Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλλαγή ημερομηνίας για την εκδρομή - εκδήλωση στη Γυάρο

Το Σάββατο 9 Οκτώβρη

Το Μνημείο που έστησε η ΚΕ του ΚΚΕ το 2019
Το Μνημείο που έστησε η ΚΕ του ΚΚΕ το 2019
Στη Γυάρο, στο νησί που οι χαράδρες του είναι ακόμα «στοιχειωμένες» από τα συστηματικά και μελετημένα βασανιστήρια, από τον πόνο, το αίμα, αλλά και την αντοχή των χιλιάδων κρατουμένων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών του λαού σε αυτά τα 21 χρόνια που λειτούργησε ως τόπος φυλάκισης και εξορίας, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει εκδρομή - εκδήλωση για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ το Σάββατο 9 Οκτώβρη, ή την Κυριακή 10 Οκτώβρη σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Σε αυτό το ξερονήσι καταμεσής του Αιγαίου έχουν υποφέρει, έχουν πονέσει, έχουν ατσαλωθεί πάνω από 25.000 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές. Τα «ίχνη» βρίσκονται ακόμα εκεί. Μπορεί κανείς να τα αναζητήσει, να τα ψηλαφίσει. Εκεί στέκει ακόμα το κτίριο των φυλακών, το μεγαλύτερο κτίριο των Κυκλάδων, που χτίστηκε από την εργασία των κρατουμένων μέσα από καταναγκαστικά έργα και φριχτά βασανιστήρια. Εκεί βρίσκεται επίσης η συκιά όπου «κρεμούσαν τους κρατούμενους από τους αγκώνες, νύχτες ολόκληρες, και το πρωί δερνόταν εκεί πάνω το παραλυμένο κορμί, μέχρι που παρέλυε...». Εκεί βρίσκεται και το νεκροταφείο των κρατουμένων, με τους «φαγωμένους» από τον αέρα και την αρμύρα σταυρούς. Σε αυτούς τους 5 όρμους που αποτυπώθηκαν σε σκαρίφημα από τους κρατούμενους και στάλθηκαν κρυφά «έξω», οι σύντροφοί μας με την οργάνωση, την αλληλεγγύη και την πίστη στα ιδανικά του αγώνα νίκησαν την κρατική βία και τρομοκρατία.

Εκεί βρίσκεται και η «Ρωγμή», το Μνημείο τιμής, μνήμης και περηφάνιας για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έστησε το 2019 η ΚΕ του ΚΚΕ και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, μετά από πανελλαδικό διαγωνισμό.

Δύο χρόνια μετά την εκδήλωση αποκάλυψης του Μνημείου, που χαράχτηκε στη μνήμη όλων όσοι κατάφεραν και επισκέφτηκαν το νησί, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ επιστρέφουν στη Γυάρο. Αλλωστε, οι επισκέψεις σε ιστορικούς τόπους της ταξικής πάλης δεν έχουν επετειακό χαρακτήρα για τους κομμουνιστές. Η επαφή της νέας γενιάς με τη θυσία χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών του λαού μας, «που περπάτησαν τον κόσμο, περπάτησαν τον θάνατο δίχως να σκοντάψουν», δίνει παράδειγμα για την πάλη στο σήμερα, στον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ο 2ος όρμος το 1950
Ο 2ος όρμος το 1950
Ταυτόχρονα, η νέα εκδρομή - εκδήλωση στη Γυάρο έρχεται να προστεθεί στις σταθερές παρεμβάσεις του ΚΚΕ με σκοπό τη διατήρηση του νησιού ως ιστορικού τόπου, ενάντια και στα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά και για να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την ανάδειξη του χαρακτήρα του, όπως η δημιουργία προβλήτας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης καθώς και οι σωστικές παρεμβάσεις στα κτίσματα που καταρρέουν.

Πληροφορίες:

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8 π.μ. από το λιμάνι του Λαυρίου και η επιστροφή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Η επιβίβαση στο πλοίο θα γίνεται με την επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή με την επίδειξη αρνητικού τεστ (PCR ή rapid) της προηγούμενης μέρας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέσα από τις κατά τόπους Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα δημοσιευτεί αναλυτικά τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ