ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απέκλεισαν από το ΕΣΥ μωρομάνα γιατρό!

Eurokinissi

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόρριψη ιατρού από το ΕΣΥ επειδή «έχει μικρά παιδιά»! Συγκεκριμένα η γιατρός ήταν υποψήφια για πρόσληψη σε θέση Επιμελήτριας Β κλάδου ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Λαϊκό». Η διαδικασία της κρίσης από το αρμόδιο συμβούλιο επιλογής έγινε τον Μάιο του 2021.

Χαρακτηριστικά στο πρακτικό της 1ης συνεδρίασης του Συμβουλίου προσλήψεων-κρίσεων (20 Απρίλη 2021) έχει καταχωρηθεί το σκεπτικό της απόφασης απόρριψης, που επιβεβαιώνει την διάκριση λόγω της μητρότητας: «Ο κ. Μ.Λ. συμφώνησε πως πρόκειται για μια πολύ αξιόλογη υποψήφια, τον προβλημάτισε όμως το γεγονός πως στην παρούσα φάση η κα (....) προσπαθεί να προσαρμόσει την επαγγελματική της ζωή στο πλαίσιο που της θέτει η οικογενειακή της ζωή, λόγω των δύο μικρών παιδιών που έχει, άποψη η οποία βρήκε σύμφωνη και την κα. Π.Σ.».

Η γιατρός προσέφυγε εγγράφως στο υπουργείο Υγείας (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) απαιτώντας αναπομπή αυτού του απαράδεκτου πρακτικού και επανάληψη της κρίσης. Πριν λίγες μέρες έλαβε συστημένο έγγραφο από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα με το οποίο επισημοποιείται η απόρριψή της.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, το υπουργείο Υγείας χτες με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ...«αυτονόητη ισότητα», «αξιοκρατικά κριτήρια», «η ιατρός που επιλέχθηκε είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία)», ενώ αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία του ζητήματος: Γιατί τέθηκαν τα συγκεκριμένα ερωτήματα;

Αρνούνται αμισθί εργασία στον Ηλ. Σιώρα

Στο μεταξύ, παρά τα τεράστια κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής, στον «Ευαγγελισμό», η διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε στον απερχόμενο διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής και πρώην πρόεδρο του ΣΕΝΕ, Ηλία Σιώρα, την άμισθη εθελοντική προσφορά του, την οποία ζήτησε αμέσως μετά τη συνταξιοδότησή του (31/12/20).

«Ηταν αδιανόητο για μένα, εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, να εγκαταλείψω το πόστο μου, που για 35 χρόνια υπηρέτησα. Και στη νέα φάση το ίδιο πρέπει», σημειώνει ο Ηλίας Σιώρας και συνεχίζει: «Την ίδια ώρα παρατείνεται η έμμισθη υπηρεσία ιδιωτών ιατρών έως 31/12/21 με τροπολογία, δεν γίνεται αποδεκτή η άμισθη υπηρεσία» και «δεν διαφαίνεται ομαλοποίηση συνθηκών πανδημίας. Αντίθετα, βαίνουμε ολοταχώς προς επιδείνωση».

Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και τα στοιχεία που έδωσε χτες ο ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα: 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το Σάββατο μέχρι χτες (47), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.727 θάνατοι. Οι διασωληνωμένοι είναι 323.

Διακοπές ρεύματος στον «Ευαγγελισμό»

Επαναλαμβανόμενες ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος γίνονταν όλη την προηγούμενη βδομάδα στην Γ' κλινική του 6ου ορόφου στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλεύονται ύποπτα κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων κάποιοι με μάσκα, αναπνευστήρα κ.ο.κ.

Χτες για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκε διακοπή ρεύματος, διάρκειας μίας ώρας. Ως «λύση» βρέθηκε η μεταφορά των ασθενών σε διπλανή κλινική, όπου νοσηλεύονται επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο διασποράς και διπλής νόσησης για τους ασθενείς, όπως και το φρακάρισμα της κλινικής. Το Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» επανειλημμένα έχει καταγγείλει την εργολαβία, τη χρόνια υποχρηματοδότηση και το ξεδόντιασμα της Τεχνικής Υπηρεσίας.

«ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»
Στα μουλωχτά για μια ακόμα φορά η υπογραφή ΣΣΕ

Τους όρους και τις διαδικασίες με τα οποία το επιχειρησιακό σωματείο υπέγραψε με την εργοδοσία μία ακόμα Συλλογική Σύμβαση καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργατοϋπαλλήλων στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης».

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ, «το επιχειρησιακό σωματείο με ανακοίνωσή του μας ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία και υπογράφηκε νέα διετής σύμβαση εργασίας (...) Για άλλη μια φορά πήγε στα μουλωχτά και υπέγραψε μια σύμβαση πίσω από κλειστές πόρτες, ήρθε σε συνεννόηση με την εργοδοσία κρυφά από τους χιλιάδες εργαζόμενους της επιχείρησης».

Η ΔΑΣ διεκδικεί να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους το πλήρες κείμενο της σύμβασης, προκειμένου «να ενημερωθούμε συνολικά για τους όρους εργασίας που αφορούν τον μισθό, τα ωράρια εργασίας, τον καθορισμό των πόστων, τις μετακινήσεις προσωπικού, τα διαλείμματα, τις άδειες και τα ρεπό, δηλαδή το σύνολο των όρων εργασίας που συμφώνησε με την εργοδοσία».

Και ενώ το περιεχόμενο της ΣΣΕ παραμένει άγνωστο στους εργαζόμενους, το σωματείο παρουσιάζει την υπογραφή της μιλώντας με τη γλώσσα της εργοδοσίας και των στελεχών της. Αναφέρει για παράδειγμα ότι «το συνολικό κόστος των μέτρων για τη σύμβαση ανέρχεται στα 12,1 εκατομμύρια». «Οι μισθοί μας, οι όροι εργασίας και οι διεκδικήσεις μας λογίζονται ως κόστος, όχι μόνο από την εργοδοσία και την κυβέρνηση αλλά και από το ίδιο το σωματείο», σχολιάζει η ΔΑΣ.

Υπενθυμίζει ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέσα στην πανδημία «αύξησαν κατακόρυφα την κερδοφορία τους, απέσπασαν μεγαλύτερα μερίδια αγοράς», ενώ η κυβέρνηση για λογαριασμό τους «ξεχαρβάλωσε τα ωράρια και τις συνθήκες της δικής μας εργασίας, απελευθέρωσε το ωράριο στις αποθήκες». Αντίθετα, οι εργαζόμενοι «είδαμε να χειροτερεύουν απόλυτα οι ζωές μας», «πληρώνουμε όλο και περισσότερα και ζούμε χειρότερα».

«Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε την πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Είναι γελασμένοι όσοι πιστεύουν ότι θα αρκεστούμε για τα επόμενα δύο χρόνια στα λίγα που ορίζει η σύμβαση και εξανεμίζονται σε μία και μοναδική επίσκεψη στο ταμείο του σούπερ μάρκετ», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.

Σαρώνουν οι γυναικολογικοί καρκίνοι

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020 (44% τραχήλου της μήτρας, 23% ωοθηκών, 29% ενδομητρίου και λιγότερο από 5% αιδοίου και κόλπου), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες, Παγκόσμια Μέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Πάνω από το 20% των νέων περιστατικών το 2020 εντοπίζονται στην Ευρώπη.

Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί και να θεραπευτεί, αν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, με τον έλεγχο HPV και το ΠΑΠ-τεστ, το 70% των γυναικών δεν κάνει τις αναγκαίες εξετάσεις. Το 2020 καταγράφηκαν 420.000 θάνατοι παγκοσμίως. Μόνο στα «επιτυχημένα συστήματα Υγείας» στις χώρες της ΕΕ, κάθε ώρα 2 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ωστόσο, σε ένα ολοκληρωμένο, κεντρικά σχεδιασμένο σύστημα Υγείας, με σύγχρονες, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην ανάγκη πρόληψης, «οι τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις αυξάνουν την πιθανότητα πρόληψης ή ακόμη και έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικών καρκίνων, ώστε η θεραπεία να είναι πιο αποτελεσματική και να είναι δυνατή η αποθεραπεία».

Ακόμα και ο αναγκαίος εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγοντας των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και το εμβόλιο είναι 70% - 80% αποτελεσματικό, μένει σε τραγικά χαμηλά ποσοστά (κάτω από 30%) στις νέες γενιές. Με ή χωρίς πανδημία, ο λαός πληρώνει βαρύ τίμημα από τις διαχρονικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που σκόπιμα υποβαθμίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να πέσουν ως ώριμο φρούτο και «λύση» οι ΣΔΙΤ, η αύξηση πληρωμών, η ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών Υγείας και η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καμία συμμετοχή στο πρόγραμμα «εθελούσιας» ανεργίας

Την εργοδοσία της Alpha Bank για απειλές και εκβιαστικά διλήμματα σε εργαζόμενους ώστε «να "πατήσουν" το κουμπί για συμμετοχή στο νέο Πρόγραμμα Εθελούσιας Εξόδου» καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, καθώς «δεν μας φοβίζουν οι εκβιασμοί και οι απειλές».

Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» της συγκεκριμένης τράπεζας ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, λήγει την 1η Οκτώβρη και σύμφωνα με εκτιμήσεις στόχο έχει να φύγουν περίπου 600 - 700 εργαζόμενοι. Είναι ένα από τα πολλά προγράμματα που εφαρμόζουν όλες οι τράπεζες, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας. Στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών δείχνουν ότι την περίοδο 2009 - 2020 το προσωπικό μειώθηκε στο μισό ή κατά 50,54%!

Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους «να σηκώσουμε ανάστημα, παίρνοντας μπόι από τους συναδέλφους διανομείς της "e-food" (...) Ο μόνος δρόμος για εμάς είναι ο συλλογικός ταξικός αγώνας, ο σχεδιασμός και η οργάνωση της δικής μας πάλης (...) Δεν υπογράφουμε την έξοδο στην "κόλαση" της ανεργίας. Δεν διευκολύνουμε τις επιδιώξεις της εργοδοσίας. Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα στη δουλειά. Οργανωνόμαστε στο κλαδικό Σωματείο, ενώνουμε τη δύναμή μας και εξασφαλίζουμε τον καλύτερο συντονισμό της δράσης μας».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ενισχυμένες οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Ενισχυμένες βγήκαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» από τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, όπου καταγράφηκε φέτος και μεγάλη αύξηση των ψηφισάντων (1.000, από 608 στις προηγούμενες εκλογές). Η «Αγωνιστική Συνεργασία», έχοντας πετύχει μεγάλη συσπείρωση στο ψηφοδέλτιό της το προηγούμενο διάστημα, πήρε 342 ψήφους (+144) και 35,1% (+2,5%), καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στο ΔΣ, με 3 έδρες (όσες και πριν) σε σύνολο 9. Αντίστοιχα, εκλέγει 11 αντιπροσώπους (από 6) για την Ομοσπονδία.

Από τα άλλα ψηφοδέλτια, το «Εμπόριο Ανάπτυξη» πήρε 576 ψήφους, η «Αδέσμευτη Κίνηση Λαρισαίων Εμπόρων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» 25 ψήφους και ένας ανεξάρτητος υποψήφιος 35 ψήφους.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» χαιρετίζει τους εκατοντάδες μικρούς εμπόρους που τη στήριξαν, την ώρα που η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της έδωσαν τα «ρέστα» τους για να μην καταγραφούν οι πραγματικές διαθέσεις των μικρών έμπορων. Τονίζει ταυτόχρονα ότι «θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρών εμπόρων, κόντρα στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, που τα δίνουν όλα στα μονοπώλια για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους (...) Μαζικοποιούμε και ισχυροποιούμε τους αγώνες μας! Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι απέναντι σε αυτούς που μας θέλουν σκυμμένους!».

ΞΑΝΘΗ
Εργατικό «ατύχημα» με διανομέα της «e-food»

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης νοσηλεύεται από το Σάββατο διανομέας της «e-food» μετά από ατύχημα που είχε εν ώρα εργασίας, το οποίο μάλιστα, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, δεν δηλώθηκε ως εργατικό ατύχημα, αλλά ως τροχαίο. Ο εργαζόμενος υπέστη κάταγμα σε σπόνδυλο στη μέση μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο.

Το σωματείο εκφράζει τις ευχές του στον εργαζόμενο για γρήγορη ανάρρωση αλλά και την απαίτηση για άμεση διαλεύκανση των συνθηκών του ατυχήματος και τον καταλογισμό ευθυνών. Παράλληλα, τονίζει πως με ευθύνη και της πλειοψηφίας του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, δεν έγινε προσπάθεια να οργανωθεί και στην πόλη ο αγώνας των διανομέων, όπως έγινε σε όλη τη χώρα, παρά το αίτημα που είχε καταθέσει η παράταξη της ΕΣΑΚ.

  • Οι εργαζόμενοι της εταιρείας διανομής φαγητού «YEMEKSEPETI» και το Συνδικάτο NAKLIYATIs (μέλος της ΠΣΟ) οργάνωσαν διαμαρτυρία στα γραφεία της επιχείρησης στην Κωνσταντινούπολη. Η εταιρεία, όπως και η «e-food» στην Ελλάδα, είναι θυγατρικές της γερμανικής «DELIVERY HERO». Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν αντεργατικές πρακτικές και τα εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, ενώ στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ