Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝΑΤ. ΣΑΜΟΥ
Οι πληγές από τον σεισμό παραμένουν

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις και την αποκατάσταση των καταστροφών από τον σεισμό του περσινού Οκτώβρη στη Σάμο καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Ανατολικής Σάμου, με αφορμή και τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα στη Βουλή ο πρωθυπουργός για την ... αποκατάσταση των καταστροφών από τις φωτιές σε Εύβοια, Πελοπόννησο. Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την ταχύτητα αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό στη Σάμο.

Ομως τονίζει, «εδώ και ένα χρόνο από τον σεισμό, οι πληγές στο νησί όχι μόνο παραμένουν αλλά κακοφορμίζουν, οι κάτοικοι επιχειρούν από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης δεν προβλέπουν την 100% αποζημίωσή τους και ζητά στοιχεία για το πόσοι ακριβώς πληγέντες πήραν, τελικά, στεγαστικές και άλλες αποζημιώσεις».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Ανατ. Σάμου, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί, την ερχόμενη Παρασκευή, για τη φιέστα που στήνεται προκειμένου να παραδοθεί ο χώρος του πρώην ΚΥΤ στον δήμο, ζητά από τη δημοτική αρχή συγκεκριμένα στοιχεία και απαντήσεις στα εξής ερωτήματα: «Πόσα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και πόσα έχουν κατεδαφιστεί; Πόσοι συμπολίτες μας υπέβαλαν αίτηση στεγαστικής συνδρομής, πόσες αιτήσεις εγκρίθηκαν και πόσοι τελικά έλαβαν τη συνδρομή; Πόσοι από τους πληγέντες συμπολίτες μας υπέβαλαν αίτηση - φάκελο δικαιολογητικών για αποζημίωση αποκατάστασης των σπιτιών τους και σε πόσους έχει εγκριθεί;

Ποια μέριμνα έχει λάβει το κράτος προκειμένου να έχουν οι πληγέντες τη δυνατότητα γρήγορης σύνταξης μελέτης για να υποβάλουν φάκελο για αποκατάσταση, γιατί, όπως οι ίδιοι μας ενημερώνουν, οι ιδιώτες μηχανικοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον όγκο των μελετών, με συνέπεια κάποιοι να προχωρούν σε επισκευές εκ των ενόντων, με ό,τι αυτό σημαίνει σε μελλοντική ασφάλεια του κτιρίου. Ειδικότερα σχετικά με το Πάνω Βαθύ και την ιδιαιτερότητα του οικισμού, ποια πρόνοια έχει ληφθεί για να δοθούν γρήγορα οι γνωμοδοτήσεις της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων που είναι προϋπόθεση για τα υπόλοιπα που αναφέραμε; Και ειδικότερα για τον Παγώνδα πού βρίσκεται η υπόθεση του αυτοκινητόδρομου πρόσβασης στο σχολείο;

Πόσα σχολεία έχουν πληγεί και δεν χρησιμοποιούνται; Σε πόσα από αυτά έχει προχωρήσει η μελέτη επισκευής; Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση των επισκευών τους και πότε αναμένεται να δημοπρατηθεί η επισκευή τους; Ποια είναι η πρόοδος των μελετών και της σύνταξης φακέλων για τις δημόσιες υποδομές που επλήγησαν και πότε αναμένεται να περάσουν στη φάση δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων; (π.χ. προσήνεμος μόλος Κοκκαρίου, δρόμος Σάμου - Καρλοβάσου στα Αυλάκια κ.λπ.).

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει εξαρχής το αίτημα αποζημίωσης στο 100% των πληγέντων επαγγελματιών όπως θα έπρεπε, αλλά έστω και τα ψίχουλα που δίνει, πόσοι τα έχουν λάβει και πόσοι βρίσκονται σε εκκρεμότητα ή απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ