ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ θα πολλαπλασιάσει το ενεργειακό κόστος για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα

Eurokinissi

Στο «Macquarie Infrastructure and Real Assets Group» (MIRA) πέρασε το 49% των μετοχών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ (ΔΕΔΔΗΕ). Μετά την αποσφράγιση των προσφορών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η «Spear WTE Investments Sarl», μέλος του MIRA, με προσφορά ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Ο όμιλος «Macquarie Group» προέρχεται από την Αυστραλία.

Θυμίζουμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχει στην κυριότητά του δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικού μήκους 240.000 χλμ. (του το εκχώρησε η ΔΕΗ ως «προίκα» για τον αγοραστή), έχει δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δικτύου του, επιδοτούμενο από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους, και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αντικατάσταση άνω των 7 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος με νέας γενιάς ψηφιακούς.

Για την εξέλιξη έσπευσε φυσικά να πανηγυρίσει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει από το βήμα της ΔΕΘ ότι «μας εξέπληξε όλους το ύψος του τιμήματος» και ότι αποτυπώνει «την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Σε ανακοίνωσή του για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ απ' την κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης" αγοράς Ενέργειας της ΕΕ, θα πολλαπλασιάσει το ενεργειακό κόστος και θα φέρει νέα βάρη στα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της πολιτικής ΕΕ - αστικής τάξης για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, που υλοποιούν απαρέγκλιτα όλες οι κυβερνήσεις και την πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά τα λαϊκά στρώματα, με τα τιμολόγια - φωτιά, αλλά και οι εργαζόμενοι του κλάδου, προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Είναι επίσης ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρετούν εδώ και χρόνια, με τη σειρά, όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνέπειες απ' την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ενέργειας είναι ήδη εδώ και είναι τραγικές για τον λαό. Η απολιγνιτοποίηση, η μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ και οι επενδύσεις στα δίκτυα με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία, οδηγώντας σε πανάκριβο ρεύμα για τον λαό, τραγικές ελλείψεις στη συντήρηση και συνεχείς διακοπές χειμώνα - καλοκαίρι, είναι η άλλη όψη των τεράστιων κερδών των επενδυτών, της εμπορευματικής λειτουργίας της Ενέργειας, του "ενεργειακού Ελ Ντοράντο", και την ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις που υλοποιούν αυτήν την πολιτική.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΔΕΗ, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης, εκχωρεί στον ΔΕΔΔΗΕ την κυριότητα του δικτύου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο "προίκα" στον μελλοντικό αγοραστή, ο οποίος παρά το γεγονός ότι θα έχει μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο, θα έχει αυξημένα δικαιώματα.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είναι σκέτη πρόκληση για τον λαό, αφού έρχονται σε μια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, βιώνοντας τις συνέπειες της "απελευθέρωσης" και της εκτεταμένης ενεργειακής φτώχειας, αλλά και γιατί η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα φέρει νέες αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Είναι επίσης πρόκληση η δήθεν αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί στην προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την Ενέργεια και επί ημερών του είτε ολοκληρώθηκαν είτε δρομολογήθηκαν ένα σωρό ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους κλάδους και υποδομές».

Συσκέψεις - συγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής

Συσκέψεις - συγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Για σήμερα και αύριο προγραμματίζονται:

Σήμερα, Τρίτη 14 Σεπτέμβρη

Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής στο Περιστέρι (θεατράκι έναντι ΟΤΕ), με θέμα: «Οι τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και οι θέσεις του ΚΚΕ για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ, και η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΤΓ Υγείας - Πρόνοιας, γιατρός και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Νέου Κόσμου Α' Αθήνας στην πλατεία Χελντράιχ, με θέμα: «Οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται με τα κέρδη των λίγων. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Γιώργος Ντούνης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής της Α' Αθήνας.

Αύριο, Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Χαϊδαρίου στο Παλατάκι με θέμα: «Οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται με τα κέρδη των λίγων. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής στο Πασαλιμάνι, με θέμα: «Οι τραγικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς και οι θέσεις του ΚΚΕ για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας». Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (θεατράκι ΟΤΕ), με θέμα την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης για την πανδημία, την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και τις θέσεις του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Ωρωπού και η ΚΟ Διονύσου - Βόρειων Χωριών, στην πλατεία Αφιδνών, με θέμα: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Θα μιλήσει ο Κώστας Γιαννόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ του Βόρειου Τομέα.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αγ. Βαρβάρας στο Πάρκο Μητέρας, με θέμα: «Οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται με τα κέρδη των λίγων. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ του 7ου Διαμερίσματος Αθήνας στην πλατεία Γκύζη, με θέμα: «Οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται με τα κέρδη των λίγων. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Την απόσυρσή του απαίτησε η πλειοψηφία των φορέων

Με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, την ψήφιση επί της αρχής και τη συζήτηση επί των άρθρων συνεχίστηκε χτες η επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά το «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα "Αργος" και λοιπές διατάξεις υπουργείου Εσωτερικών».

Η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που είχαν κληθεί στην Επιτροπή - Ομοσπονδίες φιλοζωικών συλλόγων, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι κτηνιάτρων κ.ά. - απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας την κριτική που από την αρχή άσκησε το ΚΚΕ, ότι στην ουσία το νομοσχέδιο δεν προωθεί την ουσιαστική φροντίδα των ζώων, αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, αλλά ενισχύει την επιχειρηματική δράση και τη λογική της ανταποδοτικότητας σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Λαμπρούλης, διότι καθιστά τους δήμους υπεύθυνους και μάλιστα εξολοκλήρου για την περισυλλογή, την κτηνιατρική περίθαλψη, τη στείρωση των ζώων, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, υποδομές και μέσα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους ιδιώτες. Το δε χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αργος» περισσότερο μοιάζει με κοροϊδία, αφού δεν αναφέρονται ποσά και χρονοδιαγράμματα.

Η φροντίδα των ζώων - συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης - θα πρέπει να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο κρατικών υποδομών και σχετικού σχεδιασμού από το κράτος, με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, διαμόρφωση χώρων για στέγαση και λειτουργία δημοτικών κτηνιατρείων, κλινικές για αδέσποτα με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε θα μπορεί να αναπτύσσεται και η δράση των φιλοζωικών οργανώσεων.

Ανέφερε επίσης ότι το ΚΚΕ διαφωνεί και με την επιβάρυνση των κατόχων κατοικίδιων ζώων, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, για τη σήμανση (τσιπάρισμα), καταγραφή, έλεγχο DNA κ.ά., μετατρέποντας την κατοχή ενός ζώου σε πολυτέλεια.

Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση, ενώ επιφυλάχθηκε το ΜέΡΑ25.

Πέθανε ο Γιάννης Θεωνάς

Πέθανε την Κυριακή, σε ηλικία 81 ετών, ο Γιάννης Θεωνάς.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τον θάνατό του:

«Για τον θάνατο του Γιάννη Θεωνά, το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

Ο Γιάννης Θεωνάς γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1940 και από το 1974 ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση. Το 1987 έγινε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ έως το 1996 και από το 1991 έως το 1994 διετέλεσε μέλος του ΠΓ. Το 1994 και το 1999 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής έως και τον Νοέμβρη του 2000, όταν με δημόσια επιστολή του ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ΚΚΕ, οπότε και αντικαταστάθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Γιάννη Παττάκη.

Στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής της ΚΕΔΑ, συμμετείχε στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διετέλεσε βουλευτής, ενώ ακόμα ανέλαβε διοικητής του ΙΚΑ, για ένα μικρό διάστημα, το 2015».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Η ΚΟΒ Παλαμά του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική συγκέντρωση την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου. Θα μιλήσει ο Νίκος Τέγος, μέλος του Γρ. Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Πολιτική συγκέντρωση οργανώνει η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ στην παραλία Καρύστου το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 77 χρόνια από νίκη του ΕΛΑΣ στη μάχη της Λαμπούσας, την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., στο μνημείο της μάχης. Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ