Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα αγώνα για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τον λαό

Την Παρασκευή 1η Οκτώβρη η εκδήλωση στην Κοζάνη, με τίτλο «Ακρίβεια, ανεργία, απολιγνιτοποίηση - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Η «απολιγνιτοποίηση» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, προωθούμενη από όλες τις αστικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχει ήδη προκαλέσει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής. Πέρα από τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί και εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις χιλιάδες, αλλά και την «εργολαβοποίηση», επιπλέον οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των τιμολογίων ρεύματος και τηλεθέρμανσης, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, εντείνει την ενεργειακή φτώχεια.

Αυτή η κατάσταση έγινε χειρότερη με την έλευση της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Σε μια περιοχή όπου η ανεργία «σπάει κόκαλα», τα λαϊκά στρώματα έχουν να αντιμετωπίσουν τους τελευταίους μήνες και το κύμα ανατιμήσεων που καταγράφεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης κατά 2% περίπου μεσοσταθμικά, ενώ για ορισμένα είδη φτάνουν μέχρι και το 12%.

Και ενώ έχουν δρομολογηθεί νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ελέω «απελευθέρωσης», την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει ανοίξει τους «κρουνούς» της χρηματοδότησης για τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους, μέσα από κάθε πιθανή πηγή άντλησης ρευστότητας (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, δανεικά με κρατικές εγγυήσεις κ.λπ.) και έχει διαμορφώσει όλο το θεσμικό πλαίσιο που απαιτούσαν τα μονοπώλια για την υλοποίηση των «πράσινων» επενδύσεών τους (σε ΑΠΕ, φυσικό αέριο, δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας κ.ά.).

Δεν διαλέγουμε «πώς» και «τι» θα χάσουμε! Η οργή μπορεί να γίνει πραγματική δύναμη

Η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζει ότι πρέπει άμεσα να σημάνει συναγερμός και απευθύνει κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, κάθε αγρότη και κάθε μικροεπαγγελματία να κάνει δική του υπόθεση τον αγώνα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, όπως και σε κάθε σωματείο, κάθε σύλλογο και κάθε μαζικό φορέα να συντονίσει τη δράση του με όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, να οργανώσει την κοινή πάλη για «Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό».

Στο πλαίσιο του καλέσματος αυτού, οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ακρίβεια, ανεργία, απολιγνιτοποίηση - Οι θέσεις του ΚΚΕ», την Παρασκευή 1η Οκτώβρη στο Πάρκο Αγίου Δημητρίου στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Τι μας έλεγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια;», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ΤΕ Κοζάνης. «Οτι η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας, που υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, θα "τονώσει τον ανταγωνισμό" και θα οδηγήσει σε φθηνότερο ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σήμερα όμως, στην εποχή της "απολιγνιτοποίησης" και της "πράσινης μετάβασης", το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πανάκριβο για τον λαό και οι αυξήσεις έως και 50%, που αναμένονται τις επόμενες μέρες, θα μεγαλώσουν την αιμορραγία για το λαϊκό εισόδημα.

Δίπλα σ' αυτά η ενεργειακή φτώχεια αγκαλιάζει ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, ενώ μεγαλώνει και η εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και η τιμή του υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο».

Τονίζεται επίσης ότι «η εγκατάλειψη του λιγνίτη, η επέκταση των ΑΠΕ με κρατική στήριξη στα μονοπώλια της "πράσινης" Ενέργειας, τα "πράσινα" χαράτσια και το εμπόριο ρύπων, για την αντιμετώπιση τάχα της κλιματικής αλλαγής, απογειώνουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με τη διασυνδεσιμότητα των δικτύων στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης", που κάνει ακόμα πιο ακριβό το εισαγόμενο ρεύμα σε περιόδους αυξημένης ζήτησης».

Ολα αυτά λαμβάνουν χώρα σε συνθήκες παραπέρα χτυπήματος των μισθών, των συντάξεων, των λαϊκών εισοδημάτων. Σε συνθήκες αναστολών εργασίας, απλήρωτων υπερωριών, μεγάλων ποσοστών ανεργίας. Σε συνθήκες αναδουλειάς και ανεπαρκών μέτρων στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους, στις οποίες έρχονται να προστεθούν και οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια των τηλεθερμάνσεων.

Την ίδια ώρα, η ίδια η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων της περιοχής βρίσκεται στον «αέρα» λόγω της προωθούμενης πολιτικής της «απολιγνιτοποίησης» και του σταδιακού κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων, ενώ η σχεδιαζόμενη αλλαγή καυσίμου (φυσικό αέριο, βιομάζα, ηλεκτρολέβητες) θα συμπαρασύρει προς τα πάνω την τιμή τους.

Η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας πως η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, με διάφορες ενέργειες, προσπαθούν να «χρυσώσουν το χάπι» για να είναι δήθεν «λελογισμένες» οι αυξήσεις και να μπορούν να «αντιμετωπιστούν» από τα λαϊκά νοικοκυριά, και προσθέτει πως «το "χάπι" είναι "δηλητήριο" και κανένας δεν πρέπει να το δεχτεί».

«Δεν θα δεχτούμε τον 21ο αιώνα να ζούμε σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας!»

Η ανακοίνωση παραθέτει επίσης στοιχεία που αποτυπώνουν το μέγεθος της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα, που το 2019 αφορούσε το 22% - 26% του πληθυσμού, και προσθέτει πως τα ποσοστά αυτά «αφορούν και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα βαρύς και τα κρύα διαρκούν πολλούς μήνες». Και καταλήγει: «Δεν συμβιβαζόμαστε με την ανέχεια και την ακρίβεια, με την ενεργειακή φτώχεια. Δική μας δύναμη, του λαού, των εργαζομένων, της νέας γενιάς, είναι η οργάνωση, η κοινή συλλογική διεκδίκηση, η πάλη που βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων».

Το πλαίσιο αιτημάτων στο οποίο το ΚΚΕ καλεί σε οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση περιλαμβάνει:

- Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος και της τηλεθέρμανσης.

- Ρεύμα και θέρμανση φθηνά για τον λαό. Οχι στην ενεργειακή φτώχεια.

- Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

- Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.

- Ούτε μία ώρα διακοπή τηλεθέρμανσης.

- Επέκταση και σε άλλους οικισμούς του δικτύου τηλεθέρμανσης. Πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρησή του.

- Να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης». Οχι στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων. Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

- Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας. Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

- Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ