ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Δυναμώνει η απήχηση του καλέσματος σε μαζική συντονισμένη δράση

Την Τρίτη 5 Οκτώβρη στην Αθήνα, στο γήπεδο Σπόρτιγκ στις 6.30 μ.μ., η μεγάλη σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη και να βρεθεί στο προσκήνιο η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων, καλούν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις την Τρίτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο Σπόρτιγκ.

Νέες αποφάσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων προστίθενται καθημερινά στις οργανώσεις που συντονίζουν τη δράση τους, ενώ τα δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που ήδη έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στη σύσκεψη απευθύνουν κάλεσμα σε ακόμα περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις επιχειρήσεων και κλάδων, για να μη μείνει κανένας χώρος δουλειάς έξω από τον μεγάλο αγώνα που θα δοθεί το επόμενο διάστημα. Για να μετατραπεί η σύσκεψη της Τρίτης σε μεγάλο αγωνιστικό σταθμό που θα ενισχύσει την πάλη το επόμενο διάστημα.

«Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 Ιούνη, αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας», τονίζουν τα συνδικάτα που παίρνουν την πρωτοβουλία για το κάλεσμα συντονισμού και κοινής δράσης.

Αναλύοντας τις προβλέψεις του αντεργατικού νόμου, που «απογειώνει τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν επιβληθεί τα τελευταία 10 χρόνια», καλούν σε καθολική καταδίκη και απειθαρχία σε αυτές τις διατάξεις, και σε ένταση της πάλης με διεκδικήσεις:

  • Κατάργηση του νόμου - εκτρώματος Χατζηδάκη.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατάργηση του ν. Βρούτση - Αχτσιόγλου, ως αφετηρία για την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.
  • Οχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
  • Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πάρτε πίσω την εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή στα Μεταλλεία!

Με μαζική κινητοποίηση απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας και στην εγκληματική δράση των φασιστοειδών

MotionTeam

Το μήνυμα της εργατικής τάξης, των σωματείων και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι τα αντεργατικά μέτρα θα βρουν ισχυρή αντίσταση, ότι η εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου θα σπάσει στην πράξη, μέσα από τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, έστειλε το χτεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Κεντρική απαίτηση των διαδηλωτών ήταν η ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης του Νίκου Τζανετή, προέδρου του Σωματείου Μεταλλωρύχων Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη για το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, με σκοπό πιο εύκολα να τσακιστεί κάθε εργατικό δικαίωμα.

Ταυτόχρονα, η χτεσινή συγκέντρωση αποτέλεσε και βήμα καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων αλλά και της κυβέρνησης που επέτρεψε να μετατραπούν τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο των ταγμάτων εφόδου των φασιστοειδών. Από το βήμα της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου ανακοινώθηκε η διοργάνωση αντιφασιστικής συναυλίας την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με πρωτοβουλία εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Δημήτρης Μπάτης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, ο οποίος ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης με τον νόμο που ψήφισε και λύνει τα χέρια της εργοδοσίας.


MotionTeam

Ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να στηθεί μπλόκο σε κάθε γειτονιά, παντού, στον φασισμό, μεταφέροντας το μήνυμα: «Δεν τους φοβόμαστε, δεν θα κάνουμε πίσω και καλά θα κάνουνε να πάνε να χωθούνε στις τρύπες τους, εκεί που μέχρι τώρα κρύβονταν. Γιατί η νεολαία, μαζί με την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα, δεν θα πάψει να αγωνίζεται ενάντια στον φασισμό, ενάντια στις πολιτικές που τροφοδοτούν και συντηρούν τέτοιες ομάδες».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως είπε, η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ από την «Edilmac», εργολάβο της «Ελληνικός Χρυσός», είναι ένα από τα πρώτα παραδείγματα που έρχονται να επαληθεύσουν στην πράξη τον αντεργατικό χαρακτήρα του νόμου Χατζηδάκη.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις προβλέψεις του πρόσφατου αντεργατικού νόμου, τονίζοντας ότι πρόκειται για «εργαλείο που ξεμπλοκάρει τα χέρια της εργοδοσίας από τα ελάχιστα τυπικά - νομικά εμπόδια που υπήρχαν για να εξαπολύσουν επίθεση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα». «Υλοποιεί τις διαχρονικές απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Σε συνέχεια προηγούμενων νόμων που έκαναν προσπάθεια να χτυπήσουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία, την επιβολή 10ωρου, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, τη μείωση μισθών, να μην οργανώνεται η πάλη των εργαζομένων διεκδικώντας τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Κατέληξε τονίζοντας: «Εχουμε τη δύναμη να πρωτοστατήσουμε ώστε να γεννηθούν εστίες αντίστασης παντού, όχι μόνο για να αποτρέψουμε νέα μέτρα, αλλά και για να διεκδικήσουμε αξιοπρεπή ζωή και όρους δουλειάς με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η πάλη μας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης που σάλπισε πανεργατικό παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει. Με συνθήματα όπως «Ούτε στα Δυτικά ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», «Πάρτε πίσω την απόλυση», «Ολοι στον αγώνα και στα σωματεία, με ενότητα απαντάμε στην εργοδοσία», αλλά και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», οι εργάτες, οι φοιτητές, οι μαθητές διαμήνυσαν πως με την κοινή τους δράση θα εμποδίσουν τα σχέδια που τους θέλουν φθηνό αναλώσιμο υλικό για τα κέρδη των αφεντικών.

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο, η διαδήλωση έστειλε μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτούς, απαιτώντας «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην οδό Αριστοτέλους, όπου ο Τάσος Ζαρούλας, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα ακάθεκτοι έως ότου αυτή η άδικη και παράνομη απόλυση που έγινε σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη να παρθεί πίσω».

Νέα απόλυση συνδικαλιστή

Στο μεταξύ, το ξεσάλωμα της εργοδοσίας συνεχίζεται, με ένα ακόμα «χτύπημα» χτες, αυτήν τη φορά με απόλυση μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «η εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ, που έχει αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του μετρό ανακοίνωσε πως προχωρά στην απόλυση του συναδέλφου Σοκόλ Παπαδημητρίου γιατί αρνήθηκε να υπογράψει μείωση του μεροκάματου». Ο εργαζόμενος, μάλιστα, «υπέγραψε τη σύμβασή του στις 31 Αυγούστου και έπειτα από 3 βδομάδες η κατασκευαστική εταιρεία ενημέρωσε τους εργαζόμενους στα αρχαιολογικά πως είτε υπογράφετε νέα σύμβαση με μειώσεις (σχεδόν 30%) είτε πάτε σπίτια σας».

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στον χώρο εργασίας και ζήτησε τον λόγο από τον εργοταξιάρχη, ο οποίος ενημέρωσε πως είναι κατεύθυνση της «Αττικό Μετρό ΑΕ» να μειωθούν τα μεροκάματα και πιέζει την ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ για να την κάνει πράξη.

«Οι όποιες διαφορές μεταξύ των εταιρειών δεν μας απασχολούν καθόλου, είναι άλλωστε γνωστό το παιχνίδι, του να πετάγεται το μπαλάκι της ευθύνης από τον έναν στον άλλο και τελικά να την πληρώνει ο εργαζόμενος», σημειώνει το Συνδικάτο, απαιτώντας «να μην προχωρήσει η απόλυση του συναδέλφου. Να πάρει θέση το υπ. Εργασίας και να μας πει πόσο ελεύθερος είναι τελικά ένας εργαζόμενος να διαπραγματευτεί με τα αφεντικά για τη σύμβασή του».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ και συνολικά στον κλάδο να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, κόντρα στους εκβιασμούς και τα διλήμματα των εργοδοτών. Επίσης, «τους εργαζόμενους του κλάδου να μην υποκύψουν στις μεθοδεύσεις και την τρομοκρατία της εργοδοσίας αλλά με οργάνωση στο Συνδικάτο και αγώνα να διεκδικήσουμε συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ