ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Θριαμβολογεί και αποπροσανατολίζει για τη βαθύτερη εμπλοκή

INTIME NEWS

Σε πανηγυρισμούς για την πολυεπίπεδη - όπως είπε - διάσταση της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας επιδόθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στη Βουλή, αποδίδοντας χαρακτηριστικά «εθνικού θριάμβου» σε μια συμφωνία που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού και της άμυνας της χώρας, αλλά τα συμφέροντα των αστικών τάξεων Ελλάδας - Γαλλίας και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ.

Στην ομιλία του στάθηκε σε σημεία όπως η «ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής» σε περίπτωση που μια χώρα επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη, αποσιωπώντας ότι τέτοιες ρήτρες έρχονται και παρέρχονται στο έδαφος των σφοδρών ανταγωνισμών και του συσχετισμού δυνάμεων που διαμορφώνεται κάθε φορά. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι και το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ για τη λεγόμενη συλλογική άμυνα, που δεν απέτρεψε ούτε στο ελάχιστο τις προκλητικές αμφισβητήσεις της Τουρκίας σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μπροστάρης στην προσπάθεια της αστικής τάξης να πατήσει πόδι σε ευρύτερες ζώνες, εστιάζοντας σε όσα προβλέπει το άρθρο 18 της Συμφωνίας, υπεραμύνθηκε της αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να ζητάμε να μας συνδράμει η Γαλλία αλλά εμείς όχι, όταν εκείνη το χρειαστεί!

Υπεραμύνθηκε μάλιστα της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, λέγοντας ότι στην Υποσαχάρια Αφρική «βρίσκονται ήδη στρατεύματα 8 ευρωπαϊκών χωρών», ομολογώντας πως η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σημείο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και τα μονοπώλιά της κι ότι με την ενεργότερη εμπλοκή της, η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να πάρει μέρος στο διαμοιρασμό της λείας.

Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, βασική επιχείρηση των ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή είναι η γαλλική «Barkhane» (με τη Γαλλία να έχει αναπτύξει 5.000 στρατιώτες της στην περιοχή), «αμιγώς γαλλική επιχείρηση με στρατιωτική ισχύ σημαντική που προφανώς εμπλέκεται σε εχθροπραξίες με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Για να εφησυχάσει όμως το λαό και να χρυσώσει το χάπι της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια ακόμα ιμπεριαλιστική επέμβαση, προσπάθησε να εμφανίσει τη μεθοδευόμενη ελληνική αποστολή επίλεκτου τμήματος των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων ως τάχα κάτι ...άλλο, που θα ενταχθεί στην «TΑSK FORCE TACUBA», η οποία δήθεν παρέχει μόνο υποστήριξη στη γαλλική δύναμη στο Σαχέλ.

Ωστόσο, η «Tacuba» - όπου μετέχουν δυνάμεις από χώρες όπως Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Σουηδία κ.ά., αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον μιας σειράς ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων για τον έλεγχο της εν λόγω ζώνης - είναι αναπόσπαστο τμήμα της «Barkhane».

Παραπέρα, αναδεικνύοντας ότι η Ελληνογαλλική Συμφωνία αποτελεί κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, παρουσίασε ως σημαντικές παρεμβάσεις τις ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία, που και αυτές κινούνται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, κόντρα στη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, βάζοντας ταυτόχρονα στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας (π.χ. οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο αναγνωρίζουν μερική επήρεια σε ελληνικά νησιά, ακόμα και για το μεγαλύτερο, την Κρήτη) ώστε μέσα από τέτοιες «διευθετήσεις» να διασφαλιστεί η ευρωατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείχνοντας τέλος ότι στο παρασκήνιο το παζάρι συνεχίζεται εφ' όλης της ύλης και σε όλα τα επίπεδα, στην τριτολογία του έταξε κατασκευαστικό έργο και σε ελληνικές εταιρείες, αλλά και την εμπλοκή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας σε κατασκευαστικό και επισκευαστικό έργο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ενστάσεις σε πτυχές της Συμφωνίας που εμπνεύστηκε η κυβέρνησή του

Σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης σε επιμέρους πλευρές της επικίνδυνης για τον λαό Ελληνογαλλικής Συμφωνίας επιδόθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά συνεισέφερε τα μέγιστα στην απόπειρα συσκότισης της πραγματικής ουσίας της Συμφωνίας, που είναι η συμμετοχή της χώρας σε επικίνδυνα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της περιοχής του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική. Και, βέβαια, επιδόθηκε σε μια απροκάλυπτη επιχείρηση εξωραϊσμού της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και των πεπραγμένων του.

Αν και η κυβέρνησή του ήταν αυτή που κέρδισε με το σπαθί της τον ρόλο του σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή χάριν των προταγμάτων της αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση, ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε λάβρος κατά πτυχών της Συμφωνίας, όχι όμως για το σύνολό της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε την έχει χαρακτηρίσει «στρατηγικά ορθή επιλογή», κάτι που επανέλαβαν και στελέχη του στο πλαίσιο της συζήτησης, καλλιεργώντας στον λαό την αυταπάτη ότι το συμφέρον του περνά μέσα από τις κολιγιές με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στις οποίες εξάλλου ο ίδιος διέπρεψε. Ετσι, επικέντρωσε την κριτική του στα ...ανταλλάγματα που δίνονται στη χώρα προκειμένου να προχωρήσει σε μια Συμφωνία που κλιμακώνει την εμπλοκή της σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προσφέροντας στη Γαλλία υποδομές και προσωπικό, για την υποστήριξη ευρύτερων σχεδιασμών, που καθιστούν τον λαό και τη χώρα στόχο, στο πλαίσιο των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει «σε μια λάθος στρατηγική για την εξωτερική πολιτική», που εκθέτει τη χώρα σε κινδύνους, εννοώντας την αποστολή στρατευμάτων σε περιοχές μακριά από την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο Σαχέλ. Εφτασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και πλέον η χώρα μετατρέπεται σε «φυλάκιο της Δύσης», από «πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας» που ήταν μέχρι τώρα, ξεχνώντας τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ και τις δεκάδες βάσεις που έσπειρε σε όλη τη χώρα, την αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ιράκ (εκπαιδευτές), ή τη συμμετοχή σε μια σειρά ναυτικές αποστολές που σχετίζονταν με τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, όπως στη Μεσόγειο («Sea Guardian»), στη Λιβύη («Ειρήνη)» κ.α., τις συνεκπαιδεύσεις με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ κ.λπ.

Ακόμα και για το Σαχέλ, όπου εστίασε την κριτική τους ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «αθώος του αίματος», καθώς η κυβέρνησή του συνυπέγραψε αποφάσεις της ΕΕ που χαρακτήριζαν τη συγκεκριμένη περιοχή «στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της»!

Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε και στο σημείο όπου ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «από τον φόβο των Μπογδάνων» εδώ και τρία χρόνια αρνείται να φέρει για κύρωση στη Βουλή τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ανάμεσά τους αυτό που αφορά την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γείτονος από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, «στερώντας ζωτικό χώρο από τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας»!

Αλλά και στο σημείο όπου επέκρινε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ξεχνώντας τις τεράστιες δαπάνες που ο ίδιος έκανε για εξοπλιστικά προγράμματα, υπαγορευμένα όχι από αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς.

Σε ό,τι αφορά την «ένσταση» του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής - την οποία χαρακτήρισε μεν θετική, με την υποσημείωση ότι αυτή περιορίζεται στα 6 ναυτικά μίλια και δεν αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων και την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, που αμφισβητεί η Τουρκία - και εδώ μόνο υποκρισία μπορεί να του καταλογιστεί, αφού τέτοιες ρήτρες προβλέπονται και στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, αλλά ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν για την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή της Κύπρου, απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

«Να μη σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ»

«Θέλουμε νοσοκομεία, σχολεία, έργα προστασίας της ζωής και όχι ευρωατλαντικά στρατηγεία, συμφωνίες, βάσεις - Να μη σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ».

Με αυτό το σύνθημα σε γιγαντοπανό έξω από τη Βουλή, η ΕΕΔΥΕ και εργατικά Σωματεία που συμμετείχαν χτες απόγευμα και στην αντιφασιστική συναυλία, δήλωσαν την αντίθεσή τους στην επικίνδυνη Ελληνογαλλική Συμφωνία, που ψηφιζόταν εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια.

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Τη στήριξή τους στη Συμφωνία δήλωσαν ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση, που υπερψήφισαν, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι «εμείς πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε κάθε ενέργεια που ενδυναμώνει την ισχύ και τελικά τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή». Και πρόσθεσε ότι με τη συναίνεση μπορεί «να αποδώσει τόσο η νέα Συμφωνία με τη Γαλλία όσο και η παρουσία της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, και αυτή η λογική πρέπει να επικρατήσει και στη διαπραγμάτευση για την ανανέωση των Συμφωνιών με τις ΗΠΑ». Υπέρ τάχθηκε και ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, αναπαράγοντας διάφορα εθνικιστικά τσιτάτα και λέγοντας πως «θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον». Οπως σημείωσε, είναι «ένα θετικό βήμα» και «είμαστε περήφανοι στην Ελληνική Λύση που και τα "Rafale" τα πήρατε και τις φρεγάτες τις παραλαμβάνετε, γιατί ήταν προτάσεις μας. Χαιρόμαστε γι' αυτό». Τέλος, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης διαφώνησε με τη Συμφωνία, αναφέροντας ότι «ως γνήσιοι ευρωπαϊστές θεωρούμε πως η Συμφωνία είναι μεν μια ευρωπαϊκή επιλογή για την Εθνική Αμυνα», αλλά «ο αυθεντικός ευρωπαϊκός δρόμος απαιτεί μια συμφωνία στο πλαίσιο μιας Κοινής Αμυντικής Πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ