ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
«Στο πόδι» για τη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης που διοργανώνει ο πυρόπληκτος λαός της βόρειας Εύβοιας το Σάββατο 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στον κόμβο της Στροφυλιάς, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για να μπορέσει να ζήσει στον τόπο του.

Στη συναυλία συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως Ρ. Αντωνοπούλου, Σπ. Γραμμένος, Π. Θαλασσινός, Π. Καράκογλου, Β. Κορακάκης, Π. Κυραμαργιός, Μ. Πάχου, Ν. Φάκαρος, ενώ η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γ. Παπαζαχαριάκη.

Οι κεντρικοί δρόμοι, οι διασταυρώσεις, οι πλατείες των χωριών έχουν στολιστεί από τις αφίσες και τα υλικά προβολής της μεγάλης συναυλίας - κινητοποίησης. Καθημερινά στα χωριά γίνονται εξορμήσεις με ντουντούκα, που ενημερώνουν και καλούν τον λαό σε μαζική συμμετοχή. Μέλη των Επιτροπών Αγώνα, του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών και του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας διανέμουν σπίτι με σπίτι και άνθρωπο τον άνθρωπο το ενημερωτικό υλικό και το κάλεσμα. Ολόκληρη η βόρεια Εύβοια κινείται στους ρυθμούς της μεγάλης εκδήλωσης διεκδίκησης του Σαββάτου, η επιτυχία και οργάνωση της οποίας έχει γίνει υπόθεση του ίδιου του λαού.

Ο λαός της βόρειας Εύβοιας ετοιμάζεται να στείλει ένα ακόμα δυναμικό μήνυμα διεκδίκησης και αντίστασης. Να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να διεκδικήσει μέχρι τέλους όλα αυτά που έχασε από την καταστροφική πυρκαγιά, και ακόμα περισσότερα. Να απαιτήσει αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, πραγματικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, άμεση έναρξη αντιπλημμυρικών έργων. Αιτήματα που η υλοποίησή τους είναι μονόδρομος για να μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που κόβει από τις ανάγκες του λαού της περιοχής και στρώνει το έδαφος να μετατραπεί η καταστροφή σε ευκαιρία κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο πλευρό του πυρόπληκτου λαού της βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να στέκονται εργαζόμενοι τόσο από την υπόλοιπη Εύβοια όσο και από ολόκληρη τη χώρα, που προγραμματίζουν τη συμμετοχή τους στη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης του Σαββάτου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της, στα υπόλοιπα σωματεία και στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στη συναυλία. Κάνει επίσης γνωστό ότι για τη μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν θα αναχωρήσουν λεωφορεία από το Πάρκο Βούρκου της Χαλκίδας, στις 5 μ.μ. του Σαββάτου και καλεί σε δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 69724162 84.

Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει και το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, το οποίο επίσης έχει ναυλώσει πούλμαν για τη Στροφυλιά, που θα αναχωρήσει στις 5 μ.μ. από το Πάρκο Βούρκου της Χαλκίδας. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6951211205.

Λεωφορείο έχει ναυλώσει και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας, το οποίο θα αναχωρήσει στις 4.30 μ.μ. από τον χώρο του νοσοκομείου (δηλώσεις συμμετοχής να γίνονται στα τηλέφωνα 6987783430 και 6972262707), ενώ ο Σύλλογος θα παραδώσει και είδη πρώτης ανάγκης που έχει συγκεντρώσει.

Απόφαση για παρουσία αντιπροσωπείας του έχει πάρει, τέλος, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο θα παραδώσει και την πρώτη δόση από το χρηματικό ποσό που συγκέντρωσε για τη στήριξη των πυρόπληκτων.


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤ. ΣΑΜΟΥ
Οι πληγές από τον σεισμό παραμένουν

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των καταστροφών από τον σεισμό του περσινού Οκτώβρη στη Σάμο καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Ανατολικής Σάμου, με αφορμή και τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα στη Βουλή ο πρωθυπουργός για την ... αποκατάσταση των καταστροφών από τις φωτιές σε Εύβοια, Πελοπόννησο. Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την ταχύτητα αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό στη Σάμο.

Ομως τονίζει, «εδώ και ένα χρόνο από τον σεισμό, οι πληγές στο νησί όχι μόνο παραμένουν αλλά κακοφορμίζουν, οι κάτοικοι επιχειρούν από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης δεν προβλέπουν την 100% αποζημίωσή τους και ζητά στοιχεία για το πόσοι ακριβώς πληγέντες πήραν, τελικά, στεγαστικές και άλλες αποζημιώσεις».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Ανατ. Σάμου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί, την ερχόμενη Παρασκευή, για τη φιέστα που στήνεται προκειμένου να παραδοθεί ο χώρος του πρώην ΚΥΤ στον δήμο, ζητά από τη δημοτική αρχή συγκεκριμένα στοιχεία και απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: «Πόσα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και πόσα έχουν κατεδαφιστεί; Πόσοι συμπολίτες μας υπέβαλαν αίτηση στεγαστικής συνδρομής, πόσες αιτήσεις εγκρίθηκαν και πόσοι τελικά έλαβαν τη συνδρομή; Πόσοι από τους πληγέντες συμπολίτες μας υπέβαλαν αίτηση - φάκελο δικαιολογητικών για αποζημίωση αποκατάστασης των σπιτιών τους και σε πόσους έχει εγκριθεί;

Ποια μέριμνα έχει λάβει το κράτος προκειμένου να έχουν οι πληγέντες τη δυνατότητα γρήγορης σύνταξης μελέτης για να υποβάλουν φάκελο για αποκατάσταση, γιατί, όπως οι ίδιοι μας ενημερώνουν, οι ιδιώτες μηχανικοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των μελετών, με συνέπεια κάποιοι να προχωρούν σε επισκευές εκ των ενόντων, με ό,τι αυτό σημαίνει σε μελλοντική ασφάλεια του κτιρίου. Ειδικότερα σχετικά με το Πάνω Βαθύ και την ιδιαιτερότητα του οικισμού, ποια πρόνοια έχει ληφθεί για να δοθούν γρήγορα οι γνωμοδοτήσεις της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων που είναι προϋπόθεση για τα υπόλοιπα που αναφέραμε; Και ειδικότερα για τον Παγώνδα πού βρίσκεται η υπόθεση του αυτοκινητόδρομου πρόσβασης στο σχολείο;

Πόσα σχολεία έχουν πληγεί και δεν χρησιμοποιούνται; Σε πόσα από αυτά έχει προχωρήσει η μελέτη επισκευής; Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση των επισκευών τους και πότε αναμένεται να δημοπρατηθεί η επισκευή τους; Ποια είναι η πρόοδος των μελετών και της σύνταξης φακέλων για τις δημόσιες υποδομές που επλήγησαν και πότε αναμένεται να περάσουν στη φάση δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων; (π.χ. προσήνεμος μόλος Κοκκαρίου, δρόμος Σάμου - Καρλοβάσου στα Αυλάκια κ.λπ.).

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει εξαρχής το αίτημα αποζημίωσης στο 100% των πληγέντων επαγγελματιών όπως θα έπρεπε, αλλά έστω και τα ψίχουλα που δίνει, πόσοι τα έχουν λάβει και πόσοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα ή απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους;».


Δίκη μετά από 7 χρόνια για θάνατο αρχιπυροσβέστη

Μετά από 7 χρόνια ξεκινάει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η υπόθεση θανάτου του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου, ο οποίος συμμετείχε σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Παλαιό Φάληρο. Στο εδώλιο κάθονται 7 στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, μεταξύ των οποίων και στρατηγοί του Σώματος για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης. Ηταν 12 Σεπτέμβρη του 2014, όταν ο αρχιπυροσβέστης, 33 χρόνων τότε, βρήκε τραγικό θάνατο στην προσπάθεια να σώσει από τον δεύτερο όροφο μία 44χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών - που τελικά έχασε και αυτή τη ζωή της - και σύζυγο του ιδιοκτήτη καταστήματος υδραυλικών και ειδών θέρμανσης από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Το θύμα βραβεύτηκε μετά θάνατον από την Ακαδημία Αθηνών για την αυτοθυσία του. Το 2019 εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την παραπομπή στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο των 7 αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι κατηγορήθηκαν πως τις κρίσιμες ώρες δεν έπραξαν τα προβλεπόμενα για τη διάσωση του αρχιπυροσβέστη και της 44χρονης γυναίκας.

Χαρακτηριστικά είναι τα τελευταία λόγια του πυροσβέστη: «Κέντρο, πεθαίνω. Μένω από οξυγόνο. Βοήθεια. Ελάτε να με βοηθήσετε». Το σήμα του διαβιβάστηκε στο κέντρο στις 21.40 από τον αναλογικό ασύρματό του, καθώς το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας TETRA δεν λειτουργούσε, αφού δεν είχε γίνει ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία εγκατάστασης. Αυτό υπήρξε ένα από τα βασικά μειονεκτήματα που βαρύνουν τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος και των αρμοδίων. Το τελευταίο πράγμα που μπόρεσαν να καταλάβουν ήταν τον κωδικό «1-300» που διαβίβασε και ο οποίος σημαίνει ότι αυτός είχε εγκλωβιστεί και καλούσε κλιμακοφόρο για τη διάσωσή του, το οποίο πήγε στις 23.00, όταν ήταν πλέον αργά.

Η οικογένεια του αρχιπυροσβέστη, από την πρώτη στιγμή, έκανε λόγο για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στον σταθμό όπου υπηρετούσε ο Ματθαίος, αλλά και για συχνές αναφορές πυροσβεστών για ελλιπή έλεγχο των φιαλών και ανεπάρκεια του χορηγούμενου οξυγόνου.


Κυβερνητικός ελιγμός απέναντι στην ταλαιπωρία της οικογένειας του Μάριου

Μετά την κατακραυγή για την απαράδεκτη κατάσταση να ζητείται από την οικογένεια του 11χρονου Μάριου - ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου στο Μενίδι - να μην πάρει την αποζημίωση για ψυχική οδύνη που της είχε επιδικαστεί για την απώλεια του παιδιού της, η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν ελιγμό. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει για επανεξέταση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την υπόθεση της έφεσης που άσκησε το Δημόσιο ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου, που επιδίκαζε αποζημίωση 490.000 ευρώ στην οικογένεια του Μάριου. Το ΝΣ κατά πλειοψηφία αποφάνθηκε ότι «δεν συντρέχει λόγος παραίτησης από αυτή, για λόγους που αφορούν την ερμηνεία και εφαρμογή των διατάξεων νόμου που διέπουν την υπόθεση».

Ο υπουργός Χρ. Σταϊκούρας αρκέστηκε να δηλώσει ότι η γνώμη αυτή του ΝΣ «δεσμεύει τον υπουργό κατά τρόπο που δεν καταλείπει σε αυτόν τη δυνατότητα να αποφασίσει διαφορετικά» και ότι «σε μια ύστατη προσπάθεια οριστικής περαίωσης της υπόθεσης και αποφυγής περαιτέρω δικαστικών διενέξεων με την οικογένεια, παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτή να επανεξεταστεί».

Θυμίζουμε ότι το Δημόσιο ζητούσε από το Διοικητικό Εφετείο να ανατρέψει την απόφαση του Πρωτοδικείου για την επιδίκαση της αποζημίωσης, με τη ...δικαιολογία ότι αυτό δεν είχε ευθύνη για τον θάνατο του παιδιού. Σημειωτέον, βέβαια, στην περιοχή είναι συχνά τα περιστατικά με πυροβολισμούς, ενώ ακόμα δεν έχει συλληφθεί ο υπεύθυνος για τον θάνατο του Μάριου.

Πάντως η οικογένεια του παιδιού χαρακτήρισε θετική την κυβερνητική ανακοίνωση. Θυμίζουμε ότι η αίτησή της στο ΝΣ - η οποία και θα επανεξεταστεί - ζητούσε συμβιβασμό με το Δημόσιο, ώστε να πάρει ένα μικρότερο κατά 10% ποσό αποζημίωσης και χωρίς τους τόκους που υπολογίζονταν μέχρι τώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ