Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Την απόσυρσή του απαίτησε η πλειοψηφία των φορέων

Με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, την ψήφιση επί της αρχής και τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες η επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "Αργος" και λοιπές διατάξεις υπουργείου Εσωτερικών».

Η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που είχαν κληθεί στην Επιτροπή - Ομοσπονδίες φιλοζωικών συλλόγων, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι κτηνιάτρων κ.ά. - απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας την κριτική που από την αρχή άσκησε το ΚΚΕ, ότι στην ουσία το νομοσχέδιο δεν προωθεί την ουσιαστική φροντίδα των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, αλλά ενισχύει την επιχειρηματική δράση και τη λογική της ανταποδοτικότητας σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Λαμπρούλης, διότι καθιστά τους δήμους υπεύθυνους και μάλιστα εξολοκλήρου για την περισυλλογή, την κτηνιατρική περίθαλψη, τη στείρωση των ζώων, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, υποδομές και μέσα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους ιδιώτες. Το δε χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αργος» περισσότερο μοιάζει με κοροϊδία, αφού δεν αναφέρονται ποσά και χρονοδιαγράμματα.

Η φροντίδα των ζώων - συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης - θα πρέπει να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο κρατικών υποδομών και σχετικού σχεδιασμού από το κράτος, με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, διαμόρφωση χώρων για στέγαση και λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων, κλινικές για αδέσποτα με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε θα μπορεί να αναπτύσσεται και η δράση των φιλοζωικών οργανώσεων.

Ανέφερε επίσης ότι το ΚΚΕ διαφωνεί και με την επιβάρυνση των κατόχων κατοικίδιων ζώων, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, για τη σήμανση (τσιπάρισμα), καταγραφή, έλεγχο DNA κ.ά., μετατρέποντας την κατοχή ενός ζώου σε πολυτέλεια.

Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση, ενώ επιφυλάχθηκε το ΜέΡΑ25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ