ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομολογία για τον αποκλεισμό των αυτοαπασχολούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΚΚΕ: Οι αυτοαπασχολούμενοι να χαράξουν τον δικό τους δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης

Τις αυταπάτες που καλλιεργούν σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, περί στήριξής τους από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ήρθε να ξεκαθαρίσει χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα». Εκεί ομολόγησε το πασιφανές, που άλλωστε προκύπτει από τις ίδιες τις σχετικές δανειακές συμβάσεις που έχουν κυρωθεί στη Βουλή.

Οτι δηλαδή τα τραπεζικά δάνεια, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα κατευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις εφόσον αυτές διά της συγχώνευσης ...μεγαλώνουν στο μέγεθος που ορίζει η ΕΕ τη μικρομεσαία επιχείρηση, δηλαδή με 250 εργαζόμενους και τζίρο πολλών εκατομμυρίων! Στρατηγική της ΕΕ εξάλλου είναι η εκκαθάριση του πεδίου από αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ., ώστε ολόκληρη την πίτα να καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και δεν είναι μόνο αυτό. Βασική προϋπόθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων που θα πλήξουν κυρίως τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη δήλωσή του, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ανάμεσα σε άλλα για τις μικρές επιχειρήσεις: «Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό; Είναι πάρα πολύ μικρές. Είναι η επιχείρηση που είναι έως 250 εργαζόμενοι και έως 50 εκατομμύρια τζίρο. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων με ομοειδείς μεγαλύτερες θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικά, θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και προνομιακή πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχουν φοροαπαλλαγές και θα μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να βγουν έξω και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Είναι κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να το τολμήσουν και να συνενωθούν με άλλες επιχειρήσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσει το μέγεθός τους και να γίνουν ανταγωνιστικές (...) μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας. Επιχειρήσεις με έναν, δύο, τρεις εργαζομένους στην ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες».

ΚΚΕ: Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από κυβέρνηση - αστικά κόμματα

Για τη συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης σε τηλεοπτικό σταθμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο:

«Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός να επιχείρησαν να εμφανιστούν ως σωτήρες της "μεσαίας τάξης" και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη ΔΕΘ, όμως, "πριν αλέκτορα φωνήσαι...", ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης φρόντισε να ξεδιαλύνει τυχόν αυταπάτες και να ξεκαθαρίσει ότι ο πακτωλός χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης προορίζεται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Κυβέρνηση και ΕΕ συμπεριλαμβάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλες όσες πραγματοποιούν έως 50 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ή απασχολούν 250 άτομα προσωπικό, επομένως θεωρούν λογικό να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες εξ αυτών και όχι όσες απασχολούν 1, 2 ή και 3 εργαζόμενους. Οι τελευταίες ή θα συγχωνευτούν για να χρηματοδοτηθούν ή θα οδηγηθούν αντικειμενικά στο λουκέτο στις σημερινές συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού. Προς το παρόν, ο υπουργός τις προτρέπει, εμμέσως πλην σαφώς, να βολευτούν με τα μικροποσά που χαρίστηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ξεχνώντας βέβαια να πει ότι και αυτά χορηγήθηκαν εξαρχής για να καλυφθεί μέρος των ζημιών και των χρεών που δημιούργησαν οι ίδιες οι κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, που τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα είναι για τους λίγους και θα χτιστεί και πάλι στις πλάτες των πολλών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Απέναντι στον εκβιαστικό μονόδρομο των χρεών και των συγχωνεύσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι να χαράξουν τον δικό τους δρόμο, της συλλογικής διεκδίκησης, μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τη μικρομεσαία αγροτιά, δυναμώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος και των σύγχρονων αναγκών».


ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Να «εγκαταλειφθεί η λογική» που «αγνοεί την Τουρκία» ζητά ο Ερντογάν

Η διατήρηση ήρεμου περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το κοινό μας συμφέρον, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα επιλυθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» και τονίζοντας ότι «γι' αυτό, πρώτα απ' όλα, είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε την αντίληψη η οποία αγνοεί ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετάσχουν στον διάλογο και τη συνεργασία» και επανέφερε την πρόταση για διοργάνωση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή και ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά και στα ανοιχτά της Κύπρου (βλέπε παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» από τουρκική φρεγάτα στα ανοιχτά της Κρήτης), ο Ερντογάν είπε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν μέσω διμερούς διαλόγου, διαμηνύοντας την ίδια στιγμή ότι «διατηρούμε επίσης την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ». Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «ροή μετανάστευσης» που αυξάνεται μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, περιγράφοντας τη χώρα του ως «χώρα που έσωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη συριακή κρίση», ενώ στο πλαίσιο του νέου γύρου παζαριών που στήνεται στις πλάτες των κατατρεγμένων είπε ότι «δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε την υπομονή να ανταποκριθούμε στο νέο κύμα μετανάστευσης».

Σημειωτέον, την όξυνση του παζαριού με την Τουρκία, για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, επιβεβαίωσε και η συνάντηση που είχε στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε σε σχετική ανακοίνωση πως «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι συζητήσεις (των δύο) περιέλαβαν τις κοινές προσπάθειες για το Αφγανιστάν και τα ζητήματα της περιφέρειας που μας απασχολούν». Ο δε Μπλίνκεν είπε ότι «έχουμε πολλά να συζητήσουμε» τονίζοντας πόσο «ευγνώμονες είμαστε για την ισχυρή εταιρική σχέση με την Τουρκία στο Αφγανιστάν και τη δουλειά που έχουμε ακόμα να κάνουμε μαζί». Ενώ ο Τσαβούσογλου περιέγραψε ως «εξαιρετική» τη διμερή συνεργασία στο Αφγανιστάν, ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και σε πολλά ακόμα πεδία και «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

«Γεύμα» για το Κυπριακό στις 27/9

Ολα αυτά ενώ τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη αναμένεται «γεύμα» ανάμεσα στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Ο Αναστασιάδης προχτές είχε συνάντηση με τον Γκουτέρες, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή «έγινε σε ένα δημιουργικό κλίμα» και πρόσθεσε ότι «έχουμε παραθέσει τις απόψεις, τις θέσεις και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα».

Από τη μεριά του, ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του «προέδρου» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» ανέφερε πως ο Τατάρ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για «να εξηγήσει την πολιτική του προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας θεσμικής σχέσης βασισμένης στην κυριαρχική ισότητα, στο ίσο διεθνές καθεστώς και τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη στην Κύπρο» και σε αυτό το πλαίσιο θα παραστεί στη συνάντηση της 27ης Σεπτέμβρη. «Δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» ζήτησε και ο Ερντογάν αναφερόμενος στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι αυτή «είναι δυνατή μόνο με μια ρεαλιστική προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα», επιμένοντας ότι το ψευδοκράτος πρέπει να εκπροσωπείται επίσημα στη ΓΣ του ΟΗΕ και ότι «η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού» είναι «ουσιαστικό στοιχείο για τη λύση». Κατέληξε ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα αξιολόγηση των προτάσεων των Τουρκοκυπρίων «με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις».

Στο μεταξύ, επικαλούμενος το «βεβαρημένο πρόγραμμά» του, ο Κύπριος Πρόεδρος ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, ο οποίος συμμετείχε στα εγκαίνια του λεγόμενου «Τουρκικού Κέντρου», όπου συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Ο αρχιεπίσκοπος συγχάρηκε τον Τούρκο Πρόεδρο και δήλωσε ότι επιμένει «στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ