Παρασκευή 15 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα αναδρομικά, το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΦΚΑ και οι συνταξιούχοι

Δεν περνάει μέρα που ο υπουργός Εργασίας να μη βγει σε κάποιο τηλεοπτικό «παράθυρο» για να ενημερώσει εργαζόμενους και συνταξιούχους για το έργο του υπουργείου του και τις μεγάλες ...τομές που επιτελεί, με πιο πρόσφατη αυτή της ανάθεσης σε ιδιώτες - με το αζημίωτο - της διαδικασίας απονομής συντάξεων. Η παρακάτω περίπτωση συνταξιούχου, όμως, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς βιώνουν τις «τομές» των κυβερνήσεων οι απόμαχοι της δουλειάς. Μας λέει λοιπόν ο συνταξιούχος:

«Ακουγα σαν συνταξιούχος για αναδρομικά στη σύνταξη και αναδρομικά δεν έβλεπα, αν και έχω 37 συντάξιμα χρόνια και δεν έχω ούτε προσωπική διαφορά... για να "φάει" τα αναδρομικά.

Περίμενα, περίμενα, έως ότου απευθύνθηκα στο 1555 (ο πολυδιαφημισμένος τηλεφωνικός αριθμός του ΕΦΚΑ)!

Αφού άκουσα όλο το εισαγωγικό "ποίημα", είπαν ότι θα με καλέσουν να μου πουν γιατί δεν έχω πάρει τα αναδρομικά που δικαιούμαι...

Πέρασαν 20 και πλέον μέρες και απάντηση δεν είχα. Οπότε ξανά τηλέφωνο στο 1555... Χρειάστηκε να καλέσω τρεις φορές, για να μου πουν ότι το σύστημα γράφει ότι δεν δικαιούμαι γιατί παίρνω πολλές συντάξεις!

Στη διαμαρτυρία μου ότι παίρνω μόνο μία σύνταξη και ότι είναι αναληθές και απαράδεκτο αυτό που γράφουν, απάντηση δεν πήρα... Λύση δεν βρήκα...

Και να σκεφτείτε ότι είμαι ανάπηρος με 85%..!

Ας απαντήσει ο λαλίστατος κ. Χατζηδάκης πού πρέπει να απευθυνθεί ένας συνταξιούχος για να βρει το δίκιο του, γιατί το ιδιωτικό τηλεφωνικό κέντρο που έβαλε είναι μόνο για τις εντυπώσεις».

Μικρότερες κατά 60 ευρώ οι νέες κύριες συντάξεις

Στο μεταξύ, τη διαρκή συρρίκνωση των νέων συντάξεων (που εκδίδονται με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016), σε σύγκριση με τις «παλιές» συντάξεις, και μάλιστα μετά τις άγριες μνημονιακές περικοπές που οι τελευταίες υπέστησαν, επιβεβαιώνουν για έναν ακόμα μήνα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος «Ηλιος».

Σύμφωνα με αυτά, η μέση σύνταξη στις 15.421 κύριες συντάξεις που εκδόθηκαν με οριστική απόφαση από τον ΕΦΚΑ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, διαμορφώνεται μόλις στα 678,4 ευρώ μεικτά, ποσό το οποίο υπολείπεται κατά 60,4 ευρώ από τα 738,8 ευρώ που είναι η μέση σύνταξη των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Δηλαδή η μέση κύρια σύνταξη στις νέες συντάξεις είναι μικρότερη τουλάχιστον κατά 8,1% σε σχέση με τη μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ. Αποδεικνύεται ότι ο νόμος 4387/2016 του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), τον οποίο στις βασικές διατάξεις του κράτησε η ΝΔ και τον εφαρμόζει απρόσκοπτα, λειτουργεί ως μόνιμος «κόφτης» του εισοδήματος των συνταξιούχων, σπρώχνοντας ένα σημαντικό τμήμα αυτών στα όρια της φτώχειας και κάτω απ' αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ