ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Μεγάλες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις την Πέμπτη
  • Στην Αθήνα, συναυλία στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ. Συγκέντρωση από τα συνδικάτα στην Ομόνοια
  • Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 6 μ.μ. και συναυλία στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας

Εναν χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις φασιστών στη Σταυρούπολη και στη συνέχεια και σε άλλες γειτονιές, φοιτητές και μαθητές, μαζί με εργαζόμενους, δίνουν ραντεβού την Πέμπτη στις μεγάλες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Στην Αθήνα το ραντεβού δίνεται στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνεται την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα: Κώστας Μαλιάτσης - Σάλας, «Υπεραστικοί», «Κίτρινα Ποδήλατα», Το Σφάλμα, Φρανκ, Dason, Drugitiz, Retro (Rebellion Connexion), Raibo, Rhyme Riot, «Ποτ Πουρί», Ζίμος και οι Κεραμιδόγατες, Nost Belek.

Με σύνθημα «Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά», οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΤΕΑΠΗ, ΠΤΔΕ, Σλαβικών Σπουδών, Τουρκικών Σπουδών, ΕΜΜΕ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ και ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ καλούν στη συναυλία. Απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές, όλη τη νεολαία να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία τους, να δώσει μαζικό «παρών» στη συναυλία, δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο μαχητική απάντηση στις πρόσφατες επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε φοιτητές και μαθητές.

Σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια και έπειτα πορεία στο Σύνταγμα, στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας την Πέμπτη 7 Οκτώβρη, μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την καταδίκη της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, καλούν συνδικάτα και φορείς της Αθήνας.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σε Περιστέρι (7 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Καλλιθέα (7.30 μ.μ., πλατεία Κύπρου) και Πειραιά (6.30 μ.μ., Πασαλιμάνι).

«Το αίμα μαθητή δεν θα ξεχαστεί - Εξω από τα σχολεία φασίστες και ναζί», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και καλεί τους μαθητές με αποφασιστικότητα να πετάξουν έξω από τα σχολεία τους ναζί και τους φασίστες, να δώσουν το «παρών» την Πέμπτη στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία, να κρεμάσουν πανό αλληλεγγύης για τους συμμαθητές τους που δέχτηκαν επίθεση στη Σταυρούπολη και ενάντια στον φασισμό σε κάθε σχολείο και δήμο.

«Εμείς οι μαθητές ξέρουμε να παλεύουμε για να έχουν όλοι οι μαθητές ισότιμα δικαιώματα στη μόρφωση και στη ζωή, χωρίς διακρίσεις σε χρώμα, θρησκεία, συνήθειες. Δεν είναι εχθρός μας ο συμμαθητής μας από άλλη χώρα. Εχθρός μας είναι η πολιτική που μας έχει αφήσει τρίτο χρόνο απροστάτευτους στα σχολεία από τον Covid, που έχει φτιάξει για εμάς ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο!», τονίζει μεταξύ άλλων η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

«Διδάσκουμε με το παράδειγμα και τη στάση μας! Κλείνουμε την πόρτα στον φασισμό!», δηλώνει η ΟΛΜΕ, καλώντας να γίνει η Πέμπτη 7 Οκτώβρη μέρα αντιφασιστικής δράσης σε όλα τα σχολεία. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους εκπαιδευτικούς, με τη συνδρομή των τοπικών ΕΛΜΕ, «να πραγματοποιήσουν συζητήσεις με τους μαθητές, να αναδείξουν, τόσο μέσα από τα πρόσφατα γεγονότα όσο και μέσα από τα αδιαμφισβήτητα ιστορικά παραδείγματα, τις καταστροφικές συνέπειες του φασισμού και του ναζισμού στους λαούς όλου του κόσμου. Να προασπίσουν με τη στάση αυτή τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας», σημειώνεται, κλείνοντας με το κάλεσμα να μπει «φραγμός στις φασιστικές αντιλήψεις και στην πολιτική που τις εκτρέφει!».

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις τους, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης οργανώνουν την Πέμπτη 7 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. μεγάλη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και αντιφασιστική συναυλία στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με σύνθημα «Ενας χρόνος οι ναζί στη φυλακή. Πολεμάμε τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά».

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν μέχρι στιγμής οι: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Νίκος Ταλέας, Μαρία Φραγκούλη, Urban Pulse, Monde.

Στο πλαίσιο της προπαγάνδας της εκδήλωσης αλλά και προκειμένου να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία, χτες το πρωί εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν εξόρμηση στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και σε άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή πραγματοποίησαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στο δημαρχείο Ευόσμου, απαιτώντας μέτρα για να ξεριζωθούν τα φασιστοειδή από τα σχολεία.

Εξω από το ΥΜΑΘ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οπλο του συστήματος είναι οι φασίστες, έξω απ' τα σχολεία ναζί και χρυσαυγίτες» και «Το αίμα μαθητή δεν θα ξεχαστεί, έξω απ' τα σχολεία φασίστες και ναζί», απαίτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να καθαρίσει τις συμμορίες των εγκληματιών φασιστών από τα σχολεία.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου και επέδωσε το ψήφισμα, ξεκαθαρίζοντας ότι το εργατικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στη δολοφονική δράση των φασιστών.

Αντίστοιχη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε και στο δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου, όπου νωρίτερα εκείνη τη μέρα φασιστοειδή είχαν στήσει και πάλι σκηνικό επεισοδίων στα σχολεία, όπου οι εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν τον δήμαρχο Κ. Μανδαλιανό προ των ευθυνών του για την κατάσταση που υπάρχει στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ του δήμου, χαρακτηρίζοντας τραγικό το γεγονός ότι επιτρέπεται αυτήν τη στιγμή να κυκλοφορούν ακροδεξιοί - φασίστες «μαθητές» μέσα στα σχολεία αλλά και στην πόλη.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ
«Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά»

Τις επιθέσεις φασιστοειδών και την ανοχή της κυβέρνησης στην εγκληματική τους δράση καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους σωματεία και φορείς, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συνέχισης και έντασης της πάλης ενάντια στον φασισμό.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής (ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης).

«Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά», τονίζει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων με αφορμή τον ένα χρόνο από την καταδικαστική απόφαση της Χρυσής Αυγής. Το Σωματείο την Πέμπτη 7 Οκτώβρη προχωρά στις 9 π.μ. σε εξορμήσεις έξω από τα Δικαστήρια της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ αντιπροσωπεία του θα αφήσει λουλούδια στο χώρο που δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας.

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τον λαό και τη νεολαία του νησιού σε συλλαλητήριο την Τετάρτη 6 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., έξω από την Π. Νομαρχία.

Κάλεσμα στους υγειονομικούς να απομονώσουν τους φασίστες, με όποιο «προσωπείο» και να εμφανίζονται, στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Μεταξύ άλλων θυμίζει ότι μέρες αφότου ακροδεξιά ομάδα είχε εισβάλει στην πνευμονολογική κλινική και προπηλάκισε εργαζόμενους επειδή διασωλήνωσαν ασθενή, και «παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, δεν έχει κινηθεί καμία νομική διαδικασία ενάντια στις ακροδεξιές ομάδες που απειλούν υγειονομικούς, αλλά και ενάντια σε όσους τους υποκινούν μέσω δημοσιευμάτων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να συκοφαντούν υγειονομικούς ως "εγκληματική οργάνωση"».

Στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει επίσης ότι σε πρόσφατη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη από την «Πανελλήνια Ομάδα Υγειονομικών» (ομάδα που έχει εμφανιστεί σε συγκεντρώσεις «αρνητών του εμβολίου») ακούστηκε χιτλερικό εμβατήριο, «προκαλώντας τον αποτροπιασμό των περαστικών και αγανάκτηση στους υπόλοιπους υγειονομικούς».

Τέλος, τις φονικές επιθέσεις ενάντια σε μέλη της ΚΝΕ στην Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης, καταδίκασαν και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα πως «δεν πρόκειται απλά για μεμονωμένες αξιόποινες πράξεις τυχαίων δραστών. Οι διωκτικές αρχές θα πρέπει να διερευνήσουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και την τέλεση των αξιόποινων πράξεων από ασύλληπτα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και παραφυάδων της».

ΠΑΜΕ
Μπλόκο στους φασίστες παντού. Εξω από τους χώρους δουλειάς!

Σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει:

«Οι χτεσινές (σ.σ. την Κυριακή) δολοφονικές επιθέσεις απέναντι σε κομμουνιστές, σε αγωνιζόμενους μαθητές, φοιτητές και εργάτες στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αποδεικνύουν το ρόλο των ναζιστικών συμμοριών και του φασισμού ως βαστάζου του συστήματος για το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Οι θεωρίες των δύο άκρων που αναπαράγονται από κυβερνητικά χείλη είναι το έδαφος που αναπτύσσεται η εγκληματική δράση των ναζιστικών συμμοριών, το λίπασμα για να εξαπολύουν θρασύδειλες επιθέσεις οπλισμένοι με μαχαίρια, αλυσίδες και τέιζερ. Tο σύστημα της εκμετάλλευσης είναι που γέννημά του είναι αυτές οι εγκληματικές ναζιστικές συμμορίες.

Δεν θα αφήσουμε τους ναζί να ξαναβγούν στο φως για να τρομοκρατήσουν και να χτυπήσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τη νεολαία να μην αφήσουν εκατοστό ανοχής στον φόβο και τον τρόμο των ναζιστικών συμμοριών, να απαντήσουν μαζικά και οργανωμένα ώστε να απομονωθούν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και εργασιακό χώρο. Να μπει τέλος στα ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων που επιδιώκουν να στήσουν.

Εχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να τους αποκρούσουμε, να τους στείλουμε μία και καλή στα σκουπίδια της Ιστορίας.

Καμία ανοχή σε όσους δίνουν άλλοθι στο αυγό του φιδιού!

Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και τις σχολές!

Εξω από τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς!

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από σωματεία και μαζικούς φορείς σε όλη τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ