Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομολογία για τον αποκλεισμό των αυτοαπασχολούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΚΚΕ: Οι αυτοαπασχολούμενοι να χαράξουν τον δικό τους δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης

Τις αυταπάτες που καλλιεργούν σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, περί στήριξής τους από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ήρθε να ξεκαθαρίσει χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό «Κόντρα». Εκεί ομολόγησε το πασιφανές, που άλλωστε προκύπτει από τις ίδιες τις σχετικές δανειακές συμβάσεις που έχουν κυρωθεί στη Βουλή.

Οτι δηλαδή τα τραπεζικά δάνεια, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα κατευθύνονται σε μικρές επιχειρήσεις εφόσον αυτές διά της συγχώνευσης ...μεγαλώνουν στο μέγεθος που ορίζει η ΕΕ τη μικρομεσαία επιχείρηση, δηλαδή με 250 εργαζόμενους και τζίρο πολλών εκατομμυρίων! Στρατηγική της ΕΕ εξάλλου είναι η εκκαθάριση του πεδίου από αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ., ώστε ολόκληρη την πίτα να καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Και δεν είναι μόνο αυτό. Βασική προϋπόθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων που θα πλήξουν κυρίως τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη δήλωσή του, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ανάμεσα σε άλλα για τις μικρές επιχειρήσεις: «Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό; Είναι πάρα πολύ μικρές. Είναι η επιχείρηση που είναι έως 250 εργαζόμενοι και έως 50 εκατομμύρια τζίρο. Η συνένωση των πολύ μικρών επιχειρήσεων με ομοειδείς μεγαλύτερες θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που θα είναι περισσότερο ανταγωνιστικά, θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και προνομιακή πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχουν φοροαπαλλαγές και θα μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να βγουν έξω και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Είναι κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία να πείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις να το τολμήσουν και να συνενωθούν με άλλες επιχειρήσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσει το μέγεθός τους και να γίνουν ανταγωνιστικές (...) μπορούν να μεγαλουργήσουν αν ακολουθήσουν τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας. Επιχειρήσεις με έναν, δύο, τρεις εργαζομένους στην ΕΕ δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες».

ΚΚΕ: Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από κυβέρνηση - αστικά κόμματα

Για τη συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης σε τηλεοπτικό σταθμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το ακόλουθο σχόλιο:

«Μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο πρωθυπουργός να επιχείρησαν να εμφανιστούν ως σωτήρες της "μεσαίας τάξης" και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη ΔΕΘ, όμως, "πριν αλέκτορα φωνήσαι...", ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης φρόντισε να ξεδιαλύνει τυχόν αυταπάτες και να ξεκαθαρίσει ότι ο πακτωλός χρημάτων του Ταμείου Ανάπτυξης προορίζεται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όχι για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Κυβέρνηση και ΕΕ συμπεριλαμβάνουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλες όσες πραγματοποιούν έως 50 εκατομμύρια ευρώ τζίρο ή απασχολούν 250 άτομα προσωπικό, επομένως θεωρούν λογικό να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες εξ αυτών και όχι όσες απασχολούν 1, 2 ή και 3 εργαζόμενους. Οι τελευταίες ή θα συγχωνευτούν για να χρηματοδοτηθούν ή θα οδηγηθούν αντικειμενικά στο λουκέτο στις σημερινές συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού. Προς το παρόν, ο υπουργός τις προτρέπει, εμμέσως πλην σαφώς, να βολευτούν με τα μικροποσά που χαρίστηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ξεχνώντας βέβαια να πει ότι και αυτά χορηγήθηκαν εξαρχής για να καλυφθεί μέρος των ζημιών και των χρεών που δημιούργησαν οι ίδιες οι κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισης της πανδημίας.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, που τα δίνουν όλα στο μεγάλο κεφάλαιο για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται θα είναι για τους λίγους και θα χτιστεί και πάλι στις πλάτες των πολλών, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Απέναντι στον εκβιαστικό μονόδρομο των χρεών και των συγχωνεύσεων, οι αυτοαπασχολούμενοι να χαράξουν τον δικό τους δρόμο, της συλλογικής διεκδίκησης, μαζί με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τη μικρομεσαία αγροτιά, δυναμώνοντας την πάλη για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος και των σύγχρονων αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ