ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
«Αναβάθμιση» των κινδύνων για τον λαό η μετατροπή της χώρας σε απέραντη ευρωατλαντική βάση

INTIME NEWS

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ (εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ) πάνω σε μια σειρά από πεδία για μπίζνες του κεφαλαίου. Αναμένεται επίσης να υπογράψει μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Aντ. Μπλίνκεν το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA - το προηγούμενο υπεγράφη το 2019), διευρύνοντας τη χρήση στρατηγικά επιλεγμένων τοποθεσιών στη χώρα από πλευράς των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ολα για την προώθηση ευρωατλαντικών σχεδιασμών που ανάμεσα στα άλλα υπονομεύουν ανοιχτά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας προκειμένου να διατηρηθεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, μπλέκοντας ταυτόχρονα τον λαό βαθύτερα σε επικίνδυνες εξελίξεις, με τις βάσεις μαγνήτη κινδύνων, προς χάριν της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» του κεφαλαίου.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες παραχωρούνται στους Αμερικανούς εγκαταστάσεις:

-- Στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 - 400 Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, με το επόμενο τέτοιο «φορτίο» - το μεγαλύτερο που θα έχει περάσει ποτέ από την περιοχή, όπως λένε οι αρμόδιοι - να αναμένεται τον Νοέμβρη, στέλνοντας κι άλλες δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

-- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο. Φυσικά, και εδώ η ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε ότι τον Φλεβάρη του 2019 ο τότε υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τοπικούς παράγοντες, διαβεβαίωνε ότι ναι μεν ήθελαν να απομακρύνουν την 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών από τον Βόλο, αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουν σταδιακά την παρουσία ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή.

-- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

Σημειωτέον, στο παζάρι που προηγήθηκε, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα 23 «προς διάθεση» τοποθεσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται Σκύρος, Λήμνος, Ρόδος και Κάρπαθος.

Οι Αμερικανοί αντιπαρέβαλαν δική τους λίστα τοποθεσιών, μεταξύ άλλων με Σκύρο, Αραξο (που παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών), Ανδραβίδα (την οποία αξιοποιούν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της σημαντικής για αυτούς πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος») και Αστακό (τέσταραν τις δυνατότητές του τον Νοέμβρη του 2020, ελλιμενίζοντας εκεί το θηριώδες πλοίο τους «USS Hershel "Woody" Williams» για εργασίες συντήρησης).

Μέχρι στιγμής φαίνεται να «αποφεύγουν» τη Σκύρο, και οπωσδήποτε Λήμνο, Ρόδο και Κάρπαθο, παίρνοντας υπόψη και τις ενστάσεις από τη «σύμμαχο» Τουρκία.

Οσο για τη διάρκεια της Συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο θα προβλέπει 5ετή παράτασή της, ώστε να «τρέξουν» και μια σειρά αμερικανικές «επενδύσεις» για την επέκταση των εγκαταστάσεων για το δολοφονικό τους έργο.

Μετά το πέρας της 5ετίας η MDCA θα παραμείνει σε ισχύ επ' αόριστον, εκτός αν κάποια πλευρά αποσυρθεί απ' αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Αμερικανοί έβαλαν ρήτρα ότι θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον χρόνια πριν την αποχώρησή τους (η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης).

Με «ομπρέλα» ΗΠΑ τα επόμενα βήματα από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα Δένδια, σήμερα θα συναντηθεί με τον βουλευτή Τζ. Σαρμπάνης και με τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν. Επιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον, για την ενίσχυση των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο του Παλαιστινιακού λαού. Τέλος, απόψε το βράδυ θα παρευρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Αύριο Πέμπτη θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει αρχικά κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες και οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου». Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια ο Ν. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, όπως και να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ευρωατλαντικού «think tank» «Center for European Policy Analysis», με θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγουμένως, χτες, ο ΥΠΕΞ συναντήθηκε στην Αθήνα με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Α. Δημητρίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σε Ανατ. Μεσόγειο - Κυπριακό και οι λεγόμενες πολυμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λπ.

Στο μεταξύ, απευθύνοντας χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στη Μεσογειακή Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ν. Δένδιας ξανάστειλε μηνύματα εκ μέρους της κυβέρνησης στην Αγκυρα. «Η Ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να διερευνήσει μορφές συνεργασίας με όλες τις γειτονικές της χώρες», είπε, αναγνωρίζοντας ότι «η απόκλιση απόψεων δεν είναι ασυνήθης μεταξύ των εθνών, ιδίως των γειτονικών». «Το Διεθνές Δίκαιο, εντούτοις, παρέχει το απαραίτητο υπόβαθρο και τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί και να διευθετηθεί οποιαδήποτε τέτοια απόκλιση».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο ακριβώς της υλοποίησης σχημάτων ευρωατλαντικής «κοπής» στην Ανατολική Μεσόγειο, την ερχόμενη Τρίτη 19/10 διεξάγεται στην Αθήνα η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, όπου θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις στο Αιγαίο

Στην έκδοση ΝΟΤΑΜ για ασκήσεις που επρόκειτο να ξεκινήσουν χτες και να διαρκέσουν έως... τις 12 Νοέμβρη, στο Κεντρικό Αιγαίο, προχώρησε η Τουρκία, μετά από τη NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου, βάζοντας ξανά και «επί του πεδίου» τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της. Σημειωτέον, οι ασκήσεις που εξήγγειλε η Τουρκία για το Κεντρικό Αιγαίο εξαγγέλθηκαν στο όνομα και της ...περιβαλλοντικής προστασίας.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρχηγούς της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας ανέφερε ότι «δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, κλιμακώνουν την ένταση με τις επιθετικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Αντί να βρίσκουν λογικές λύσεις προσπαθούν να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις με παράλογες δηλώσεις» και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι με τέτοιες ενέργειες και δηλώσεις δεν μπορούν να αποκτήσουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ας καταγραφεί και δημοσίευμα στην τουρκική έκδοση του «Independent», σύμφωνα με το οποίο η Αγκυρα εξετάζει την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Τένεδο (σε βοσκότοπο του λόφου Γκιόζτεπε), με το επιχείρημα ότι ο λόγος είναι «η ελληνική στρατιωτική ενίσχυση στα "αφοπλισμένα" νησιά».

Ολα αυτά ενώ «τρέχει» το ιμπεριαλιστικό παζάρι συνολικά στην περιοχή, όπως επιβεβαίωσε αυτήν τη φορά ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σαμέχ Σούκρι. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ελ-Χεκάγια», ο Σούκρι είπε ότι «υπάρχει πρόοδος στις σχέσεις με την Τουρκία που ελπίζουμε να οικοδομήσουμε». Αναφερόμενος δε στις διαβουλεύσεις που τα ΥΠΕΞ των δύο χωρών είχαν και τον Σεπτέμβρη πρόσθεσε ότι «το Κάιρο προσδοκά ικανοποιητικές λύσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων που εκκρεμούν με την Αγκυρα ώστε να αποκατασταθούν οι διμερείς σχέσεις (...) Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε το θέμα με βάση τις πολιτικές που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση, τόσο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις της μαζί μας όσο και την πολιτική της γενικά για την περιφέρεια».

Εγκαίνια άλλης μιας ΝΑΤΟικής υποδομής

Τα «εγκαίνια» άλλης μιας ΝΑΤΟικής υποδομής στη χώρα, συγκεκριμένα του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD CoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence), γίνονται την ερχόμενη Τρίτη στα Χανιά.

Η εν λόγω ΝΑΤΟική υποδομή είχε δρομολογηθεί με σχετική απόφαση από το 2016, ήδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και επί ΝΔ το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) ενέκρινε τη λεγόμενη διαπίστευσή του ως το 27ο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αριστείας.

Στο IAMD CoE συμμετέχουν η Ελλάδα ως «επικεφαλής έθνος» και οι Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία ως «υποστηρίζοντα». Αλλη μια περίπτωση όπου οι «σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία καλούνται να λειτουργήσουν μαζί, στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, διασφαλίζοντας τη συνοχή στη νοτιοανατολική της πτέρυγα, στον «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.

Τους στόχους του περιέγραφε πρόσφατα στη Βουλή, σε σχετική συζήτηση, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ότι «η αντιπυραυλική και αντιαεροπορική άμυνα ήταν ανέκαθεν ένας βασικός στόχος στην αμυντική πολιτική της ΝΑΤΟικής συμμαχίας», καθώς, όπως εξήγησε, δείχνοντας και προς τα πού στρέφονται τα «πυρά», «υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, όπως η Κίνα, που έχει αναπτύξει πολύ προηγμένα, υπερηχητικά πλέον συστήματα πυραύλων, τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται από το οπλοστάσιο το ΝΑΤΟικό ή χωρών που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι έχουν αντιπαρατεθεί στην αυξανόμενη στρατιωτική κινεζική ισχύ»...

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, και στη συνεχή ανάπτυξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον δίαυλο της Ανατολικής Μεσογείου, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία παίρνει, ξανά, μέρος με μαχητικά της, από προχτές έως και τις 28 του μήνα, στην άσκηση «Blue Flag», που διοργανώνει η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με επίκεντρο την αεροπορική βάση Ovda του Ισραήλ, φέτος με τη συμμετοχή και ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας αλλά και Ινδίας, αφού τα ευρωατλαντικά σχέδια απλώνονται έως τον Ινδο-Ειρηνικό για την ανακοπή της κινεζικής διείσδυσης.

Αλλωστε, στο ίδιο «φόντο», τη Δευτέρα διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» με τη γερμανική φρεγάτα «FGS SCHLESWING HOLSTEIN», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ