Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Στις συμπληγάδες μεγαλεμπόρων και οινοποιητικών εταιρειών οι παραγωγοί

Τους «πνίγουν» οι εξευτελιστικές τιμές και η αύξηση του κόστους παραγωγής

Τον κίνδυνο να παραμείνουν και να σαπίσουν πάνω στα κλήματα περίπου 3.500 τόνοι οινοποιήσιμων σταφυλιών κυρίως της ποικιλίας «Ροδίτη» αντιμετωπίζουν εκατοντάδες παραγωγοί στην Αχαΐα, σε περιοχές των δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου.

Το πρόβλημα προέκυψε απ' το γεγονός ότι οι περισσότεροι έμποροι και «μεσίτες», ενώ είχε ξεκινήσει ο τρύγος, σταμάτησαν να αγοράζουν σταφύλια (επικαλούμενοι τα αποθέματα κρασιού) και όταν επέστρεφαν στα χωριά, πίεζαν για χαμηλότερες τιμές. Υπό αυτό το βάρος αρκετοί παραγωγοί σταμάτησαν τον τρύγο, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει ακόμη και αυτή την περίοδο ατρύγητα κλήματα. Αυτό συνέβη και πέρυσι σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη σταδιακή καταστροφή βιοπαλαιστών παραγωγών.

Οι τελευταίοι είτε θα αναγκαστούν να μην συλλέξουν την παραγωγή τους, είτε να τη διαθέσουν σε εξευτελιστικές τιμές (και από αυτές που υπάρχουν σήμερα), απ' τη στιγμή μάλιστα που άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες και σημειώνονται βροχοπτώσεις.

Στα τάρταρα...

Οπως τονίζεται, η παραγωγή αγοραζόταν κατά μ.ο. απ' τους εμπόρους για τον «Ροδίτη» στα 0,22 ευρώ το κιλό και μετά τις πρώτες βροχές έχει φτάσει ακόμη και τα 0,10 ευρώ. Πέρυσι, για την ίδια ποικιλία η τιμή κυμαινόταν στα 0,15-0,17 ευρώ, ενώ φέτος την ελάχιστη άνοδο μηδενίζει και ζημιώνει κιόλας η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, που ανέρχεται (αν υπολογιστούν πετρέλαιο, λιπάσματα, φάρμακα κ.ά.), χωρίς εργατικά, αλλά και την εργασία των οικογενειών των παραγωγών, περίπου στα 350 ευρώ το στρέμμα.

Για να βγουν τα συγκεκριμένα έξοδα, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν ζημιές, αλλά και το συνολικό κόστος διαβίωσης μιας οικογένειας που έχει πάρει την ανηφόρα (με την αύξηση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα είδη πρώτης ανάγκης κ.λπ.), θα πρέπει ανά στρέμμα να παράγονται 2.500 κιλά σταφυλιού με αγορά τους 0,20 ευρώ το κιλό και έσοδα 500 ευρώ!

«Δεν πάμε ούτε ίσα βάρκα ίσα... νερά», τόνισε ο πρόεδρος του ΑΣ Ωλενίας, Αλέκος Θανόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «μπαίνουμε και μέσα, αφού αν τύχει σε κάποιον μια ζημιά στα μηχανήματά του, που είναι πολύ φυσικό λόγω και της φύσης της δουλειάς, δεν θα μπορεί να τα αντικαταστήσει».

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και με τους «βαθμούς» που αποδίδει κάθε ποικιλία οινοποιήσιμου σταφυλιού, αφού όσο πιο χαμηλοί είναι, τόσο πιο κάτω είναι και η τιμή. Για τον «Ροδίτη» 0,20 ευρώ το κιλό «έπιαναν» οι αποδόσεις άνω των 10,5 βαθμών, 0,18 ευρώ στους 10 και από 0,15 ευρώ και λιγότερο οι κάτω των 9,5.

«Ανάγκη άμεσων μέτρων στήριξης των παραγωγών»

Ολα τα παραπάνω δυσχεραίνουν τη θέση των αγροτών που στηρίζουν το εισόδημά τους ή μέρος αυτού στα «οινοστάφυλα», με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πατρών, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, να εξηγεί πως «αν άμεσα δεν παρθούν μέτρα στήριξης των παραγωγών από το υπουργείο, κάτι που δεν έπραξε πέρυσι για την ίδια κατάσταση και δεν αποζημιώθηκε κανένας παραγωγός, τότε το πλήγμα που θα δεχθεί συνολικά η αμπελουργία θα είναι τεράστιο».

Προειδοποίησε ότι «η απόσταξη κρίσης που πέρσι προβλήθηκε έντονα είναι έκτακτο μέτρο, ωφελεί μόνο μεγάλες οινοποιητικές μονάδες και χάνονται χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε στους αγρότες, αφού γίνεται ουσιαστικά απόσυρση της παραγωγής».

Ειδικά για την κατάσταση στην Αχαΐα, εξήγησε ότι οι δήμοι Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και ένα μέρος του Πατρέων αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες οινοποιητικές περιοχές της χώρας, όμως σήμερα απειλείται να προκληθεί μια τεράστια ζημιά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου αλλά και του προέδρου του ΑΣ Ωλενίας, υπάρχουν ακόμη ατρύγητα σταφύλια σε Πλατανόβρυση, Ισωμα, Σταροχώρι, Χαλανδρίτσα του δήμου Ερυμάνθου αλλά και σε Ριόλο, Καγκάδι, Λάππα, Μετόχι, Χαϊκάλι, Απιδεώνα του δήμου Δυτικής Αχαΐας, με τους παραγωγούς που πλήττονται να μετρώνται σε εκατοντάδες.

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια καλή παραγωγική χρονιά, χωρίς έντονα προβλήματα από ασθένειες, με τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο να επισημαίνει ότι «οι ποσότητες σταφυλιών που θα καταλήγουν στην απόσταξη κρίσης, χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνουν, όσο δεν παίρνονται μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών».

Στα προβλήματα των παραγωγών αναφέρθηκε και ο Γιάννης Πραγαλής, αγρότης και παραγωγός κρασιού από τον Αλισσό, υποστηρίζοντας πως «ο κόσμος έδωσε όσο - όσο, ενώ είχε καλές ποικιλίες χωρίς ζημιές από ασθένειες, με τη δικαιολογία απ' την πλευρά των μεγαλεμπόρων και μεγαλοοινοποιιών την ύπαρξη αποθεμάτων λόγω πανδημίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να βγει μεροκάματο στα χωριά».

Στης ακρίβειας τον καιρό...

Σε ό,τι αφορά ορισμένες άλλες ποικιλίες όπως το «Μοσχούδι», το «Καμπερνέ» ή τη «Μαυροδάφνη», σταφύλια που έχουν ήδη τρυγηθεί, και είχαν τιμές από 0,40 ευρώ έως άνω των 0,60 ευρώ το κιλό, όπως επισημάνθηκε, η μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής «απορρόφησε» όποια έσοδα θα μπορούσαν να έχουν οι παραγωγοί. Στο Αίγιο, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του ΑΣ, Γιάννη Μποδιώτη, η παραγωγή ήταν μικρότερη από πέρυσι σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες, λόγω και των καιρικών συνθηκών που δεν την ευνόησαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και τα ανάλογα έσοδα για τους παραγωγούς.

«Απαιτείται στήριξη των βιοπαλαιστών αγροτών, με μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτερες εγγυημένες τιμές, ώστε να μην γίνονται βορά στα νύχια των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών», δήλωσε ο Γιάννης Μποδιώτης, ενώ απ' την πλευρά του ο Αλέκος Θανόπουλος επεσήμανε, τέλος, πως «χρειάζεται άμεσα η κινητοποίησή μας, πριν είναι αργά για πολλούς παραγωγούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντονίζονται και διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους (2023-08-01 00:00:00.0)
Να δοθεί η ενίσχυση των 90 ευρώ ανά στρέμμα για τον «Ροδίτη» (2023-05-31 00:00:00.0)
Αύριο η κινητοποίηση (2004-09-21 00:00:00.0)
Οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν από πατατοπαραγωγούς και καταναλωτές (2004-06-18 00:00:00.0)
Στα 14 λεπτά η πατάτα (2004-06-02 00:00:00.0)
Εκτεταμένες καταστροφές στα σταφύλια (2002-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ