ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Συνομιλίες για την Ενέργεια και για άλλες κερδοφόρες μπίζνες

Ενώ προετοιμάζεται Σύνοδος των ΥΠΕΞ του «σχήματος της Νορμανδίας» για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία

Από τη χθεσινή Σύνοδο στο Κίεβο

Ukrainian Presidential Press O

Από τη χθεσινή Σύνοδο στο Κίεβο
Με κεντρικούς άξονες τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω Ουκρανίας και τις επιπτώσεις του νέου αγωγού «Nord Stream 2», την ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας, καθώς και τον ρόλο της στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ, έγινε χτες στο Κίεβο η 23η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας, με τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ και του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι.

Με φόντο την πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς, η πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ξανά τη στήριξη της ΕΕ στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ζήτησε πλήρη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ (τις οποίες αμφισβητεί το Κίεβο), ενώ κάλεσε τη Ρωσία να αναλάβει την ευθύνη της ως μέρος της σύγκρουσης. Η Ρωσία ωστόσο αρνείται ότι είναι μέρος της σύγκρουσης, στηρίζει έμμεσα τους αυτονομιστές και αυτοαποκαλείται «διαμεσολαβητής». Σημειωτέον, τη Δευτέρα η ΕΕ επέβαλε νέες κυρώσεις, αυτήν τη φορά σε οκτώ δικαστές, εισαγγελείς και μέλη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνται για καταστολή των αντιπάλων της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία.

Σχετικά με την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ουκρανίας, συζητήθηκαν οι ανησυχίες για έλλειψη φυσικού αερίου λόγω των πολύ χαμηλότερων παραδόσεων φυσικού αερίου από την «Gazprom». Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η παροχή αερίου από κράτη - μέλη της ΕΕ, με αναστροφή της ροής, π.χ. από τη Σλοβακία.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2», που θα στέλνει ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω Βαλτικής, με την Ουκρανία να κινδυνεύει να χάσει έως και 1,5 δισ. δολάρια από τα τέλη διαμετακόμισης, η πρόεδρος της Κομισιόν «δεσμεύτηκε» η Ουκρανία «να παραμείνει αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης». Παράλληλα κάλεσε την Ουκρανία να βελτιώσει την ενεργειακή της απόδοση, ώστε «να μη χρειάζεται πλέον να εισάγει οποιοδήποτε είδος φυσικού αερίου, να είναι ανεξάρτητη και αυτάρκης». Στο μεταξύ, ΕΕ και ΗΠΑ ενδιαφέρονται να διοχετεύσουν κεφάλαια και σε «πράσινες» επενδύσεις εναλλακτικών μορφών Ενέργειας.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ κάλεσαν επίσης την Ουκρανία να προχωρήσει τις «μεταρρυθμίσεις» - καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που διευκολύνουν την κερδοφόρα δράση ευρωπαϊκών μονοπωλίων - για να προχωρήσει ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ.

Ωστόσο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να αναπτύξουν τη συνεργασία στην ψηφιοποίηση, έναν τομέα όπου η Ουκρανία «είναι πολύ προηγμένη» και ο οποίος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Για παράδειγμα, εφαρμόζοντας την εργαλειοθήκη 5G της ΕΕ η Ουκρανία θα προσεγγίσει την ενιαία αγορά της ΕΕ», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Χτες υπογράφτηκαν και τρεις νέες συμφωνίες, με προεξάρχουσα τη συνολική συμφωνία αερομεταφορών, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν «Κοινό Αεροπορικό Χώρο» μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας, προωθώντας το άνοιγμα των αντίστοιχων αεροπορικών αγορών. Η Ουκρανία αποτελεί μια ολοένα και πιο σημαντική αεροπορική αγορά για την ΕΕ, αφού ήταν η 13η μεγαλύτερη αγορά εκτός ΕΕ το 2019, με 9,8 εκατ. επιβάτες. Οι αεροπορικές μεταφορές επιβατών και φορτίων μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να οριστικοποιηθεί η σύνδεση της Ουκρανίας με το Πρόγραμμα Ερευνας και Καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζοντας Ευρώπη» (2021 - 2027), καθώς και με το Πρόγραμμα Ερευνας και Κατάρτισης «Euratom» (2021 - 2025).

Προετοιμασίες Συνόδου του «σχήματος της Νορμανδίας»

Μία μέρα πριν τη χτεσινή σύνοδο, ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Προέδρους της Ρωσίας Βλ. Πούτιν και της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι είχαν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία.

Οι τέσσερις ηγέτες, που τελευταία φορά συναντήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2019 στο Παρίσι, συμφώνησαν να οργανωθεί στο άμεσο μέλλον Σύνοδος των ΥΠΕΞ του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) από την οποία θα διαφανούν οι πιθανότητες για Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Πάντως η Ρωσία σχολίασε για άλλη μια φορά - με αιχμές κατά της Ουκρανίας - ότι δεν παρατηρείται πρόοδος στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ και τη Διακήρυξη του Παρισιού, ενώ ασκεί κριτική στον Ουκρανό Πρόεδρο για το ότι δεν δέχεται απευθείας συνομιλίες με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Στο μεταξύ η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Μόσχα. Χτες συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό της Σ. Ριάμπκοφ και σήμερα θα συναντηθεί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και τον Ντμ. Κοζάκ, στέλεχος του Κρεμλίνου, ο οποίος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τη σύγκρουση στο Ντονμπάς στο πλαίσιο της «Νορμανδίας».

Οι δύο υφυπουργοί αναμένεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις γύρω από το Ντονμπάς, καθώς οι ΗΠΑ είναι από τους βασικούς ΝΑΤΟικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας, αλλά το Κρεμλίνο απέρριψε σε αυτήν τη φάση συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ σε τακτική βάση.

KINA
Προβληματισμός για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών

Να δυναμώσουν οι προσπάθειες «για να διασφαλιστούν η σταθερότητα των βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και η σταθερή οικονομική ανάπτυξη», ζήτησε ο Κινέζος πρωθυπουργός και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια, Λι Κετσιάνγκ, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και με φόντο σειρά δημοσιευμάτων σε διεθνή ΜΜΕ για ελλείψεις σε άνθρακα για την παραγωγή Ενέργειας, που πιέζουν την κινεζική οικονομία και ειδικά τη λειτουργία πολλών κλάδων της βιομηχανίας, ο Λι είπε ότι αυτές οι προσπάθειες «πρέπει να γίνουν με κινήσεις για την αύξηση των ποσοστών καθαρής Ενέργειας στη συνολική κατανάλωση». Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να δυναμώσουν «η έρευνα και η ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών πράσινων και χαμηλών εκπομπών άνθρακα», αλλά και «να βελτιωθεί το επίπεδο απόδοσης του δικτύου Ενέργειας, με βάση τους μηχανισμούς της αγοράς για την προώθηση της εξοικονόμησης Ενέργειας, τη μείωση εκπομπών και τη μείωση του άνθρακα». Τέλος, επεσήμανε ότι η χώρα «πρέπει να ισορροπήσει την ανάπτυξη και τη μείωση του άνθρακα, να βαθύνει τη μεταρρύθμιση του κλάδου της Ενέργειας με βάση την αγορά και να προωθήσει τον πράσινο μετασχηματισμό», καταλήγοντας ότι «η ενεργειακή ασφάλεια αφορά την αναπτυξιακή και την εθνική ασφάλεια» αλλά και την «ανάγκη της χώρας να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο σύστημα Ενέργειας, με βάση την εγγύηση της ασφάλειας και τη βελτίωση της ικανότητας ανεξάρτητου ενεργειακού εφοδιασμού».

Στο μεταξύ, χτες η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ ανακοίνωσε «έναν βελτιωμένο μηχανισμό διαμόρφωσης τιμών για την Ενέργεια που παράγεται από άνθρακα, ώστε να βαθύνει η προσανατολισμένη στην αγορά μεταρρύθμιση στον κλάδο». Με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα, «απελευθερώνονται» ακόμα περισσότερο τα περιθώρια αύξησης της τιμής του ρεύματος που παράγεται από άνθρακα.

Οπως δήλωσε το στέλεχος της Επιτροπής Π. Σαοζόνγκ, «αυτό θα βοηθήσει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο ρόλος της αγοράς, ώστε οι τιμές να αντανακλούν καλύτερα τη σχέση προμήθειας και ζήτησης». Πρόσθεσε ότι «οι νέοι κανόνες θα ενθαρρύνουν επίσης τις εταιρείες που είναι μεγάλοι καταναλωτές Ενέργειας να αυξήσουν τις επενδύσεις στον τεχνολογικό μετασχηματισμό, να βελτιώσουν την απόδοση στη χρήση Ενέργειας και να προωθήσουν τον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της βιομηχανικής δομής». Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες βδομάδες τα προβλήματα στον εφοδιασμό ανάγκασαν τις αρχές να «κατανείμουν» τη χρήση Ενέργειας, με συχνές διακοπές ρεύματος ακόμα και σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο δίνει εντολές για αύξηση της παραγωγής άνθρακα, πάνω από τα καθορισμένα ετήσια όρια. Στην επαρχία Σανσί, τη μεγαλύτερη ανθρακοπαραγωγό περιοχή της χώρας, δόθηκε εντολή στα ορυχεία για αύξηση της παραγωγής άνθρακα κατά 55,3 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του χρόνου. Αντίστοιχες εντολές δόθηκαν στα ορυχεία της κινεζικής Εσωτερικής Μογγολίας.

Σημειωτέον, από τις αρχές της βδομάδας περίπου 60 ανθρακωρυχεία αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, μετά από πλημμύρες που έπληξαν την επαρχία Σανσί, προκαλώντας μάλιστα και τον θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων. Μέχρι χτες είχε ξεκινήσει η σταδιακή επαναλειτουργία των περισσότερων ορυχείων, ωστόσο η διακοπή ενέτεινε τα προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, στην οποία το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από άνθρακα.

ΓΚ. ΣΡΕΝΤΕΡ
Επικρίνει Κίνα και ΗΠΑ για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου

Το «κουβάρι» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αλληλεξαρτήσεων - με θύματα πάντα τους λαούς - αποτυπώνεται και στις αντιθέσεις γύρω από την Ενέργεια και τη μεγάλη άνοδο στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκ. Σρέντερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream» και «Nord Stream 2», καθώς επίσης και της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Rosneft», θεωρεί αδικαιολόγητη την κριτική κατά της Ρωσίας για την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

«Ο κύριος λόγος για την απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα. Αναμένω ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου θα βελτιωθεί σταδιακά», γράφει σε άρθρο στην εφημερίδα «Handelsblatt».

«Η παρούσα κατάσταση καθιστά σαφές ότι η εμπορία φυσικού αερίου γίνεται όλο και πιο παγκόσμια. Η Ευρώπη βρίσκεται σε έντονο ανταγωνισμό με άλλες περιοχές του κόσμου, των οποίων η δίψα για Ενέργεια δεν σβήνει. Ακόμα κι αν θέλουμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους για την προστασία του κλίματος, χρειαζόμαστε φυσικό αέριο για τη μεταβατική περίοδο - η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει τρεις δεκαετίες - ως ορυκτό καύσιμο που προστατεύει καλύτερα το κλίμα», συνεχίζει ο πρώην καγκελάριος.

Επικρίνει επίσης τον ρόλο των ΗΠΑ ως εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). «Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ ζητούν από την Ευρώπη να περιορίσει το εμπόριό της με την Κίνα, αλλά από την άλλη εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να πουλήσουν φυσικό αέριο όχι στην Ευρώπη, αλλά πιο κερδοφόρα, στην Κίνα».

Σύμφωνα με τον Σρέντερ, «οι ΗΠΑ έχουν τετραπλασιάσει τις παραδόσεις LNG στην Κίνα τους τελευταίους μήνες».

Εξάλλου, υπερασπίστηκε τον αγωγό «Nord Stream 2», σημειώνοντας πως «όπως κάθε άλλος πρόσθετος αγωγός, είναι κάτι καλό για την ευρωπαϊκή αγορά. Οσο περισσότερες πηγές εφοδιασμού και διαδρομές φυσικού αερίου υπάρχουν, τόσο καλύτερα είναι για την ΕΕ (...) τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ