έκλεισε με τη μεγάλη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου.

Τη δεύτερη μέρα, στην Κεντρική Σκηνή ακούστηκαν τραγούδια από το συγκρότημα της ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ παρουσίασε το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ημερολόγιο Καραντίνας ενός μαθητή». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Δεν θα ζούμε στο έλεος των φυσικών καταστροφών. Ο ίδιος ο λαός θα σώσει το λαό», με ομιλητή τον Αντώνη Ραλλάτο, δασολόγο, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του Κόμματος. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και άλλα λαϊκά τραγούδια, από την Γλυκερία. Ταυτόχρονα, στον χώρο δραστηριοτήτων δεκάδες μαθητές διασκέδασαν με νεανικά συγκροτήματα.

Το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική


Στην ομιλία της η Θ. Καπέτη τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ απευθυνόμαστε σε εσάς που νιώθετε απογοητευμένοι, πικραμένοι από την πολιτική, ότι η πολιτική είναι κάτι ξένο που σχεδιάζεται μακριά από εσάς, από τις ανάγκες σας, από τις ζωές σας.

Απευθυνόμαστε σε εσάς που ξέρετε καλά πως σήμερα κουμάντο κάνει η αδικία, πως τελικά ωφελημένοι, όποια κυβέρνηση και να βγαίνει, είναι οι ίδιοι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες. Σε εσάς που εργάζεστε απ' το πρωί έως το βράδυ για έναν μισθό ή για να κρατήσετε την επιχείρησή σας, με ένα εισόδημα που δεν θα φτάνει να πληρώσετε το αυξημένο πετρέλαιο, την πανάκριβη ΔΕΗ, που ζείτε σε μια πανέμορφη χώρα αλλά δεν μπορείτε να τη χαρείτε γιατί δεν έχετε τη δυνατότητα.

Απευθυνόμαστε στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που ζείτε καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης. Σε εσάς που το προηγούμενο διάστημα είδατε να καταστρέφεται η παραγωγή σας από τους παγετούς, το χαλάζι, τον καύσωνα, και δεν έχετε πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις. Είναι ώρα να σκεφτείτε τι πραγματικά φταίει, τι πραγματικά πρέπει να γίνει και πώς. Πώς θα γίνει ο πλούτος που παράγετε να στηρίξει την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, χωρίς τις απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων και των εμπόρων, χωρίς κυνηγητό από τις τράπεζες και την εφορία, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Απευθυνόμαστε σε εσάς που βλέπετε ότι ενώ έχουμε φτάσει στην εποχή του 5G και οι πάμπλουτοι κάνουν βόλτα πολλών εκατομμυρίων στο Διάστημα, την ίδια στιγμή η ψαλίδα μεταξύ πλούτου και φτώχειας γιγαντώνεται. Πολλά νέα ζευγάρια δεν μπορούν να νοικιάσουν ένα σπίτι με ανθρώπινες συνθήκες, σκέφτονται πόσα λεπτά θα ανάψουν τη θέρμανση. Βλέπετε πως σε πολλές χώρες δεν έχει φτάσει το εμβόλιο. Πως λαοί ολόκληροι, όταν δεν σκοτώνονται από τις βόμβες των ΝΑΤΟικών ή άλλων ιμπεριαλιστών, εξοντώνονται ή εκπορνεύονται στο ταξίδι της προσφυγιάς.

Απευθυνόμαστε σε εσάς που το άδικο δεν χωράει στην καρδιά σας, που δεν δέχεστε να συμβιβαστείτε με ένα τέτοιο σύστημα, που η ελευθερία του μετριέται στην τσέπη του καθενός.

Απευθυνόμαστε σε εσάς που συνειδητοποιείτε πως δεν μπορεί να νιώθει κανένας άνθρωπος ελεύθερος ατομικά, αν η κοινωνία που ζει είναι δεμένη με τις βαριές αλυσίδες της εκμετάλλευσης.

Σας καλούμε να συζητήσετε μαζί μας, να προβληματιστείτε πάνω στις θέσεις του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο, σύγχρονο επαναστατικό πρόγραμμα, που φωτίζει τη διέξοδο για όλα τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, τις προϋποθέσεις για να δοθούν λύσεις σε αυτά.

Το ΚΚΕ λέει και μπορεί να λέει την αλήθεια στον λαό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και εξαρτήσεις απέναντι στην αστική τάξη της χώρας μας και στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κόμματα, προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες των ανατροπών στον 20ό αιώνα, για τον επικίνδυνο ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αποκάλυψε τις απατηλές υποσχέσεις της "δίκαιης" καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Εμπιστευτείτε το και συμπορευτείτε μαζί μας!

Αλλωστε μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, όταν επιλέγει να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής.

Αυτό διδάσκει η Ιστορία των λαϊκών αγώνων:

Από την οργάνωση της πάλης για την επιβίωση και τη λαϊκή αλληλεγγύη.

Από τους αγώνες για την κατάκτηση νέων δικαιωμάτων, την παρεμπόδιση αντιλαϊκών μέτρων.

Από τις μεγάλες στιγμές της λαϊκής πάλης στη χώρα μας.

Από τις μεγάλες εφόδους στους ουρανούς, όπως της Παρισινής Κομμούνας, της νικηφόρας Οκτωβριανής Επανάστασης.

Οποτε ο λαός απαίτησε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του, πίστεψε στη δύναμή του και πήρε την τύχη του στα χέρια του, ο τροχός της Ιστορίας γύρισε μπροστά».


Αρχίζουν την Πέμπτη οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Από τις προετοιμασίες
Από τις προετοιμασίες
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», στο νέο χώρο όπου θα κορυφωθούν φέτος οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στις 16 - 17 - 19 Σεπτέμβρη.

Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί κεντρική πολιτική ομιλία με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φρόντισαν να φτάσει σε όλες τις γειτονιές και τους δρόμους της πόλης το σύνθημα του Φεστιβάλ, ενώ αντίστοιχα στον χώρο του στρατοπέδου συνεχίζεται η διαμόρφωση του χώρου.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, εντάχθηκε και μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη στην Κεντρική Σκηνή. Το αφιέρωμα προετοιμάστηκε από το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και έχει τίτλο τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου «Αυτές οι καρδιές δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο!».

Σταθεροί στο ραντεβού τους οι φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου»

Για ακόμη μία φορά, εξάλλου, πιστοί στο ραντεβού χρόνων θα βρίσκονται στο χώρο του Φεστιβάλ οι φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου», οι οποίοι επισκέφτηκαν την Κυριακή το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», γεμίζοντας τον χώρο χαρούμενες παιδικές φωνές.

Συναντήθηκαν εκεί για να παίξουν ένα μοναδικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, εξερευνώντας τον νέο χώρο του Φεστιβάλ όπου και συνομίλησαν με τους συντρόφους που στήνουν την «κόκκινη πολιτεία», χόρεψαν και τραγούδησαν.

Μέσα από γρίφους ξεκίνησαν να ξετυλίγουν το κουβάρι του τροχού της Ιστορίας, συζήτησαν για το σύνθημα του Φεστιβάλ και έδωσαν υπόσχεση πως όλοι μαζί σε λίγες μέρες που ανοίγουν οι πύλες του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα βρίσκονται εκεί!

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού ξεκινά!
Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού ξεκινά!
Οι γωνιές Δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που θα λειτουργούν στο χώρο του «Κόκκινου Αερόστατου» στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γωνιά πειραμάτων, Αθλητικό στέκι, «δημιούργησε το δικό σου περιοδικό», το αγαπημένο «ημερολόγιο ενός απορημένου» και πολλά ακόμα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ