ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Οργανωμένα απαντούν σε απληρωσιά, απολύσεις, εργοδοτική αυθαιρεσία

Από τη συγκέντρωση στην Τράπεζα Πειραιώς
Από τη συγκέντρωση στην Τράπεζα Πειραιώς
Καθυστερήσεις μισθών, εκδικητικές απολύσεις, χτύπημα σε ασφαλιστικά δικαιώματα, επίθεση στον εργάσιμο χρόνο, μονιμοποίηση της τηλεργασίας και φόρτωμα νέων βαρών στους εργαζόμενους: Αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο μακρύς κατάλογος της επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας στους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς, με τα σωματεία να οργανώνουν καθημερινές αγωνιστικές παρεμβάσεις για να βάλουν φρένο, υπερασπίζοντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οχι στην απλήρωτη δουλειά και τις καθυστερήσεις μισθών

Την εργοδοσία της επιχείρησης «Μαραγκός ΕΠΕ» στο Χαλάνδρι για τις συνεχόμενες καθυστερήσεις στις πληρωμές των μισθών, με αποτέλεσμα να χρωστάει αρκετές χιλιάδες ευρώ σε κάθε εργαζόμενο, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Το Συνδικάτο σε παρέμβασή του στην εργοδοσία απαίτησε οι πληρωμές να γίνονται στην ώρα τους, και στην κατεύθυνση αυτή η πρώτη απάντηση στην εργοδοσία δόθηκε με την εγγραφή των εργαζομένων στο Συνδικάτο και με την καθολική συμμετοχή τους σε 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 5 Οκτώβρη. Σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της στάσης αναδείχθηκε η ανάγκη διασφάλισης της ενότητας των εργαζομένων, είτε δουλεύουν με συμβάσεις αορίστου είτε μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ, ΕΣΠΑ κ.λπ.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που κάνουν το τελευταίο διάστημα για απληρωσιά εργαζόμενοι σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάτι που αναδεικνύει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων σε ΜΚΟ στην Αθήνα, καλώντας σε σύσκεψη την Κυριακή 10/10 στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών). Η Επιτροπή σημειώνει ότι «δεκάδες προγράμματα καθυστερούν για μήνες τις πληρωμές των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Η απάντηση των διοικήσεων απέναντι στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων είναι πως οι ίδιες δεν φέρουν καμία ευθύνη, καθώς τα χρήματα δεν έχουν καταβληθεί από το υπουργείο. Αυτό βέβαια δεν αφορά καθόλου εμάς, που καθημερινά πηγαίνουμε στη δουλειά μας και είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε εργαζόμενους στη ΜΚΟ «Αρσις» οφείλονται μισθοί τριών μηνών και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Σε ανακοίνωσή τους ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Την απληρωσιά στις ΜΚΟ καταγγέλλει και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά, κόντρα στην ανασφάλεια και τις απολύσεις

Σε στάση εργασίας (12 μ. - 3.15 μ.μ.) και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. έξω από τα γραφεία της διοίκησης στην οδό Αμερικής προχωρούν τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς. Τη στάση εργασίας έχει προκηρύξει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο κτίριο της τράπεζας στον Περισσό. Με την κινητοποίηση οι εργαζόμενοι και το Σωματείο αντιδρούν στα σχέδια της εργοδοσίας για απόσχιση μιας σειράς τμημάτων και τη μεταφορά των εργαζομένων σε νέα θυγατρική εταιρεία.

Στα Χανιά, εργαζόμενοι διανομείς διεκδίκησαν αυξήσεις και η εργοδοσία τούς απέλυσε όταν αυτοί προειδοποίησαν για κινητοποιήσεις, γεγονός που κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή το Σωματείο Διανομέων και Ντελίβερι «Ιωσήφ Σαριδάκης», που πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Σύμφωνα με το Σωματείο «η κατάσταση που επικρατεί με τους υποασφαλισμένους συναδέλφους και στην εν λόγω εταιρεία και σε άλλα καταστήματα στα Χανιά έχει φτάσει στο απροχώρητο. Συνάδελφοι είτε δουλεύουν 8ωρα και είναι ασφαλισμένοι για τις μισές ώρες, είτε εκβιάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για πλήρη ασφάλιση. Οι προσωπικές συμφωνίες που γίνονται είναι πάντα με χειρότερους όρους από αυτά που πραγματικά δικαιούνται οι διανομείς. Ενας απομονωμένος εργαζόμενος, που διαπραγματεύεται μόνος του με τον εργοδότη του, βγαίνει είτε χαμένος είτε απολυμένος αν δεν πάει με τα νερά της εργοδοσίας!».

Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά στο λιμάνι του Πειραιά

Τη μάχη για τη διασφάλιση ότι οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά θα ασφαλίζονται με Βαρέα και Ανθυγιεινά συνεχίζει το Σωματείο τους, η ΕΝΕΔΕΠ. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά την εκδίκαση αιτήματος που είχε καταθέσει ο ΣΕΒ πριν από τρία χρόνια για να πετάξει τους εργαζόμενους έξω από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Η ΕΝΕΔΕΠ ανέδειξε τα αβάσιμα επιχειρήματα των βιομηχάνων και ξεκαθάρισε ότι θα κλιμακώσει την πάλη για την κατοχύρωση αυτού του αυτονόητου δικαιώματος, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

Η τηλεργασία φουσκώνει και τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς

Παρέμβαση στην εταιρεία «Data Power», διεκδικώντας την κάλυψη του κόστους των τηλεπικοινωνιών για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε τηλεργασία, έκανε η Επιτροπή Εργαζομένων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καλώντας τη Δευτέρα 11/10 στις 6.30 μ.μ. στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα ενάντια στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Το σωματείο έχει δεχτεί καταγγελίες εργαζομένων ότι αναγκάζονται να πληρώνουν από τη δική τους τσέπη τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς για τις κλήσεις που πραγματοποιούν για τις έρευνες της εταιρείας από το σπίτι. Στην τηλεφωνική παρέμβαση η εργοδοσία αρνήθηκε το γεγονός αυτό, ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η εταιρεία έχει δεχτεί την επιθυμία (!) κάποιων να τηλεργάζονται» ενώ η ίδια δεν έχει κανένα όφελος από αυτό.

«Οι επιπτώσεις στα δικαιώματα, στη δουλειά και στη ζωή μας είναι μεγάλες μετά από 1,5 χρόνο εφαρμογής της τηλεργασίας. Τα έξοδα που δήθεν θα γλιτώναμε (μεταφορικά, βενζίνες κ.λπ.) έχουν εκτοξευτεί, αφού εξοπλισμός, ρεύμα, ίντερνετ, κλιματισμός και άλλα πάγια στοιχεία έχουν φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων, αντί να τα αναλάβει αποκλειστικά η εργοδοσία», τονίζει η Επιτροπή.

Απέσπασαν χρηματική καταβολή των ΜΑΠ προηγούμενων ετών

Στην Κέρκυρα, με έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του δήμου Βόρειας Κέρκυρας καταβλήθηκαν χρηματικά ποσά για ΜΑΠ και γάλα στις σχολικές καθαρίστριες για το διάστημα από το 2018 μέχρι και τον Ιούνη του 2020, κάτω από την πίεση των επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο τονίζει ότι «ο οργανωμένος αγώνας που βάζει μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων μπορεί να έχει αποτελέσματα και κατακτήσεις», ενώ στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αχαράβη την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα ενάντια στην εντατικοποίηση και την απλήρωτη εργασία, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στο μεταξύ, νέα διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υπουργείου, απαιτώντας τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Αρχαιρεσίες - συνελεύσεις σωματείων
  • Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση προχωρά η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας σήμερα Παρασκευή στις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.
  • Ολοκληρώνονται την Κυριακή 10 Οκτώβρη οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν όλες τις μέρες, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος). Κάλπες θα στηθούν επίσης: Σήμερα Παρασκευή (2 μ.μ. - 10 μ.μ.) στο καζίνο «Mont Parnes». Το Σάββατο 9 Οκτώβρη (11 π.μ. - 5 μ.μ.) στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Την Κυριακή 10 Οκτώβρη (9 π.μ. - 3 μ.μ.) στο Κορωπί, στα γραφεία του ΕΚ Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής (Παπανικολάου 10).
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του, που θα γίνει την Κυριακή 10 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.
  • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Νομού Αττικής (ΣΕΤΤΑ) καλεί σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ (Χαλκοκονδύλη 37, Αθήνα, 8ος όροφος).
  • Σε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης προχωρά το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και καλεί σε Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του την Κυριακή 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
  • Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής πραγματοποιεί διευρυμένη σύσκεψη με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου την Κυριακή 10 Οκτώβρη στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).
  • Εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιεί το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ) την Κυριακή 10 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Αύριο η συναυλία από το ΣΕΤΗΠ

Συναυλία οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής αύριο Σάββατο στις 9 μ.μ., στο γήπεδο Αγίου Ιερόθεου στο Περιστέρι (Μετρό Ανθούπολης). Τραγουδούν: «Κίτρινα Ποδήλατα». Opening act: Φρανκ και το Σφάλμα. Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση και στη συναυλία θα τηρούνται τα μέτρα προστασίας. Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου θα γίνει την Κυριακή 17 Οκτώβρη και η διενέργεια αρχαιρεσιών την περίοδο 1 - 14 Νοέμβρη.

Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας

Συγκέντρωση - συναυλία διοργανώνει και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ στα Γιαννιτσά, με αιχμή τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου.

Στο κάλεσμά του το Συνδικάτο σημειώνει: «Δεν είναι επιλογή μας να είμαστε εποχιακοί εργαζόμενοι, να λιώνουμε μέσα στα κονσερβάδικα και στα διαλογητήρια στην καρδιά του καύσωνα. Να σακατευόμαστε σε εργατικά ατυχήματα και όταν δεν μας έχουν πια ανάγκη να μας ρίχνουν στον εφιάλτη της ανεργίας. Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Κανένας χωρίς επίδομα ανεργίας».

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα

Στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μαξίμου

Δυναμικό «παρών» δίνουν σήμερα Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας οι συνταξιούχοι που καταφτάνουν από όλη τη χώρα στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, διατρανώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν την πάλη τους και διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί: Επιστροφή όλων των αναδρομικών χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ουσιαστικά μέτρα για ενίσχυση της Υγείας, κατώτατη σύνταξη 600 ευρώ, κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», απόδοση του 0,5% του προϋπολογισμού που έχει νομοθετηθεί, όπως και της 13ης και 14ης σύνταξης, να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη κατανάλωσης, να σταματήσουν η φοροληστεία και οι πλειστηριασμοί κ.λπ.

Αύριο, Σάββατο η εθελοντική αιμοδοσία από το ΠΑΜΕ

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει αύριο, Σάββατο 9 Οκτώβρη το ΠΑΜΕ. Η αιμοδοσία θα γίνει από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ