Μαχητικές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα
MotionTeam |
Η μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου. Από το βήμα της συγκέντρωσης εκπρόσωποι μαθητών, φοιτητικών συλλόγων, γονέων και των εκπαιδευτικών ανέδειξαν τις διεκδικήσεις τους και διαμήνυσαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.
Η μεγάλη και μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης είχε αρχικό προορισμό τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταγγελθεί ο ρόλος της ταξικής Δικαιοσύνης, που βγάζει αποφάσεις - βούτυρο στο ψωμί της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ισχυρός αστυνομικός φραγμός με κλούβες και πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ έκλεισε τον δρόμο στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Ι. Δραγούμη και εμπόδισε την πορεία να κατευθυνθεί προς τα δικαστήρια, εξοργίζοντας τους χιλιάδες διαδηλωτές. Παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη παρεμπόδιση των εκπαιδευτικών.
Με συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι - με αγώνες κατακτιέται», η μεγάλη διαδήλωση κατέληξε έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το μπλοκ των μαθητών που συμμετείχαν με αποφάσεις, π.χ. από το 2o ΓΕΛ Πολίχνης, ενώ συγκροτημένα συμμετείχαν στην κινητοποίηση και μαθητές από άλλα σχολεία, όπως το 13ο Γυμνάσιο και το 15ο Γυμνάσιο, το Πειραματικό, το 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, το 1ο, 4ο και 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς κ.ά.
Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια, με τη συμμετοχή μαθητών, εργαζομένων και αγροτών, σε Κατερίνη, Σέρρες, στην Ξάνθη, με τους δασκάλους να μπαίνουν μαζικά στην πρώτη γραμμή, στην Καβάλα, στη Δράμα, με διακριτή την παρουσία και των μαθητών, στην Κομοτηνή υπό βροχή, αλλά και σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Στην Πάτρα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Γεωργίου. Οπως εκτιμήθηκε, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων πολλών ετών για το σύνολο των εκπαιδευτικών, όπως πολύ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία. Τα περισσότερα σχολεία της πόλης έμειναν κλειστά, ενώ συμμετοχή υπήρχε και σε αυτά της υπαίθρου. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκαν γονείς, μαθητές, η δημοτική αρχή Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο.
Στον Πύργο έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και ακολούθησαν πορεία στα Δικαστήρια και παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκαν μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του Πύργου και άλλων περιοχών της Ηλείας, καθώς και αντιπροσωπείες των σωματείων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα οξυμένα προβλήματα ειδικά στα πυρόπληκτα χωριά, όπου και εκεί προχωρούν συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία (βλέπε σελ. 13).
Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια. Στη Ζάκυνθο η απεργιακή συγκέντρωση έγινε υπό βροχή μπροστά στην πρώην Νομαρχία και κυριάρχησε το μαθητικό στοιχείο, ενώ μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και στο Αργοστόλι.
Στην Κέρκυρα η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε από τα Γενικά Λύκεια, ενώ, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, η συμμετοχή στην απεργία ήταν 85% στην Πρωτοβάθμια και 65% στη Δευτεροβάθμια.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα και Λευκάδα.
Στη Λάρισα, οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της Ενωσης Γονέων, αλλά και δεκάδες μαθητές.
Στον Βόλο έγιναν συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, που κατέληξε στα Δικαστήρια. Μαζική απεργιακή συγκέντρωση έγινε στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα, με συμπαράσταση πολλών σωματείων και φορέων.
Στους δρόμους, με μαθητές, γονείς και εργαζόμενους, βγήκαν οι απεργοί εκπαιδευτικοί στη Χαλκίδα και στη Λαμία.
Μαζικότατες ήταν οι συγκεντρώσεις στην Κρήτη, με τους μαθητές να δίνουν δυναμικό παλμό στο Ηράκλειο και τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στα Χανιά με απεργιακά ποσοστά που ξεπερνούν το 90%.
Σήμερα ή και αύριο αναμένεται να βγει η απόφαση του Εφετείου Αθηνών για την απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών από την «αξιολόγηση», που εκδικάστηκε χτες μέσα σε... μόλις δέκα λεπτά, την ώρα της μεγαλειώδους συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών έξω από το Εφετείο.
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρούσε με ψέματα να εμφανίσει μια εικόνα ότι τάχα 6.100 σχολεία κατέθεσαν εκθέσεις αυτοαξιολόγησης, παραβλέποντας ότι πολλές από αυτές τις εκθέσεις είναι... λευκές κόλλες, χωρίς τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και παραδεχόμενος όταν ρωτήθηκε σχετικά ότι πρόκειται για λιγότερα από τα μισά σχολεία της επικράτειας!
Στο μεταξύ, παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το δικαστήριο την Παρασκευή η απεργία - αποχή από την «αξιολόγηση» που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τον χώρο της Εκπαίδευσης, με μια απόφαση άμεσα εκτελεστή, που προβλέπει 3.000 ευρώ ποινή για κάθε παράβαση.
Σε σχόλιο που εξέδωσε την Παρασκευή για την απόφαση του δικαστηρίου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε:
«Οσες φορές και να κριθεί η απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών ως παράνομη και καταχρηστική, το δίκιο είναι με το μέρος αυτών που αγωνίζονται για να μπορούν τα παιδιά του λαού να μορφώνονται ολόπλευρα, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις, σε ένα σχολείο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν.
Το δίκιο είναι με το μέρος αυτών που εναντιώνονται στη μόρφωση που πωλείται σαν εμπόρευμα. Τη δύναμη αυτού του δίκιου φοβάται η κυβέρνηση και το υπουργείο "Παιδείας" και κατρακυλά στον αυταρχισμό και στην επίδειξη πυγμής.
Ο εκπαιδευτικός κόσμος θα απαντήσει στην κυβέρνηση. Τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη όλος ο λαός στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, την απεργία τους και τα συλλαλητήριά τους».