ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Πρωτιά του SPD, παζάρια «όλων με όλους» για τη νέα αστική κυβέρνηση

Πράσινοι και Φιλελεύθεροι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι και για τους Σοσιαλδημοκράτες και για τους Χριστιανοδημοκράτες

Η «ετοιμότητα» όλων των βασικών αστικών κομμάτων να συζητήσουν όλους τους κυβερνητικούς συνδυασμούς «πατάει» στην κοινή στράτευσή τους στους στόχους του γερμανικού κεφαλαίου

(c) dpa-Pool

Η «ετοιμότητα» όλων των βασικών αστικών κομμάτων να συζητήσουν όλους τους κυβερνητικούς συνδυασμούς «πατάει» στην κοινή στράτευσή τους στους στόχους του γερμανικού κεφαλαίου
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με υποψήφιο καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς, αναδείχθηκαν σε πρώτη δύναμη στις εθνικές εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία και αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους.

Οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), με υποψήφιο καγκελάριο τον Αρμιν Λάσετ, μετά την αποχώρηση της Αγκελα Μέρκελ, βρέθηκαν στη δεύτερη θέση με μεγάλες απώλειες. Παρ' όλα αυτά, με δεδομένη τη σχετικά μικρή διαφορά με το SPD, δηλώνουν έτοιμοι και αυτοί για συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP, ενώ μέχρι στιγμής δεν γίνεται λόγος για συνέχιση του «μεγάλου συνασπισμού» Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών.

Σε κάθε περίπτωση, η επιβεβαίωση της «ετοιμότητας» όλων των βασικών αστικών κομμάτων να συζητήσουν όλους τους συνδυασμούς για το νέο κυβερνητικό σχήμα «πατάει» στην κοινή στόχευσή τους για ενίσχυση της γερμανικής αστικής τάξης στον διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Τα αποτελέσματα

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 76,6% (76,2% στις εκλογές του 2017). Μεγάλη άνοδος σημειώνεται στο ποσοστό αυτών που ψήφισαν με επιστολική ψήφο (έχει καθιερωθεί στη Δυτική Γερμανία από το 1957), το οποίο ανήλθε σε 51%, έναντι 28% στις προηγούμενες εκλογές.

Το SPD λαμβάνει το 25,7% των ψήφων (αύξηση 5,2%) και 206 έδρες (+53) από τις 735 του κοινοβουλίου.

Η CDU/CSU λαμβάνει 24,1% (-8,9%) και 196 έδρες (-50). Σημειώνεται μάλιστα ότι η CDU/CSU στις εκλογές του 2017 είχε εξίσου μεγάλες απώλειες (-8,6%) σε σχέση με το 2013.

Τρίτοι αναδείχθηκαν οι Πράσινοι, σημειώνοντας σημαντική άνοδο με 14,8% (από 8,9%) και 118 έδρες (+51).

Ακολουθούν το FDP με 11,5% (από 10,7%) και 92 έδρες (+12) και η εθνικιστική - ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 10,3% (από 12,6%) και 83 έδρες (-11).

Το οπορτουνιστικό κόμμα «Αριστερά» (Die Linke), που διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα υπέρ μιας κυβέρνησης του SPD στην οποία θα συμμετείχε, καταβαραθρώθηκε, παίρνοντας 4,9% (μείωση 4,3% σε σχέση με το 2017). Μπήκε μάλιστα οριακά στη Βουλή, αφού δεν έπιασε μεν το όριο του 5%, ωστόσο επειδή επικράτησε σε 3 μονοεδρικές περιφέρειες (2 στο Βερολίνο και 1 στη Λειψία) λαμβάνει και τις έδρες που αντιστοιχούν στο εθνικό ποσοστό του.

Μία έδρα παίρνει το SSW, κόμμα της δανέζικης μειονότητας στην περιοχή Σλέσβιχ.

Το Γερμανικό ΚΚ

Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) έλαβε 15.158 ψήφους, από 11.558 το 2017.

Σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος του DKP, P. Kobele, υπογραμμίζει ότι όλοι οι συνδυασμοί μεταξύ SPD, CDU, Πρασίνων και FDP είναι πιθανοί και όλοι τους «αντιπροσωπεύουν μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση αυξανόμενης επιθετικότητας μέσα και έξω από τη χώρα». Αναφορικά με τη μεγάλη πτώση της «Linke», σημειώνει ότι αυτή «είναι το αποτέλεσμα μιας προεκλογικής εκστρατείας στην οποία η "Linke" ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη κάνει τα πάντα για συγκυβέρνηση. Η εμπειρία δείχνει πως το κόμμα της "Αριστεράς" όπου συμμετέχει σε κυβερνήσεις δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από την παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το DKP, ο P. Kobele ευχαριστεί τους ψηφοφόρους που το στήριξαν και υπογραμμίζει: «Συνεχίζουμε να επιλέγουμε τον δρόμο της αντίστασης». Παρά τις αδυναμίες και τα μικρά κέρδη σε σχέση με τις εκλογές του 2017, σημειώνει, «η προεκλογική μας εκστρατεία απέδωσε καρπούς», έφερε κόσμο σε επαφή με το DKP και τις θέσεις του και το ενίσχυσε.

Τα παζάρια για τη νέα κυβέρνηση και οι προτεραιότητες του κεφαλαίου

Για έναν «κοινωνικό - οικολογικό - φιλελεύθερο» συνασπισμό, ενδεχομένως και πριν από τα Χριστούγεννα, έκανε λόγο χτες ο υποψήφιος καγκελάριος με το SPD, Ολαφ Σολτς και πρόσθεσε ότι «οι ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ποιος πρέπει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση», ενισχύοντας σημαντικά τρία κόμματα: SPD, Πράσινους και FDP. Αντίθετα, η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) «δεν θα πρέπει πλέον να είναι στην κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

«Τώρα απαιτούνται ρεαλισμός και ηγετικές ικανότητες», συνέχισε ο Σολτς, εκτιμώντας ότι «θα φτάσουμε γρήγορα σε αποτέλεσμα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπενθύμισε πως «η Γερμανία είχε πάντα συνασπισμούς και ήταν πάντα σταθερή».

Εξάλλου οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν συγκυβερνήσει στο παρελθόν τόσο με τους Φιλελεύθερους όσο και με τους Πράσινους, ενώ με την CDU/CSU συγκυβερνούσαν στον μεγάλο συνασπισμό τα τελευταία 8 χρόνια και συνολικά 12 χρόνια από το 2005.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένας από τους συμπροέδρους των Πρασίνων, σημείωσε την ετοιμότητα του κόμματος να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση με το SPD και το FDP, ενώ υπενθύμισε ότι δεν αποκλείεται ο σχηματισμός κυβέρνησης από το δεύτερο κόμμα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν στη Γερμανία. Ο ίδιος, όπως και ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε υπέρ προκαταρκτικών συνομιλιών Πρασίνων - FDP.

Ο υποψήφιος καγκελάριος με τους Χριστιανοδημοκράτες, Αρμιν Λάσετ, εξέφρασε ετοιμότητα να ηγηθεί διαπραγματεύσεων με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, σε περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με το SPD. Ο Λάσετ είχε μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο του FDP την Κυριακή, ενώ χτες επρόκειτο να συνομιλήσει με την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ.

Την απαίτησή τους για γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης εκφράζουν με τοποθετήσεις τους μια σειρά ισχυροί γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, επαναλαμβάνοντας τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, όπως η «πράσινη ανάπτυξη», η «ενεργειακή μετάβαση», η «ψηφιοποίηση» και οι «θαρραλέες αποφάσεις» για τις «γεωπολιτικές αλλαγές».

Παράλληλα, την προσδοκία της Γαλλίας «να έχουμε γρήγορα μια ισχυρή γερμανική κυβέρνηση» υπογράμμισε και ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, καλώντας οι ανεπίσημες συζητήσεις να ξεκινήσουν «από τώρα». Για τα κόμματα που διεκδικούν συμμετοχή σε κυβέρνηση υπογράμμισε ότι «όλα είναι δηλωμένα φιλοευρωπαϊκά», αλλά όχι απαραίτητα «στο ίδιο μήκος κύματος με το Παρίσι σε θέματα προϋπολογισμού ή άμυνας».

Πρώτο το SPD σε Βερολίνο και Μεκλεμβούργο - Πομερανία

Στο μεταξύ, στις κρατιδιακές εκλογές του Βερολίνου, που έγιναν επίσης την Κυριακή, το SPD διατήρησε την πρώτη θέση, με υποψήφια την πρώην ομοσπονδιακή υπουργό Οικογένειας, Φραντσίσκα Γκίφεϊ, λαμβάνοντας 21,4% (-0,1% σε σχέση με το 2016). Δεύτεροι ήρθαν οι Πράσινοι με 18,9% (+3,7%) και τρίτη η CDU με 18,1% (+0,4%). Η «Αριστερά» υποχωρεί στο 14% (-1,6%) και ακολουθούν η AfD με 8% (-6,2%) και το FDP με 7,2% (+0,5%).

Μέχρι τώρα συγκυβερνούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους και την «Αριστερά», ωστόσο η Γκίφεϊ ανακοίνωσε χτες συνομιλίες «με όλους τους πιθανούς εταίρους συνασπισμού», δείχνοντας ταυτόχρονα προτίμηση για διερευνητικές με τους Πράσινους και την CDU, η οποία «είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τους Πράσινους στο Βερολίνο».

Το SPD έχει συγκυβερνήσει για πολλά χρόνια στο Βερολίνο με την «Αριστερά» και πρωτοστάτησαν στην ιδιωτικοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων δημοτικών διαμερισμάτων. Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτάχθηκαν στο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε την Κυριακή των εκλογών με φόντο την εκτόξευση των ενοικίων, η «Αριστερά» το στήριξε, ενώ οι Πράσινοι κράτησαν μεσοβέζικη στάση.

Στο ερώτημα για απαλλοτρίωση από το κρατίδιο των επιχειρήσεων που κατέχουν πάνω από 3.000 διαμερίσματα στη γερμανική πρωτεύουσα, πληρώνοντας σε αυτές κάποιο αντίτιμο, «ναι» ψήφισε το 56,4% (πάνω από 1,034 εκατ.) και «όχι» το 39% (περίπου 715.000). Ακυρο ψήφισαν 85.192, δηλαδή το 4,6%. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, χωρίς νομική ισχύ.

Στις δε κρατιδιακές εκλογές στο Μεκλεμβούργο - Πομερανία η Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός, Μανουέλα Σβέσιγκ, αναδείχθηκε ξανά πρώτη με 39,6% (+9% από το 2016) και θα πρέπει να επιλέξει κυβερνητικό εταίρο. Μέχρι τώρα το SPD συγκυβερνούσε με την CDU, που έλαβε 13,3% των ψήφων (-5,7%). Δεύτερη αναδείχθηκε η AfD με 16,7% (-4,1%) και ακολουθούν η «Αριστερά» με 9,9% (-3,3%) και οι Πράσινοι με 6,3% (+1,5%).

Νέα «απογείωση» στην καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών

Την απάτη της «προοδευτικής αριστερής στροφής» ξαναλανσάρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί «με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης» στη Γερμανία ανέφερε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.

Ξεχωρίζοντας το θέμα των «πράσινων» μπίζνες, χαρακτήρισε «σημαντικό το γεγονός πως ένα κόμμα, όπως είναι οι Πράσινοι, αναδεικνύεται ως ένας από τους ρυθμιστές της επόμενης μέρας στη Γερμανία. Αρκετά από τα θέματα της ατζέντας του είναι θέματα που αποτελούν και δικές μας προτεραιότητες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά έσπευσε να «απογειώσει» την καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών από την επικράτηση της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων: «Οι μεγάλοι ηττημένοι των γερμανικών εκλογών είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Αυτό είναι καλό για την Ελλάδα. Θα βοηθήσει στο να υπάρξουν θετικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα αφορούν και το ελληνικό δημόσιο χρέος (...) Η ήττα των Χριστιανοδημοκρατών αποδυναμώνει το δόγμα Σόιμπλε. Τα δε κέρδη των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, αν συνδυαστούν με το να μπει οριακά η Αριστερά στη γερμανική Βουλή, θα δημιουργήσουν καλύτερους πολιτικούς συσχετισμούς, και μια Γερμανία πιο ανοικτή στα αιτήματα του ευρωπαϊκού νότου»...

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλάφας μίλησε για «αναμφισβήτητα θετικό» αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώνονται τα ισχυρά δείγματα στροφής προς μία δημοκρατική προοδευτική αριστερή κατεύθυνση». Οσο για τον καταποντισμό της «Linke», ανέφερε ότι «ο Σολτς ακολουθεί μία δημοκρατική αριστερή στροφή η οποία έλκει και ψηφοφόρους που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, που υπό άλλες συνθήκες πιθανότατα θα ψήφιζαν "Die Linke"»...

Τέλος, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ισχυρίστηκε: «Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει. Ανεμος νέας αλλαγής πνέει στην Ευρώπη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οσοι καλλιεργούν κάλπικες προσδοκίες σύντομα θα ψάχνουν ... σύννεφο για να πέσουν

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία δεν προμηνύει καμία αλλαγή υπέρ του γερμανικού λαού, του ελληνικού λαού και των άλλων λαών της Ευρώπης, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα της ΕΕ στην Ελλάδα. Το αντίθετο, σηματοδοτεί στην "ατμομηχανή" της ΕΕ και της Ευρωζώνης την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, με τον μανδύα της "πράσινης μετάβασης" που θα κληθούν να πληρώσουν πολύμορφα οι εργαζόμενοι.

Αλλωστε, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, που πιθανά θα αποτελεί τον κορμό της νέας κυβέρνησης, έχει μακρά παράδοση στην εφαρμογή αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Το γεγονός δε ότι "όλοι μπορούν να πάνε με όλους", προκειμένου να φτιαχτεί κυβερνητικό σχήμα, τα λέει όλα.

Αυτή η κοινή τους στρατηγική τα δίνει όλα στους επιχειρηματικούς ομίλους για τη θωράκιση του γερμανικού κεφαλαίου, στους σφοδρούς ανταγωνισμούς του με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.

Οσοι καλλιεργούν κάλπικες προσδοκίες για "φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ", ή για "θετική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό", θα ψάχνουν πολύ σύντομα... σύννεφο για να πέσουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ