ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Στις συμπληγάδες μεγαλεμπόρων και οινοποιητικών εταιρειών οι παραγωγοί

Τους «πνίγουν» οι εξευτελιστικές τιμές και η αύξηση του κόστους παραγωγής

Τον κίνδυνο να παραμείνουν και να σαπίσουν πάνω στα κλήματα περίπου 3.500 τόνοι οινοποιήσιμων σταφυλιών κυρίως της ποικιλίας «Ροδίτη» αντιμετωπίζουν εκατοντάδες παραγωγοί στην Αχαΐα, σε περιοχές των δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου.

Το πρόβλημα προέκυψε απ' το γεγονός ότι οι περισσότεροι έμποροι και «μεσίτες», ενώ είχε ξεκινήσει ο τρύγος, σταμάτησαν να αγοράζουν σταφύλια (επικαλούμενοι τα αποθέματα κρασιού) και όταν επέστρεφαν στα χωριά, πίεζαν για χαμηλότερες τιμές. Υπό αυτό το βάρος αρκετοί παραγωγοί σταμάτησαν τον τρύγο, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει ακόμη και αυτή την περίοδο ατρύγητα κλήματα. Αυτό συνέβη και πέρυσι σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη σταδιακή καταστροφή βιοπαλαιστών παραγωγών.

Οι τελευταίοι είτε θα αναγκαστούν να μην συλλέξουν την παραγωγή τους, είτε να τη διαθέσουν σε εξευτελιστικές τιμές (και από αυτές που υπάρχουν σήμερα), απ' τη στιγμή μάλιστα που άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες και σημειώνονται βροχοπτώσεις.

Στα τάρταρα...

Οπως τονίζεται, η παραγωγή αγοραζόταν κατά μ.ο. απ' τους εμπόρους για τον «Ροδίτη» στα 0,22 ευρώ το κιλό και μετά τις πρώτες βροχές έχει φτάσει ακόμη και τα 0,10 ευρώ. Πέρυσι, για την ίδια ποικιλία η τιμή κυμαινόταν στα 0,15-0,17 ευρώ, ενώ φέτος την ελάχιστη άνοδο μηδενίζει και ζημιώνει κιόλας η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, που ανέρχεται (αν υπολογιστούν πετρέλαιο, λιπάσματα, φάρμακα κ.ά.), χωρίς εργατικά, αλλά και την εργασία των οικογενειών των παραγωγών, περίπου στα 350 ευρώ το στρέμμα.

Για να βγουν τα συγκεκριμένα έξοδα, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν ζημιές, αλλά και το συνολικό κόστος διαβίωσης μιας οικογένειας που έχει πάρει την ανηφόρα (με την αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα είδη πρώτης ανάγκης κ.λπ.), θα πρέπει ανά στρέμμα να παράγονται 2.500 κιλά σταφυλιού με αγορά τους 0,20 ευρώ το κιλό και έσοδα 500 ευρώ!

«Δεν πάμε ούτε ίσα βάρκα ίσα... νερά», τόνισε ο πρόεδρος του ΑΣ Ωλενίας, Αλέκος Θανόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «μπαίνουμε και μέσα, αφού αν τύχει σε κάποιον μια ζημιά στα μηχανήματά του, που είναι πολύ φυσικό λόγω και της φύσης της δουλειάς, δεν θα μπορεί να τα αντικαταστήσει».

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και με τους «βαθμούς» που αποδίδει κάθε ποικιλία οινοποιήσιμου σταφυλιού, αφού όσο πιο χαμηλοί είναι, τόσο πιο κάτω είναι και η τιμή. Για τον «Ροδίτη» 0,20 ευρώ το κιλό «έπιαναν» οι αποδόσεις άνω των 10,5 βαθμών, 0,18 ευρώ στους 10 και από 0,15 ευρώ και λιγότερο οι κάτω των 9,5.

«Ανάγκη άμεσων μέτρων στήριξης των παραγωγών»

Ολα τα παραπάνω δυσχεραίνουν τη θέση των αγροτών που στηρίζουν το εισόδημά τους ή μέρος αυτού στα «οινοστάφυλα», με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πατρών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, να εξηγεί πως «αν άμεσα δεν παρθούν μέτρα στήριξης των παραγωγών από το υπουργείο, κάτι που δεν έπραξε πέρυσι για την ίδια κατάσταση και δεν αποζημιώθηκε κανένας παραγωγός, τότε το πλήγμα που θα δεχθεί συνολικά η αμπελουργία θα είναι τεράστιο».

Προειδοποίησε ότι «η απόσταξη κρίσης που πέρσι προβλήθηκε έντονα είναι έκτακτο μέτρο, ωφελεί μόνο μεγάλες οινοποιητικές μονάδες και χάνονται χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε στους αγρότες, αφού γίνεται ουσιαστικά απόσυρση της παραγωγής».

Ειδικά για την κατάσταση στην Αχαΐα, εξήγησε ότι οι δήμοι Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και ένα μέρος του Πατρέων αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες οινοποιητικές περιοχές της χώρας, όμως σήμερα απειλείται να προκληθεί μια τεράστια ζημιά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου αλλά και του προέδρου του ΑΣ Ωλενίας, υπάρχουν ακόμη ατρύγητα σταφύλια σε Πλατανόβρυση, Ισωμα, Σταροχώρι, Χαλανδρίτσα του δήμου Ερυμάνθου αλλά και σε Ριόλο, Καγκάδι, Λάππα, Μετόχι, Χαϊκάλι, Απιδεώνα του δήμου Δυτικής Αχαΐας, με τους παραγωγούς που πλήττονται να μετρώνται σε εκατοντάδες.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια καλή παραγωγική χρονιά, χωρίς έντονα προβλήματα από ασθένειες, με τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο να επισημαίνει ότι «οι ποσότητες σταφυλιών που θα καταλήγουν στην απόσταξη κρίσης, χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνουν, όσο δεν παίρνονται μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών».

Στα προβλήματα των παραγωγών αναφέρθηκε και ο Γιάννης Πραγαλής, αγρότης και παραγωγός κρασιού από τον Αλισσό, υποστηρίζοντας πως «ο κόσμος έδωσε όσο - όσο, ενώ είχε καλές ποικιλίες χωρίς ζημιές από ασθένειες, με τη δικαιολογία απ' την πλευρά των μεγαλεμπόρων και μεγαλοοινοποιιών την ύπαρξη αποθεμάτων λόγω πανδημίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να βγει μεροκάματο στα χωριά».

Στης ακρίβειας τον καιρό...

Σε ό,τι αφορά ορισμένες άλλες ποικιλίες όπως το «Μοσχούδι», το «Καμπερνέ» ή τη «Μαυροδάφνη», σταφύλια που έχουν ήδη τρυγηθεί, και είχαν τιμές από 0,40 ευρώ έως άνω των 0,60 ευρώ το κιλό, όπως επισημάνθηκε, η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής «απορρόφησε» όποια έσοδα θα μπορούσαν να έχουν οι παραγωγοί. Στο Αίγιο, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του ΑΣ, Γιάννη Μποδιώτη, η παραγωγή ήταν μικρότερη από πέρυσι σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες, λόγω και των καιρικών συνθηκών που δεν την ευνόησαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και τα ανάλογα έσοδα για τους παραγωγούς.

«Απαιτείται στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, με μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτερες εγγυημένες τιμές, ώστε να μην γίνονται βορά στα νύχια των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών», δήλωσε ο Γιάννης Μποδιώτης, ενώ απ' την πλευρά του ο Αλέκος Θανόπουλος επεσήμανε, τέλος, πως «χρειάζεται άμεσα η κινητοποίησή μας, πριν είναι αργά για πολλούς παραγωγούς».

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ολοκληρωτική η ζημιά από την κακοκαιρία στις καλλιέργειες φασολιών

«Τελειωτικό χτύπημα» προκάλεσε η συνεχόμενη βροχόπτωση στις καλλιέργειες φασολιών στο δήμο Πρεσπών στη Φλώρινα, όπως και στην Καστοριά, δημιουργώντας πρόβλημα επιβίωσης για περίπου 1.500 παραγωγούς.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που συνεχίζονται εδώ και 12 μέρες έχουν καταστήσει αδύνατη την είσοδο στα χωράφια για τους αγρότες, μετατρέποντάς τα σε βάλτους, την περίοδο που μόλις ξεκίνησε το στάδιο της συγκομιδής.

«Ακόμη και αύριο εάν άλλαζαν οι καιρικές συνθήκες και είχαμε ηλιοφάνεια ώστε να στεγνώσουν τα χωράφια και να μπορέσουμε να μπούμε να αλωνίσουμε, είναι ζήτημα εάν καταφέρναμε να μαζέψουμε 500 τόνους από τους 3.500 που συνήθως παράγουμε στην Πρέσπα. Πρόκειται για ολική καταστροφή», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» της Πρέσπας Κώστας Ναπαλντίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως το σύνολο των παραγωγών της Πρέσπας δεν έχουν λάβει ακόμη τις πρόσθετες αποζημιώσεις από τις καταστροφές του 2019.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Ιούλη η παρατεταμένη αυξημένη θερμοκρασία είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες φασολιών σε Καστοριά και Φλώρινα, καθώς οδήγησε στην πτώση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια στην έλλειψη καρπών.

Για το ζήτημα είχαν πραγματοποιήσει κοινοβουλευτική παρέμβαση οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ζητώντας την άμεση αποζημίωση των παραγωγών και τη στήριξη του εισοδήματός τους από το κράτος.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ενισχυμένες οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

Ενισχυμένες βγήκαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» από τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Καρδίτσας. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση», έχοντας πετύχει μεγάλη συσπείρωση στο ψηφοδέλτιό της το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε σημαντική αύξηση παίρνοντας 154 ψήφους (+59) σε σύνολο 418, φτάνοντας έτσι στο 39% (από 15%) καταλαμβάνοντας 3 έδρες στο ΔΣ (από 1) σε σύνολο 7. Το ψηφοδέλτιο «Ενωμένοι Εμποροι Καρδίτσας» πήρε 243 ψήφους και 4 έδρες (από 6).

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση» χαιρετίζει τους εκατοντάδες μικρούς εμπόρους που τη στήριξαν, την ώρα που η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της έδωσαν τα «ρέστα» τους για να μην καταγραφούν οι πραγματικές διαθέσεις των μικρών εμπόρων. Τονίζει ταυτόχρονα ότι «θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μικρών εμπόρων, κόντρα στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα, που τα δίνουν όλα στα μονοπώλια για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία τους (...) Μαζικοποιούμε και ισχυροποιούμε τους αγώνες μας! Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι απέναντι σε αυτούς που μας θέλουν σκυμμένους!».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες αγρότες

Την ώρα που εκατοντάδες αγρότες σε όλο το Πήλιο μετράνε τις πληγές τους από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειές τους εξαιτίας της απουσίας αντιπλημμυρικών έργων, ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού πρόληψης τέτοιων έκτακτων περιστατικών, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά, εργατικά σωματεία της Μαγνησίας με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και δηλώνουν πως θα αγωνιστούν μαζί με τους αγρότες ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κράτους και των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν τις ανάγκες και την προστασία του λαού ως κόστος.

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως «η τελευταία κακοκαιρία "Αθηνά" ήρθε να προσθέσει μία μεγάλη καταστροφή στους δρόμους, στα χωράφια, στην παραγωγή, ακόμα και στα σπίτια των αγροτών της περιοχής. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες σε κοινό αγώνα με τους βιοπαλαιστές αγρότες απαιτούν: Αμεση αποκατάσταση των πολύ σημαντικών ζημιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Αναβάθμιση της αγροτικής οδοποιίας με ασφαλτόστρωση και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας. Αμεση εκτίμηση των ζημιών, της κακοκαιρίας "Αθηνά" από τον ΕΛΓΑ. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει δημόσιος και κρατικός φορέας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ, το Σωματείο Καθαριστριών, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ