ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επικυρώθηκε χτες στη Βουλή η «αμυντική» Συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας. Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ και για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, που θέλει να αναβαθμίσει τον ρόλο και τις μπίζνες της, εμπλέκει τον λαό και τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις που «τρέχουν» σε όλη την ευρύτερη περιοχή από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι την Υποσαχάρια Αφρική.

Από τους 300 βουλευτές οι 191 ψήφισαν υπέρ και οι 109 κατά. Τη συμφωνία υπερψήφισε και η Κ. Αδάμου, ανεξάρτητης βουλευτή που προέρχεται από το ΜέΡΑ25.

Το αίτημα για την ονομαστική ψηφοφορία κατέθεσε το ΚΚΕ - που καταψήφισε - για να αναδείξει στον λαό ότι η Συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Ο ένας είναι ο δολοφονικός μηχανισμός του ΝΑΤΟ και ο δεύτερος η Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, που βρίσκεται πίσω από δεκάδες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Ενώ ανοίγει τον δρόμο για γαλλικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα, δίπλα στις αμερικανοΝΑΤΟικές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οι συμφωνίες που είναι «ιστορικές» για την κυρίαρχη τάξη είναι επικίνδυνες για τον λαό

INTIME NEWS

«

Η κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει ιστορικό χαρακτήρα στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, αλλά μάταια. Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι οι συμφωνίες που χαρακτηρίζονται ιστορικές για την κυρίαρχη τάξη είναι επιζήμιες για τις λαϊκές δυνάμεις», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Αναφερόμενος στους λόγους που το ΚΚΕ καταψηφίζει και εναντιώνεται στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, επισήμανε:

«Η Συμφωνία αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, έναν δολοφονικό μηχανισμό κατά των λαών, ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αναδεικνύει τον ρόλο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ που βρίσκεται πίσω από δεκάδες επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Δηλαδή, η Συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Ανοίγει τον δρόμο σε γαλλικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα δίπλα στις αμερικανοΝΑΤΟπκές, υιοθετεί όλα τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και προβλέπει την αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το άρθρο 2 περί βοήθειας και συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο κράτη ως σανίδα σωτηρίας στις τουρκικές προκλήσεις. Και ρωτάμε: Πού πήγαν οι πολυδιαφημισμένες ρήτρες συνδρομής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Αυτό που μένει στο χέρι, από το άρθρο 2 της Συμφωνίας, είναι η αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι και γενικότερα στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική και σε άλλες επικίνδυνες αποστολές, για να συνδράμει η κυβέρνηση τα γαλλικά στρατεύματα. Και αυτό είναι πρόκληση για τον λαό μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπλένει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ

Ο Γιώργος Μαρίνος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι επιλογές της Συμφωνίας είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές, σημείωσε ότι αυτό που κάνει είναι να «ξεπλένει την πολιτική της κυβέρνησης» και «να καλλιεργεί συγχύσεις ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες μπορούν να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει υποκριτικά - συνέχισε - ένσταση για ελληνική στρατιωτική αποστολή στο Σαχέλ και ισχυρίζεται ότι η αποστολή αυτή ή άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές είναι αποδεκτές, είναι καλές αν καλύπτονται από την ΕΕ. Και βέβαια, είναι γνωστό ότι η κλιμάκωση της επιθετικότητας και η απόβαση ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Αφρική και σε άλλες περιοχές είναι στρατηγικός στόχος της ΕΕ».

Σχολιάζοντας δε την κοινή επιχειρηματολογία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ότι η Ελληνογαλλική Συμφωνία προβλέπει τη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ και τη συγκρότηση Ευρωστρατού, ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι αυτό που κάνουν κυβέρνηση και αστικά κόμματα είναι να «υποστηρίζουν, δηλαδή, έναν πολεμικό μηχανισμό, οργανωμένα εκστρατευτικά στρατιωτικά τμήματα, τα οποία αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, θα επιχειρούν σε όλη την υδρόγειο σε νέες επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους για λογαριασμό των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Μόνο, όπως λένε, που αυτή η δράση που θα σκορπά τον θάνατο και θα επεκτείνει τη δυστυχία και την προσφυγιά θα έχει δήθεν ευρωπαϊκό άρωμα. Αυτό μας λένε ξεδιάντροπα. Ο λαός πρέπει να πολεμήσει αυτές τις θέσεις».

Ξόφλησε ο μύθος ότι οι ιμπεριαλιστές μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη

Ο Γ. Μαρίνος επισήμανε πως «η ελληνογαλλική εταιρική στρατηγική σχέση και οι συμφωνίες που έχει συνάψει η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ οδηγούν την Ελλάδα σε εμπλοκή σε ευρύτερα πεδία γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό με τη ΝΑΤΟική Τουρκία. Εχει καταρριφθεί ο μύθος ότι τα ιμπεριαλιστικά κράτη και οι σύμμαχοί τους μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, να υποστηρίξουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν εγκληματικές ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία, την κατοχή και τη διχοτόμηση του νησιού. Κάτω από τη μύτη τους αμφισβητούνται τα ελληνικά σύνορα, η κυριαρχία ελληνικών νησιών, παραβιάζεται ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος, κλιμακώνονται οι προκλήσεις, όπως αυτές τις μέρες ανατολικά της Κρήτης, από το Καστελόριζο μέχρι την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

«Aυτό που καθορίζει τη στάση των ιμπεριαλιστικών σας συμμαχιών, είναι τα συμφέροντά τους, η στρατηγική σχέση με την Τουρκία και η απόσπασή της από την επιρροή της Ρωσίας, η ισχυροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και οι μπίζνες μεταξύ των αστικών τάξεων», σημείωσε και πρόσθεσε «η Γαλλία είναι ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωατλαντική συμμαχία. Η γαλλική αστική τάξη διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της. Επεκτείνει την παρέμβασή της σε όλη την υδρόγειο και διευρύνει τις συμμαχίες της για τα δικά της συμφέροντα. Αναζητεί καλύτερη θέση στην αναμέτρηση των Αμερικανών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα».

Ο Γ. Μαρίνος κάλεσε τον λαό «να καταδικάσει αποφασιστικά την πολιτική της εμπλοκής, να δυναμώσει ο αγώνας κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις. Ο λαός μας πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση, να αναμετρηθεί με την εξουσία του κεφαλαίου για την ανατροπή της, για να οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίου οφέλους και να ζήσει ειρηνικά με τους γειτονικούς λαούς».

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Μία ακόμα νάρκη στην ευρύτερη περιοχή

«

Καταστροφική για τα συμφέροντα του λαού» και «μία ακόμα νάρκη στο πεδίο της ειρηνικής συμβίωσης των λαών της ευρύτερης περιοχής» χαρακτήρισε την Ελληνογαλλική Συμφωνία ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στους φαντάρους και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η κυβέρνηση - την ίδια ώρα που, όπως και οι προηγούμενες, προσφέρει δισεκατομμύρια ευρώ για φρεγάτες και ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς - τους οφείλει δεδουλευμένα, υπερωρίες, νυχτερινά και δεν τους επιστρέφει διπλοκρατήσεις, γιατί εδώ «δεν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας».

Επεσήμανε για τη Συμφωνία ότι «αποβλέπει σε νέα πεδία κερδοφορίας σε βάρος των χωρών της Υποσαχάριας Αφρικής, δημιουργώντας συνθήκες συμμετοχής σε τεράστια κέρδη για τους επιχειρηματίες της Ενέργειας, των Κατασκευών, της Πολεμικής Βιομηχανίας, των Επικοινωνιών κ.λπ.».

Τόνισε ότι όταν κάνει λόγο η κυβέρνηση για «συμφέροντα της Ελλάδας» εννοεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που προσβλέπει οφέλη από το ενιαίο «αμυντικό δόγμα» Ελλάδας - Γαλλίας και από το γεγονός ότι «η γαλλική μπότα συνθλίβει καθημερινά τον λαό - για παράδειγμα - της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και όχι μόνο».

Πρόσθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δολοφονεί, ξεριζώνει, καταδικάζει έναν ολόκληρο λαό στη δυστυχία, γιατί εκπροσωπεί και τα συμφέροντα πυρηνικών κολοσσών της Γαλλίας, των οποίων τα εργοστάσια έχουν ανάγκη από ολοένα και περισσότερες ποσότητες ουρανίου, που υπάρχει άφθονο σε αυτές τις χώρες της Αφρικής.

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι οι ρήτρες στην Ελληνογαλλική Συμφωνία θα λειτουργήσουν ως ασπίδα ασφάλειας και προστασίας για την Ελλάδα απέναντι στην προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, σημείωσε ότι «η πραγματικότητα αποκαλύπτει πως τέτοιες δεσμεύσεις γίνονται φτερό στον άνεμο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις προσχηματικές αντιρρήσεις που πρόβαλε, ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι «όμως αποδέχεστε χωρίς την παραμικρή ένσταση και κριτική το γεγονός ότι η Συμφωνία αυτή στηρίζει και στηρίζεται στους δύο βασικούς πυλώνες των ματωμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Οσο για το γεγονός ότι εμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να τον πήρε ο πόνος για την αποστολή στρατευμάτων εκτός συνόρων, υπενθύμισε ότι τα ευρωενωσιακά στρατηγεία της Λάρισας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζαν και δοκίμαζαν επιχειρησιακά σχέδια επεμβάσεων στην Αφρική μέσω ασκήσεων, καθώς επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησε στη μετατροπή της Ελλάδας σε πλατφόρμα επιθετικών αμερικανικών βάσεων ενάντια σε άλλους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ