Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές Ερντογάν στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που με αφορμή και την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (21-27/9) σχεδιάζει σειρά επαφών, ενώ στο «μενού» θα βρεθούν και Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «περιμένουμε από την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας και να αποφύγει τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες», υποστήριξε ότι «λειτουργήσαμε ήρεμα απέναντι στις κινήσεις της Ελλάδας, που αύξησαν την ένταση» και ότι «έχουμε δώσει προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μας, μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Ενώ υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα δικαιώματά μας μέχρι τέλους, πότε δεν αμελήσαμε να ανοίξουμε έναν δίαυλο διπλωματίας». Εκτίμησε δε ότι «οι ιστορικές ευκαιρίες χάθηκαν εξαιτίας της Ελλάδας. Σήμερα διατηρούμε τη θετική στάση μας. Το Αιγαίο πρέπει να μνημονεύεται για την ειρήνη και τη φιλία».

Στο μεταξύ, εν αναμονή και πιθανών νέων συναντήσεων για το Κυπριακό, την περασμένη βδομάδα συνεδρίασε η Επιτροπή Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής, όπου μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι «η Τουρκία ανατρέπει το ισοζύγιο δυνάμεων στην περιοχή μας». Ακαδημαϊκοί που συμμετείχαν υπογράμμισαν μεταξύ άλλων ότι «η Αγκυρα προσπαθεί να επωφεληθεί από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων (π.χ. ΗΠΑ, Ρωσία) για να προωθήσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας δυναμώνουν «θιασώτες του ευρω-ασιατισμού» που «υποστηρίζουν την αυτονόμηση της Τουρκίας από τη Δύση και την ένταξή της στο αντιδυτικό στρατόπεδο».

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε από τη μεριά της ότι κρίνεται επιτακτική η δημιουργία από τον ΟΗΕ κλίματος που θα συμβάλει σε εποικοδομητικές και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις, με ίσους όρους, χωρίς εκβιασμούς, εκφοβισμούς και απειλές προς οποιαδήποτε πλευρά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επιτελάρχης του αιγυπτιακού στρατού, στρατηγός Μοχάμεντ Φάριντ και ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Κένεθ Μακένζι συμφώνησαν σε περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής στρατιωτικής συνεργασίας Αιγύπτου και ΗΠΑ, την Κυριακή, στο Κάιρο, όπου συναντήθηκαν στο περιθώριο της κοινής στρατιωτικής άσκησης «Bright Star 2021», που ξεκίνησε στις 2 Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή 21 χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ