Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Πάνω απ' όλα η «ενεργειακή ένωση»...

...που οδηγεί στη γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας

Εν μέσω συνεχούς ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων, που συμπαρασύρουν τις τιμές ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ για να ανοίξουν τα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Σλοβενία η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ευρωένωσης. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας της Συνόδου επιβεβαιώθηκε ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, ανεξαρτήτου πολιτικής «απόχρωσης», θα συνεχίσουν απαρέγκλιτα στον δρόμο της «ενεργειακής ένωσης» και της ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου, και οι όποιες παρεμβάσεις «ρύθμισης» της αγοράς γίνονται ή θα γίνουν αποσκοπούν μόνο στην άμβλυνση των πιο ακραίων επιπτώσεων της ενεργειακής φτώχειας στους ευρωπαϊκούς λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι «φωνές» που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του συμβουλίου από υπουργούς της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας κ.λπ. για λήψη μέτρων στην κατεύθυνση «επιδότησης» των αυξήσεων κατά το γενικό πρότυπο που ακολουθούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο διάστημα, χρηματοδοτώντας με ορισμένα κονδύλια τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού, ώστε να αποφευχθούν οι απότομες και πολύ υψηλές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Μια ανάλογη πρόταση φέρεται να κατέθεσε στους ομολόγους του ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, κατά τα πρότυπα των μέτρων - κοροϊδία που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί, δεν μπορούν να εμποδίσουν τη διαρκή άνοδο των τιμών, ως αποτέλεσμα ακριβώς της πολιτικής που υλοποιούν.

Τις επόμενες βδομάδες η Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει δέσμη οδηγιών προς τα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών ηλεκτρισμού αλλά και του φυσικού αερίου, με δεδομένο πάντα ότι δεν θα παραβιαστεί το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο που απορρέει από τους κανόνες της «ενεργειακής ένωσης» αλλά και την «πράσινη συμφωνία», όπως επεσήμαναν χτες αξιωματούχοι της ΕΕ στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ξεκάθαρη ως προς αυτό ήταν η Αυστριακή υπουργός Ενέργειας Λ. Γκεβέσλερ, η οποία σημείωσε ότι η απάντηση της ΕΕ στην αύξηση των τιμών θα πρέπει να είναι η περαιτέρω ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κάτι που μακροπρόθεσμα θα θωράκιζε την ΕΕ απέναντι στις «αναταράξεις των τιμών» - μύθος που έχει καταρρεύσει προ πολλού. Πάντως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα και σε ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ, πιθανότατα και στο επερχόμενο Συμβούλιο ηγετών τον Οκτώβρη, πρόταση που έχει θέσει επίσημα η κυβέρνηση της Ισπανίας και μέχρι στιγμής έχει γίνει αποδεκτή από την Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ