Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Εκτεταμένες καταστροφές στα σταφύλια

Σοβαρές κι εκτεταμένες είναι οι καταστροφές στα επιτραπέζια σταφύλια και στα κρασοστάφυλα σε περιοχές της Πελοποννήσου καθώς οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων βδομάδων, σάπισαν μεγάλο μέρος της παραγωγής. Οι σημαντικότερες ζημιές εντοπίζονται στους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας που το ποσοστό αγγίζει σε ορισμένες περιοχές και το 100%, ενώ ανάλογες είναι οι καταστροφές στην Ηλεία και στην Μεσσηνία. Ετσι, οι αμπελοκαλλιεργητές που είδαν την παραγωγή σταφίδας να καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από τις συνεχείς βροχοπτώσεις τον περασμένο μήνα, λίγες μέρες μάλιστα πριν τον τρύγο, βλέπουν τώρα τα επιτραπέζια σταφύλια και τα κρασοστάφυλα να έχουν σαπίσει.

Στην Κορινθία, ολόκληρη η περιοχή της Νεμέας έχει υποστεί τεράστια ζημιά που αγγίζει το 100%. Στο Ξυλόκαστρο η καταστροφή στα επιτραπέζια σταφύλια ξεπερνά το 60%. Στην Αχαΐα, οι ζημιές στην ποικιλία «Μαυροδάφνη» αγγίζουν το 80% και στην ποικιλία «Ροδίτη» ξεπερνούν το 50%. Ανάλογες είναι οι καταστροφές και στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.

H απόγνωση των αμπελουργών είναι τεράστια καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς ανέβασαν κατά πολύ το κόστος παραγωγής και στο τέλος, λίγες μέρες πριν τρυγήσουν η παραγωγή καταστράφηκε. Μάλιστα ένας αγρότης στην Αχαΐα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο όταν στο οινοποιείο που τα πήγε διαπιστώθηκε πως ολόκληρη η παραγωγή του ήταν ακατάλληλη.

Η ανησυχία των αγροτών εντείνεται ακόμα περισσότερο καθώς τα ταμεία του ΕΛΓΑ είναι άδεια, ενώ οι ίδιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τρέχοντα έξοδα της καθημερινής ζωής και παράλληλα τα χρέη στην Αγροτική Τράπεζα τρέχουν. Οι αγρότες ζητούν ανάμεσα στα άλλα να χρηματοδοτηθεί ο ΕΛΓΑ από το κράτος και να υπάρξει ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ