ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ» ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Κρίκος στην αλυσίδα της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής που απειλεί τον λαό

Ψηφίζεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής και ακολουθεί η υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ

Από την υπογραφή της Συμφωνίας στο Παρίσι
Από την υπογραφή της Συμφωνίας στο Παρίσι
Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την κύρωση της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, που εμπλέκει τη χώρα μας ακόμη περισσότερο στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, από την Ανατ. Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο και την Υποσαχάρια Αφρική.

Η Συμφωνία τίθεται προς συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή σήμερα Τρίτη και την Πέμπτη θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια, όπου θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια».

Με «ψητό» τους νέους υπέρογκους εξοπλισμούς που θα φορτωθεί στην πλάτη του ο ελληνικός λαός, η Συμφωνία ορίζει πως εγκαθιδρύεται στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

Προσδιορίζει ένα ευρύ φάσμα πεδίων που καλύπτει η Συμφωνία, όπως οι τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και της συνεργασίας στους τομείς των εξοπλισμών. Οι περιοχές κοινού ενδιαφέροντος που αναφέρονται στη Συμφωνία είναι η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια.

Ειδικά οι αναφορές στην Αφρική αποτελούν προαναγγελία της συμμετοχής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μάλι, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο λαός πληρώνει τους «στόχους» της αστικής τάξης

Από πλευράς της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ανοίγοντας χτες τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μίλησε για «πολυσήμαντη» Συμφωνία, διαφημίζοντας την προμήθεια 3 φρεγατών και 24 μαχητικών «Rafale» που θα χρυσοπληρώσει ο λαός, όχι για την άμυνα της χώρας, όπως ισχυρίζονται, αλλά για την κάλυψη ΝΑΤΟικών αναγκών σε Ανατ. Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα.

Ξανασέρβιρε στον λαό το παραμύθι ότι η Συμφωνία «προβλέπει σαφώς ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία από αυτές δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα», συγκαλύπτοντας ότι η ευρωατλαντική συμμαχία αποτελεί πλατφόρμα για διευθετήσεις που απειλούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ότι τέτοιες συμφωνίες είναι μέρος ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού παζαριού, που καμιά ασφάλεια δεν έχει να προσφέρει στον λαό. Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει.

Δίνοντας, εξάλλου, ο ίδιος το ευρωατλαντικό υπόβαθρο της Συμφωνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόνισε ότι «διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και του ΝΑΤΟ». Οτι στην κατεύθυνση δημιουργίας ευρωστρατού, αποτελεί «ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά και μια πρωτοβουλία που κάνει ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική την μεσογειακή πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας», με την αστική τάξη της χώρας να διεκδικεί εκεί βασικό ρόλο για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, η Συμφωνία «φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο μίας μεγάλης πρωτοβουλίας της Ευρώπης του αύριο. Δίπλα στη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της ηπείρου θέτει το πρώτο θεμέλιο ώστε η αμυντική δυνατότητα της Ενωσης να αντιστοιχηθεί με την οικονομική της ισχύ. Ενώ παράλληλα απλώνει και την επιρροή του ΝΑΤΟ. Ετσι, η πατρίδα μας γίνεται στο εξής (...) δυναμικός πάροχος ασφάλειας με προβολή στη Μεσόγειο και πέραν αυτής».

Επόμενο πιάτο η Συμφωνία με ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στα «Νέα» ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, χαρακτηρίζει την ελληνογαλλική Συμφωνία «την επιτυχή κατάληξη διαπραγματεύσεων που ξεκίνησα με τον Γάλλο ομόλογό μου αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου πριν από δύο χρόνια».

Ισχυρίστηκε και αυτός ότι «αν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της, από οποιονδήποτε αντίπαλο, τότε η ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη στην ΕΕ, η μόνη με πυρηνική δύναμη αποτροπής, θα βρεθεί στο πλευρό μας». Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η Ελλάδα αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, καθώς και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η Γαλλία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρά ερείσματα».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η Συμφωνία με τη Γαλλία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Αμυνας, προκειμένου η Ευρώπη να έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις ασφαλείας», βασικά με ανάπτυξη ευρωστρατού, εφόσον «οφείλει να συμμετέχει ενεργά στο διεθνές γίγνεσθαι», στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Εξάλλου, σε συνέντευξη στη «Real news», ο Ν. Δένδιας αναφέρει ότι, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, κρατούσε «ενήμερη την αμερικανική πλευρά» για το παζάρι με τους Γάλλους και συγκεκριμένα μέσω της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Για τη Συμφωνία με τους Αμερικανούς που ετοιμάζεται να υπογράψει στις 14/10 στις ΗΠΑ, είπε ότι αυτή «θα αποτελέσει απόδειξη της ενδυνάμωσης της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ».

Βαθιά στα νερά της εμπλοκής

Στο μεταξύ, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν έναν ακόμα προωθημένο ρόλο στην υλοποίηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, καθώς την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση Τάραντα της Ιταλίας η παράδοση καθηκόντων διοικητού Δύναμης Εν Πλω (COM FHQ) της επιχείρησης «IRINI» από τον Ιταλό υποναύαρχο Stefano Frumento στον αρχιπλοίαρχο Μιχαήλ Μάγκο.

Επισήμως, αποστολή της «IRINI», στην οποία συμμετέχουν 21 κράτη της ΕΕ, είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ο Ελληνας αρχιπλοίαρχος πρόκειται να εκτελέσει τα καθήκοντα διοικητού Δύναμης Εν Πλω (COM FHQ) κατά τους επόμενους 6 μήνες, με πλοίο έδρας διοικητού τη Φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ», υποστηριζόμενος από το Εν Πλω Επιτελείο της Επιχείρησης (FHQ), το οποίο μεταξύ άλλων στελεχώνεται και από Ελληνες επιτελείς.

ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικεί την «πατρότητα» σε δουλειές που «κλείνει» η κυβέρνηση

Την «πατρότητα» μίας ακόμα επικίνδυνης για τον λαό συμφωνίας, που βαθαίνει την ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας για τα εξοπλιστικά και την «αμυντική συνδρομή», που υπεγράφη στο Παρίσι και ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Μιλώντας χτες στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε επί της ουσίας τη Συμφωνία, για την οποία το κόμμα του έβαλε τις βάσεις ως κυβέρνηση από το 2015, ενώ στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε και την αγορά φρεγατών το 2018.

Σε αυτό ακριβώς το έδαφος, που επιβεβαιώνει τη στρατηγική του σύμπλευση με τη ΝΔ, δήλωσε διαθέσιμος να υπερψηφίσει τη Συμφωνία στη Βουλή, παραθέτοντας ως προαπαιτούμενο ορισμένες «διορθώσεις», όπως τις χαρακτήρισε, που δεν αλλάζουν όμως σε τίποτα το πραγματικό περιεχόμενο της Συμφωνίας και τον επικίνδυνο για τον λαό χαρακτήρα της, ενώ ταυτόχρονα την εξωραΐζουν στα μάτια του λαού.

Είπε συγκεκριμένα ότι «η Συμφωνία έχει ελλείψεις γιατί δεν δεσμεύει τη Γαλλία να στηρίξει την Ελλάδα στο θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Και επιπλέον στέλνει ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε εμπόλεμες περιοχές όπως στο Σαχέλ της Αφρικής».

Ζήτησε να διορθωθούν τα «λάθη», «με δημόσιες δηλώσεις από τη γαλλική κυβέρνηση με τη μορφή ρηματικής διακοίνωσης ότι θα συνδράμει τη χώρα εάν χρειαστεί» αλλά και με «δημόσια δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στο Σαχέλ της Αφρικής. Αλλιώς δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε».

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια σκορπάει αυταπάτες ότι στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής συμμαχίας μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, και μάλιστα με μια διμερή συμφωνία με μια «σύμμαχο» χώρα απέναντι σε μια άλλη, ενώ προσπαθεί μάταια να κρύψει ότι και επί των ημερών του ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις έπαιρναν μέρος σε αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές εκτός συνόρων, με το προκλητικό επιχείρημα των «συμβατικών υποχρεώσεων» της χώρας.

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών» που φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, σαν να υπάρχει κάποια λογική για τον λαό στο ξόδεμα δεκάδων δισ. ευρώ για εξοπλισμούς που έχουν για προτεραιότητα τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι την άμυνα της χώρας, όπως έκανε και ο ίδιος σαν κυβέρνηση, υπερβαίνοντας σταθερά τα όρια δαπανών για εξοπλισμούς 2% επί του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη φημολογούμενη επ' αόριστον ανανέωση της Συμφωνίας για τις Βάσεις, ο Αλ. Τσίπρας διαμαρτυρήθηκε πως «δίνουμε χωρίς να παίρνουμε τίποτα», ενώ μέμφθηκε την κυβέρνηση ότι δεν προωθεί «στρατηγική λύσης» στα Ελληνοτουρκικά και ότι δεν αξιοποίησε την εκλογή Μπάιντεν για «αύξηση της πίεσης» στον Ερντογάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Με τις απαιτήσεις της στο τραπέζι και στο «πεδίο»

Στο υπό εξέλιξη παζάρι στα Ελληνοτουρκικά παραπέμπουν οι ΗΠΑ

Το σύνολο των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο έσπευσε να βάλει στο τραπέζι και «επί του πεδίου» ξανά η τουρκική κυβέρνηση λίγο πριν από την έναρξη ενός νέου γύρου διερευνητικών επαφών και στον απόηχο της Συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, διεκδικώντας και τον ρόλο εγγυητή της ΝΑΤΟικής «σταθερότητας» στην περιοχή.

Με τοποθετήσεις του, το Σαββατοκύριακο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε πως «οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Αναφέρει ακόμα ότι «τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Παράλληλα, με αφορμή τη NAVTEX της κυπριακής υδρογραφικής υπηρεσίας για τη δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες του πλοίου «Nautical Geo», η Τουρκία κατηγόρησε την Αθήνα και τη Λευκωσία για «κλιμάκωση των εντάσεων» που «απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως και για παραβίαση της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», ενώ εξέδωσε παράνομη δική της NAVTEX για την πραγματοποίηση, από το Πολεμικό της Ναυτικό, ασκήσεων με πραγματικά πυρά στην ίδια περιοχή. Παράλληλα, σύμφωνα με κυπριακά και τουρκικά δημοσιεύματα, το «Nautical Geo» δέχθηκε την Κυριακή παρενοχλήσεις από τουρκικά πλοία που παράνομα κινούνται στην περιοχή, καλώντας το να αποχωρήσει από την περιοχή «τουρκικής δικαιοδοσίας».

Στο φόντο των παραπάνω, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επανέλαβε χτες ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» και ότι «ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Β. Μακεδονίας

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στ. Πενταρόφσκι. Θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ