ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεβάζει ταχύτητα για βάσεις και παραπέρα εμπλοκή

Νέες βάσεις για τις ΗΠΑ και 5ετή διάρκεια στην κατάπτυστη Συμφωνία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ

Eurokinissi

Ανεβάζουν ταχύτητα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ για την εκ νέου τροποποίηση της Συμφωνίας για τις Βάσεις - πιθανώς με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον μέσα Οκτώβρη - διευρύνοντας παραπέρα το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξής του στη ΔΕΘ, επιβεβαίωσε την επέκτασή της, λέγοντας: «Συζητάμε για μία πενταετή επέκταση της Συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία, πιστεύω, και των ΗΠΑ και στην πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία. Και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που νομίζω ότι βρίσκεται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ», καθώς πέρα από τις τοποθεσίες που χρησιμοποιούν ήδη - Σούδα, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη - έχουν πέσει στο τραπέζι και άλλες, όπως Σκύρος, Καβάλα, Ξάνθη.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου την αποφασιστικότητά του να αναλάβει η χώρα ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι «η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην Ανατολική Μεσόγειο και πιστεύω ότι η αμυντική συνεργασία, η πενταετής ανανέωσή της, θα είναι μία αμοιβαία επιβεβαίωση ότι αυτές οι συμφωνίες θα λειτουργήσουν προς όφελος και των δύο μερών», στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης, εμπλεκόμενης στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, να διεκδικήσει καλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία.

«Πρωταγωνίστρια» και στα πολεμικά σχέδια της ΕΕ η Ελλάδα

«Αυτό σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες», έσπευσε να προσθέσει, μιλώντας για «μία πολύ στενή στρατηγική σχέση με τη Γαλλία».

Ηδη άλλωστε το Σάββατο στην ομιλία του είχε σπεύσει να ανακοινώσει την αγορά έξι επιπλέον μαχητικών «Rafale», ενώ «τρέχει» το παζάρι και για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ.

Εξοπλισμοί όλοι προσανατολισμένοι στα προτάγματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εξ ου και ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει ότι «η όλη συζήτηση η οποία γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι μια συζήτηση που θέλει να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».

Συζήτηση, θυμίζουμε, ώστε η ΕΕ με ετοιμοπόλεμους σχηματισμούς μάχης να αναλαμβάνει δράση ανά πάσα ώρα και στιγμή όπου Γης για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, και με ελληνικά τμήματα σε βασικό ρόλο, όπως αποδεικνύει ήδη η αποστολή αυτές τις μέρες μιας πυροβολαρχίας ελληνικών «Patriot» και προσωπικού στη Σαουδική Αραβία, για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική ομπρέλα της χώρας, όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και άλλα κέντρα.

Για τους δε «πρωταγωνιστικούς ρόλους» στην ΕΕ ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το γεγονός ότι η χώρα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική νόρμα, προσθέτοντας πως «αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει κάποια στιγμή στο να έχει πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες, η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια. Και χαίρομαι γιατί και ο Πρόεδρος Μακρόν, με τον οποίο - όπως ξέρετε - έχω μία πολύ καλή, στενή, προσωπική σχέση, κινείται ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση», επιβεβαιώνοντας τη σύμπλευση και με το Παρίσι, που - θυμίζουμε - έχει ζητήσει την αποστολή Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο Μάλι.

Για τα Ελληνοτουρκικά

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης προσώρας απέκλεισε μια συνάντησή του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτέμβρη - λόγω προγράμματος - ενώ ερωτηθείς αν τον προβληματίζουν η συνεχής επίκληση από πλευράς της Αγκυρας της ανάγκης για αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, απάντησε ότι η κυβέρνησή του επιζητεί «καλές σχέσεις, με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας. Και έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επικαλούμενος και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, την ώρα που η τουρκική αστική τάξη, εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, αραδιάζει όλες τις απαράδεκτες αξιώσεις της στο τραπέζι του παζαριού.

Κι όμως, χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός ότι το '21 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Οτι έχουμε κάποια πεδία συνεννόησης στον οικονομικό τομέα. Οτι μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στα ζητήματα του Προσφυγικού». Οπως είπε, εκεί εστιάστηκε και η συζήτησή του με τον Ερντογάν όταν μίλησαν την τελευταία φορά, πριν μερικές βδομάδες. Πρόσθεσε ότι «όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να περιορίσουμε τις ροές από το Αφγανιστάν και να υποστηρίξουμε οι πρόσφυγες να μείνουν πιο κοντά στις εστίες τους. Και αυτό θέλουμε να κάνουμε και νομίζω ότι σε αυτό υπάρχει μια βασική συμφωνία της Ευρώπης, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας», επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους για ένταση του ανθρωποκυνηγητού των ξεριζωμένων από τις δικές τους επεμβάσεις.

Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ στην Αθήνα

Στο μεταξύ μπαίνουν οι τελευταίες «πινελιές» για τη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ, που συνιστά και την ύπατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, Παρακσευή με Κυριακή στην Αθήνα, με οικοδεσπότη του συνεδρίου της τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο, ενώ θα παρευρεθεί σύσσωμη η ηγεσία της ΣΕ.

Στο «μενού» του συνεδρίου, πέρα από τις εν εξελίξει πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, θα βρεθεί και η - στρατιωτική - εξειδίκευση των νέων «στρατηγικής σημασίας» αποφάσεων που πήρε το ΝΑΤΟ στις πρόσφατες Συνόδους του και συγκεκριμένα «η υλοποίηση των δύο νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους "Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής" και "Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ" και η πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030"», η επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία.

Ο ίδιος ο Κ. Φλώρος σε δήλωσή του στα «Νέα» υποστήριξε ότι «η πραγματοποίηση της Συνόδου της ΣΕ στην Αθήνα, ως γεγονός, θα προβάλει με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας στη Συμμαχία και διεθνώς». Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία της Συνόδου, σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε φάση επανεξέτασης του περιβάλλοντος ασφαλείας, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις. Θα κληθούμε λοιπόν με τους ομολόγους μου να συζητήσουμε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030", και βεβαίως να εξετάσουμε και θέματα αποτροπής και άμυνας στην ευρύτερη ευρωατλαντική περιοχή».

Ασκήσεις ενάντια σε βαλλιστικούς πυραύλους

Την ίδια ώρα συνεχίζονται αδιαλείπτως οι συνεκπαιδεύσεις με το ΝΑΤΟ και, στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, και με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα, από 6 έως 10 Σεπτέμβρη διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης η πολυεθνική ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Guard 21 - II», με σκοπό την «πρακτική εξάσκηση» των μονάδων της ΝΑΤΟικής αρμάδας «στην εκτέλεση επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ) και αντιπυραυλικών διαδικασιών (...) σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής».

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με πλοία, ελικόπτερο και «F-16», ενώ ως «φιλοξενούσα χώρα» η Ελλάδα παρείχε «λιμενικές ευκολίες» στη Σούδα, καθώς και «εξυπηρέτηση των αεροπορικών μέσων» στην 115 ΠΜ στην Κρήτη. Στην άσκηση μετείχαν οι μονάδες της SNMG2 «Virginio Fasan» από Ιταλία, «Gokse Ada» από Τουρκία, «Cantabria» από Ισπανία και μέσα του Διακλαδικού Επιτελείου Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff - JEWCS). Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από αυτά ήταν και το πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού «USNS Invincible», που επιχείρησε με βάση τη Σούδα, φέροντας ειδικό εξοπλισμό για συλλογή και επεξεργασία στοιχείων για βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ για την άσκηση μεταστάθμευσαν στην Κρήτη αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης του αμερικανικού Ναυτικού «P-8A».

Επαφές Ερντογάν στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που με αφορμή και την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (21-27/9) σχεδιάζει σειρά επαφών, ενώ στο «μενού» θα βρεθούν και Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες», υποστήριξε ότι «λειτουργήσαμε ήρεμα απέναντι στις κινήσεις της Ελλάδας, που αύξησαν την ένταση» και ότι «έχουμε δώσει προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μας, μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Ενώ υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά μας μέχρι τέλους, πότε δεν αμελήσαμε να ανοίξουμε έναν δίαυλο διπλωματίας». Εκτίμησε δε ότι «οι ιστορικές ευκαιρίες χάθηκαν εξαιτίας της Ελλάδας. Σήμερα διατηρούμε τη θετική στάση μας. Το Αιγαίο πρέπει να μνημονεύεται για την ειρήνη και τη φιλία».

Στο μεταξύ, εν αναμονή και πιθανών νέων συναντήσεων για το Κυπριακό, την περασμένη βδομάδα συνεδρίασε η Επιτροπή Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής, όπου μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι «η Τουρκία ανατρέπει το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή μας». Ακαδημαϊκοί που συμμετείχαν υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι «η Αγκυρα προσπαθεί να επωφεληθεί από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (π.χ. ΗΠΑ, Ρωσία) για να προωθήσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας δυναμώνουν «θιασώτες του ευρω-ασιατισμού» που «υποστηρίζουν την αυτονόμηση της Τουρκίας από τη Δύση και την ένταξή της στο αντιδυτικό στρατόπεδο».

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε από τη μεριά της ότι κρίνεται επιτακτική η δημιουργία από τον ΟΗΕ κλίματος που θα συμβάλει σε εποικοδομητικές και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις, με ίσους όρους, χωρίς εκβιασμούς, εκφοβισμούς και απειλές προς οποιαδήποτε πλευρά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επιτελάρχης του αιγυπτιακού στρατού, στρατηγός Μοχάμεντ Φάριντ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Κένεθ Μακένζι συμφώνησαν σε περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής στρατιωτικής συνεργασίας Αιγύπτου και ΗΠΑ, την Κυριακή, στο Κάιρο, όπου συναντήθηκαν στο περιθώριο της κοινής στρατιωτικής άσκησης «Bright Star 2021», που ξεκίνησε στις 2 Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή 21 χωρών.

Με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, τη στρατηγική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ στο θέμα της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού επιβεβαίωσε ο τομεάρχης και πρ. υπουργός Εξωτερικών του κόμματος, Γ. Κατρούγκαλος, με δηλώσεις του, παρουσιάζοντας απλά «ενστάσεις» για το αν τα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη είναι επαρκή.

Ετσι επιχείρησε να κριτικάρει την επιλογή της ΝΔ για το γεγονός ότι μεθοδεύουν πενταετή συμφωνία για τις βάσεις, «αντίθετα με την πάγια επιλογή μέχρι σήμερα όλων των κυβερνήσεων, όλων των χρωμάτων να συνάπτουν ετήσιες συμφωνίες, που να προσαρμόζονται στις εκάστοτε αλλαγές του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος». Κι αυτό ενώ είναι γνωστό ότι επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και με υπουργό Αμυνας τον Π. Καμμένο, στο κυβερνητικό σχήμα είχαν πέσει προτάσεις ακόμα και για 10ετή συμφωνία, και βέβαια καθιερώθηκε ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, στη συζήτηση «περί ανταλλαγμάτων» το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε «ανησυχίες και ερωτήματα» όπως «έναντι ποιων ανταλλαγμάτων συμφωνήθηκε η μείζων αυτή αλλαγή;» και αν η νέα συμφωνία θα προβλέπει «απλώς» «συνέχιση διευκολύνσεων ανάλογων με αυτών στο Στεφανοβίκειο» - που ξεκίνησαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ - «ή για πιο προωθημένες ρυθμίσεις, όπως αυτές της Σούδας;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ