ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν γίνεται με περισσότερη καταστολή, αλλά με περισσότερα μέτρα προστασίας

Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης σήμερα στις 5 μ.μ.

Κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 5 μ.μ. οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ, αντιδρώντας στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για την ανάθεση του ελέγχου της πρόσβασης φοιτητών και προσωπικού στα πανεπιστήμια σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, παράλληλα δε απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για το άνοιγμα των πανεπιστημίων.

Οπως τονίζει η ανακοίνωση: «Δυο βδομάδες πριν από το άνοιγμα των σχολών, η κυβέρνηση φέρνει σε άσχετο νομοσχέδιο τροπολογία για τον έλεγχο της πρόσβασης φοιτητών και προσωπικού στα πανεπιστήμια από ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. Εάν θεωρεί ότι οι φοιτητές θα δεχτούμε την ένταση της καταστολής από την πίσω πόρτα μετά την αναβολή εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, είναι βαθιά γελασμένη».

Παράλληλα οι Σύλλογοι καταγγέλλουν τις δηλώσεις του πρύτανη του ΑΠΘ, Ν. Παπαϊωάννου, για τη θέσπιση κάρτας εισόδου στα μεγάλα πανεπιστήμια. Σχολιάζουν στην ανακοίνωση: «Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τις πρυτανικές αρχές που καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις της να τρομοκρατήσει τους φοιτητικούς συλλόγους, είτε με την ένταση της καταστολής και τις συλλήψεις είτε με τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων των συνδικαλιστών που όλο αυτό το διάστημα δεν επέτρεψαν να κυριαρχήσει σιγή νεκροταφείου μέσα στις σχολές.

Την ίδια ώρα που θα έπρεπε να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες των πανεπιστημίων σε διδακτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας, υποδομές, αίθουσες και εργαστήρια ώστε να εξασφαλιστεί με ασφαλείς όρους η διά ζώσης διδασκαλία (σχολαστικός καθαρισμός χώρων, κλιμάκια, αποστάσεις στις αίθουσες κ.λπ.), η κυβέρνηση προωθεί την είσοδο εργολάβων και σεκιούριτι στις σχολές μας, για τους οποίους μάλιστα "υπάρχει δυνατότητα να παρασχεθεί έκτακτη επιχορήγηση". Οι φοιτητές απαιτούμε τα λεφτά αυτά, όπως και τα 30 εκατομμύρια της πανεπιστημιακής αστυνομίας, να δοθούν για τις πραγματικές ανάγκες μας στη μόρφωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Οι Σύλλογοι τονίζουν πως τα μέτρα που δήθεν αποσκοπούν στην ασφάλεια των φοιτητών αποτελούν «κάλπικες δικαιολογίες», και πως πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας των φοιτητών θα ήταν αυτά των δωρεάν rapid test και μέσων ατομικής προστασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές, της στελέχωσης των ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων και την παρακολούθηση των εμβολιασμών, όπως και το πύκνωμα των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς τα ιδρύματα.

«Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν γίνεται με περισσότερη καταστολή, αλλά με περισσότερους υγειονομικούς, ενημέρωση και μέτρα προστασίας! Απαιτούμε άμεσα να διαθέσει η κυβέρνηση έκτακτο χρηματικό κονδύλι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των φοιτητών στις σχολές τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο δήμος ζητά πάλι «ομολογία φτώχειας» για το σχολικό κολατσιό

«Υπεύθυνες δηλώσεις φτώχειας» για ένα σαντουιτσάκι και ένα χυμό στους μαθητές ζητά από τους γονείς και φέτος ο δήμος Θεσσαλονίκης, για να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα του σχολικού κολατσιού.

Το ίδιο είχε κάνει και πέρσι και κάτω από τη γενικευμένη κατακραυγή αναγκάστηκε να αποσύρει τις υπεύθυνες δηλώσεις. Φέτος, η μόνη αλλαγή είναι ότι ο δήμος δεν ζητά έγγραφες, αλλά ηλεκτρονικές δηλώσεις φτώχειας και εκκαθαριστικά εφορίας, αφού για να ενταχθεί κάποιο παιδί στο πρόγραμμα, δεν πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από 10.500 ευρώ.

Στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε Ερώτηση προς τον δήμαρχο και τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη τακτική, διεκδικώντας ταυτόχρονα το αυτονόητο: Την επέκταση του προγράμματος σε όλα τα παιδιά χωρίς οικονομικές ή άλλες προϋποθέσεις, με ευθύνη του κράτους και αντίστοιχη επαρκή χρηματοδότηση των δήμων. Η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι το οικονομικό κονδύλι που έχει διατεθεί δεν επαρκεί για όλους τους μαθητές.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι πρέπει να σταματήσουν ο διαχωρισμός και ο κοινωνικός στιγματισμός των παιδιών. «Η φτώχεια, η οικονομική αδυναμία λαϊκών οικογενειών δεν είναι στοιχείο που θίγει την αξιοπρέπειά τους. Είναι στο DNA της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που εν έτει 2021, με τον πλούτο των λίγων να εκτοξεύεται, στέλνει όλο και περισσότερους στη φτώχεια. Αυτές και όχι οι οικογένειες πρέπει να απολογηθούν.

Η οικονομική ανέχεια και η φτώχεια ΔΕΝ είναι ατομική ευθύνη, ούτε των γονέων ούτε των παιδιών. Είναι αποκλειστική και εγκληματική ευθύνη του κράτους με όλες τις κυβερνήσεις, τωρινή και προηγούμενες. Που πανεύκολα και ταχύτατα βρίσκουν δισεκατομμύρια να χαρίσουν στα μεγάλα συμφέροντα, αλλά "αδυνατούν" να βρουν για να καλύψουν ζωτικές κοινωνικές ανάγκες, το κόστος ενός σάντουιτς, ενός χυμού, ενός γεύματος για τους μαθητές. Η λαϊκή φτώχεια είναι αποτέλεσμα της ανεργίας, των μισθών και συντάξεων πείνας, της ακρίβειας, των κρίσεων του συστήματος.

Γι' αυτές τις συνθήκες καμιά ομολογία δεν οφείλουν οι γονείς. Οι μόνοι που οφείλουν ομολογία είναι το κράτος και όσοι το κυβέρνησαν διαχρονικά, οι δήμοι που διαχειρίζονται το πρόγραμμα αυτό και δεν "σταυρώνουν κουβέντα" προς τις φιλικές κυβερνήσεις τους, διεκδικώντας τα αυτονόητα που διεκδικεί το γονεϊκό κίνημα».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κοροϊδία οι πανηγυρισμοί του υπουργού Αμυνας για την εξασφάλιση ... λυόμενων

Σε ανακοίνωσή του με τον βαρύγδουπο τίτλο «Παρέμβαση για την κάλυψη αναγκών των σχολικών μονάδων στον Νομό Καβάλας», ο υπουργός Αμυνας και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι εξασφάλισε τη μεταφορά δύο λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας για το ΕΠΑΛ Θάσου και την παράδοση σχολικού εξοπλισμού σε 4 Δημοτικά Σχολεία στον δήμο Παγγαίου και σε 1 στον δήμο Καβάλας.

Σχολιάζει χαρακτηριστικά η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της: «Αντί για σύγχρονα σχολικά κτίρια, λυόμενα. Αντί για ουσιαστική μόρφωση, κυνήγι δεξιοτήτων, κατηγοριοποίηση, ημιμάθεια, κόφτες (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Τράπεζα Θεμάτων) για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για να ανεβαίνουν οι μπίζνες και τα κέρδη φροντιστηρίων και κολεγίων». Τονίζει επίσης ότι «χρειάζεται πολύ θράσος η κυβέρνηση και οι υπουργοί της να πανηγυρίζουν και να προσπαθούν να οικειοποιηθούν "μεγάλες επιτυχίες"» όπως αυτή.

Και προσθέτει: «Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αναρωτιούνται: Να αισθανόμαστε και ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι τα σχολεία μας ξεκίνησαν εδώ και μια βδομάδα χωρίς τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, χωρίς κανένα μέτρο για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη; Ολο το καλοκαίρι η κυβέρνηση δεν προλάβαινε να ασχοληθεί γιατί προετοίμαζε το μεγάλο φαγοπότι των επιχειρηματικών ομίλων από το Ταμείο Ανάκαμψης;».

Καταλήγοντας η ΤΕ Καβάλας επισημαίνει πως οι ελπιδοφόροι αγώνες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, που ξεκίνησαν, ανοίγουν τον δρόμο της διεκδίκησης του σχολείου που έχουμε σήμερα ανάγκη και που μπορούμε να αποκτήσουμε σύμφωνα και με τις δυνατότητες της εποχής, και καλεί τον λαό της περιοχής να μη συμβιβαστεί με την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος του.

Κινητοποιήσεις μαθητών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

...και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων

Κινητοποίηση στο δημαρχείο Πετρούπολης διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πετρούπολης, αύριο Πέμπτη, στις 12.30 μ.μ., απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας τους, αλλά και μέτρα για τη διασφάλιση της μόρφωσης των μαθητών, που σε κάποια σχολεία έχουν προχωρήσει και σε καταλήψεις με αντίστοιχα αιτήματα.

Στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρεται στα ελλιπή μέτρα προστασίας στα σχολεία, σε προβληματικές κτιριακές υποδομές που δεν έχουν αποκατασταθεί, στον «κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που άφησε 40.000 υποψήφιους εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην «τράπεζα θεμάτων» που επιβάλλεται στο Λύκειο και δηλώνει μεταξύ άλλων: «Να το ξέρετε καλά! Είμαστε πιο αποφασισμένοι! Θέλουμε ασφαλές σχολείο - σχολική χρονιά χωρίς ανασφάλεια για το τι θα γίνει!».

Σε άλλες πόλεις

Με αιτήματα αιχμής την κατάργηση της «τράπεζας θεμάτων», της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αλλά και την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν με την τηλεκπαίδευση, βελτίωση κτιριακών υποδομών και εξοπλισμό, ξεκίνησαν μαθητικές καταλήψεις σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 18ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, του 1ου και 2ου ΓΕΛ Ωραιοκάστρου και του 2oυ ΓΕΛ Πολίχνης.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλία, σε κατάληψη βρέθηκαν προχτές το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, το 3ο, 6ο, 8ο, 9ο και 14ο ΓΕΛ και το 15ο Γυμνάσιο Λάρισας, όπως και το 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας και το Γυμνάσιο - Λύκειο Δομενίκου.

ΚΟΒ ΛΑΓΚΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποβάθμιση των σπουδών η συγχώνευση διδακτικών ωρών

Για υποβάθμιση των σπουδών των μαθητών μιλά η ΚΟΒ Λαγκαδά του ΚΚΕ, με αφορμή τη «λύση» που επιλέχθηκε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης των 570 μαθητών των Γυμνασίων 1ου και 2ου, που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω στατικών και άλλων προβλημάτων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμος, οι μαθητές θα στεγαστούν στις διαθέσιμες αίθουσες του 1ου Γυμνασίου και στα ειδικά κοντέινερ που θα στηθούν στην αυλή και ταυτόχρονα θα γίνει συγχώνευση των διδακτικών ωρών.

Η ΚΟΒ Λαγκαδά σημειώνει: «Η "λύση" που δόθηκε με τη συγχώνευση πέντε διδακτικών ωρών σε τρεις στο 1ο και 2οΓυμνάσιο Λαγκαδά, ώστε να εκτονώσει τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά την ακαταλληλότητα των κτιρίων, θεσμοθετεί επί της ουσίας την υποβάθμιση των σπουδών των μαθητών του Λαγκαδά κατατάσσοντάς τα σε παιδιά β' κατηγορίας.

Πώς μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει την κατάσταση όπου με βάση την πρόταση της δημοτικής αρχής τα παιδιά μας θα κάνουν μάθημα μόλις 3 ώρες ενώ θα έπρεπε να κάνουν 6 και 7;

Τώρα να λυθεί το στεγαστικό ζήτημα των Γυμνασίων.

Τώρα να γίνουν μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να διδαχτούν το σύνολο των μαθημάτων και της ύλης.

Τώρα να λυθεί το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών από τα χωριά του Λαγκαδά.

Τώρα είναι η ώρα, όλοι, γονείς, καθηγητές και μαθητές, να ανεβάσουν τον πήχη των απαιτήσεων και να διεκδικήσουν σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η Παιδεία είναι ανάγκη και δικαίωμα. Δεν το χαρίζουμε σε κανέναν!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ