ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Ολοι στη μάχη ενάντια στην αντεργατική πολιτική, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων

Σήμερα η μεγάλη σύσκεψη για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα

Σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στο γήπεδο Σπόρτιγκ, πραγματοποιείται η μεγάλη σύσκεψη που καλούν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, βάζοντας στο επίκεντρο την ανάγκη της κοινής δράσης Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την κλιμάκωση της πάλης, για διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων, για να μπλοκαριστούν οι αντεργατικοί νόμοι, για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη.

«Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη απεργία που οργάνωσαν εκατοντάδες συνδικάτα στις 10 Ιούνη, αλλά και οι αγώνες των υγειονομικών και όλου του λαού για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους και οι δεκάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας», τονίζουν τα συνδικάτα που υπογράφουν το κοινό κάλεσμα συντονισμού και δράσης.

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις, εκτός από την απαίτηση για ξήλωμα όλων των αντεργατικών νόμων, συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις σε μισθούς, η κατοχύρωση ΣΣΕ, η επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατάργηση του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, η σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο), η επαναφορά της κυριακάτικης αργίας κ.ά.

Οι υπογραφές μέχρι σήμερα

Το κάλεσμα μέχρι στιγμής υπογράφουν:

Τα Εργατικά Κέντρα Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και Πειραιά.

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Φαρμάκου, Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (ΟΣΕΑΔΕ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Υπαλλήλων Υπουργείου Ανάπτυξης, τέως Βιομηχανίας, Ενέργειας, Ερευνας και Τεχνολογίας (ΟΣΥΒΕΤ).

Τα Συνδικάτα Εργαζομένων: Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ν. Αττικής, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ο Βύρων», Οικοδόμων Αθήνας, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Εμποροϋπαλλήλων, Υπαλλήλων Δήμου Περάματος, Μετάλλου, Τύπου και Χάρτου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «Forthnet - Netmed», Ειδικής Αγωγής, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, ΟΤΑ, «Tasty Foods», «ΦΑΓΕ», «EMFI» (ΕΒΓΑ), «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, «Cosmote - e-Value» Αττικής, ΣΕΤΗΠ, Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας, Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Ν. Αττικής, Χρηματοπιστωτικού, Ενέργειας, «Μέλλον», «Θριασίου», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, «First Data», Γυμναστών και Προπονητών, Φαρμάκου, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ελαιουργοσαπουνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, Θεάματος - Ακροάματος, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Επισιτισμού - Τουρισμού, «Athens Marriott», «Royal Olympic», «Zafolia», «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» αεροδρομίου Αττικής, Επαγγελματιών Οδηγών, Δήμου Ηλιούπολης, Υπαλλήλων στις «Κτιριακές Υποδομές», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, Οικοδόμων Λαυρίου, ΣΕΛΜΑ, «Vodafone - 360Connect», Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης, «Wind», Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Ηλεκτρολόγων Αττικής, Δήμου Βύρωνα, ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, ΣΤ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής, Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, ΣΕΤΤΑ, Δήμου Καισαριανής, Δήμου Φυλής, Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά», Νοσοκομείου «Αττικόν», Νοσοκομείου ΨΝΑ Δαφνί, ΔΠ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δήμου Παλαιού Φαλήρου, ΨΝΑ, Δήμου Αμαρουσίου, Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, Δήμου Χαϊδαρίου, Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, Δήμου Κορυδαλλού, Προσωπικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού ΕΜΠ, «Praktiker Hellas ΑΕ», Μουσικών Φιλαρμονικής ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων, Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, «Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ», ΟΤΑ Ελευσίνας - Ασπροπύργου και Μάνδρας - Ειδυλλίας, Κρατικού Νικαίας, Μισθωτών Δικηγόρων, Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης, Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός», «Αγ. Ολγα», «Αττικόν», ΚΑΤ, «Λαϊκό», «Ασκληπιείο», ξενοδοχείων «Novotel» και «Saint George Lycabettus», Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Δ΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Εκπαιδευτικών ΠΕ Α΄ Αθηνών, Παλαιού Φαλήρου, Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης», Αιγάλεω, Γλυφάδας, Χαϊδαρίου, Πειραιά «Η Πρόοδος», Ανατολικής Αττικής «Κ. Σωτηρίου», Καλλιθέας - Μοσχάτου, Υπαλλήλων Δήμου Πεντέλης, Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, ΠΣΕ ΟΓΑ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη σύσκεψη με στόχο τον συντονισμό της δράσης θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο, στο ισόγειο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Σωματεία: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες πόλεις

Σε κάλεσμα κοινής σύσκεψης των Εργατικών Κέντρων της Ηπείρου στις 17 Οκτώβρη και προετοιμασία πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου το επόμενο διάστημα κατέληξε η σύσκεψη διοικήσεων σωματείων και αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ως έναν σταθμό στην οργάνωση της πάλης για την ακύρωση στην πράξη του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.

Σύσκεψη για την οργάνωση κοινής δράσης και αγώνα διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας την Τρίτη 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Δημοτικών Σχολείων 4ου και 37ου (Κουμουνδούρου και Ανθίμου Γαζή).

Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, καλώντας σε συμμετοχή όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Με απεργία και συλλαλητήριο στις 13 Νοέμβρη στην Αθήνα συνεχίζουν τον αγώνα τους

Ανυποχώρητοι στον αγώνα που δίνουν εδώ και 20 μήνες ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης παραμένουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συνεχίζοντας τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους με 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 13 Νοέμβρη.

Μια απόφαση που έλαβε σε συνεδρίασή της η Συντονιστική των Σωματείων Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, όπου παράλληλα αποφασίστηκε η συμμετοχή στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη στην Αθήνα, στο γήπεδο Σπόρτιγκ (βλ. σχετικό θέμα).

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να διασπάσει την ενότητά τους, να κάμψει την αγωνιστική τους διάθεση και να τους οδηγήσει να αποδεχθούν τους διαλυτικούς της σχεδιασμούς και τις απολύσεις τους, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αντέχουν 20 μήνες τώρα και παλεύουν ανυποχώρητα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Ολο το προηγούμενο διάστημα που μεσολάβησε από τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης στο τέλος Ιούλη και μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τους μηχανισμούς της μέσα και έξω από το εργοστάσιο, επιχείρησε, είτε μέσα από εκβιαστικά διλήμματα είτε με την τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων, να αποσπάσει τη συναίνεσή τους και να αποδεχθούν τις απολύσεις τους. Εξάλλου, το να φύγει από τη μέση το «βαρίδι» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους είναι βασική απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων, που μέσα από τους διαγωνισμούς εκποίησης που προωθεί η κυβέρνηση, θέλουν να βάλουν στο χέρι τον πλούτο της ΛΑΡΚΟ.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, τόσο στο εργοστάσιο της Λάρυμνας όσο και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, μέσα από τις συλλογικές τους αποφάσεις, δηλώνουν ανυποχώρητοι στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους και προετοιμάζονται για έναν νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Να μην μπουν στον «γύψο» οι συνδικαλιστικές ελευθερίες

Απόφαση ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ

Την απόφαση να βάλει εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη πήρε χτες το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, διαμηνύοντας προς την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψει να μπουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των δημοσίων υπαλλήλων στο «γύψο».

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, το ΓΣ διακήρυξε πως η Ανώτατη Συνομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) θα συνεχίσει να λειτουργεί και να αποφασίζει με βάση το καταστατικό της και να οργανώνει την πάλη των δημοσίων υπαλλήλων αξιοποιώντας βασικές διατάξεις του ν.1264/1982.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να αλλάξει το καταστατικό της και το ίδιο καλεί να κάνουν όλες οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου και όλα τα Σωματεία. Υπογραμμίζει, δε, ότι η ΕΕ και το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσουν να παίρνουν αποφάσεις για απεργίες, για στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και κάθε είδους κινητοποιήσεις, όπως έκαναν μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, το ΓΣ αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας μέσα στον Νοέμβρη, σε συνεννόηση με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, ενώ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση στο χώρο της Υγείας στις 21 Οκτώβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ