Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
«Ενα τίποτα» τα μέτρα για την ακρίβεια

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων - καταναλωτών

Στο εμφιαλωμένο νερό περιορίζονται τα «μέτρα» κατά της ακρίβειας!
Στο εμφιαλωμένο νερό περιορίζονται τα «μέτρα» κατά της ακρίβειας!
«Ενα τίποτα», όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο, αποδείχτηκαν τα «μέτρα» που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση για την ακρίβεια. Τα «μέτρα» που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, είχαν εγκριθεί λίγο νωρίτερα από το υπουργικό συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει ζήτημα εκτεταμένης ακρίβειας, αλλά «πυρήνες» που εστιάζονται στα οπωροκηπευτικά - φρούτα, και στις ιδιωτικές υπηρεσίες. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, προχώρησε ακόμα πιο πέρα, λέγοντας πως οι ακρίβεια είναι... αίσθηση των καταναλωτών! Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, αυτά συνιστούν μία μεγάλη απάτη, αφού μοναδικός στόχος, είναι η παραπλάνηση του ελληνικού λαού. Αλλωστε, είναι ενδεικτική η αναφορά για το θέμα, του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, «μπορούμε να πάρουμε μέτρα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αιτίες είναι ευρύτερες και ότι απέναντι σ' αυτές τις ευρύτερες αιτίες, πολλές φορές τα μέσα είναι λιγοστά».

Αναλύοντας τα «μέτρα» που ανακοινώθηκαν, εύκολα αποδεικνύεται, ότι όχι μόνο δεν μπορούν και δε στοχεύουν στην προστασία των λαϊκών εισοδημάτων από την ακρίβεια, αλλά, αντιθέτως, είναι πιθανόν να αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση γενικότερων ανακατατάξεων στην αγορά και τα μερίδια που έχουν σ' αυτή διάφορες κοινωνικές ομάδες. Ακόμα από την εφαρμογή τους φαίνεται πως έτσι κι αλλιώς θα βγουν ωφελημένοι κάποιοι... «ημέτεροι» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας!

Ανάμεσα στα «μέτρα» - τομή που ανακοινώθηκαν είναι η επαναφορά της ενδεικτικής τιμής στο εμφιαλωμένο νερό. Η κυβέρνηση, ζήτησε από την ΕΕ να επιτρέψει την επαναφορά της ενδεικτικής τιμής. Οταν ο Α. Τσοχατζόπουλος ρωτήθηκε αν θα επεκταθεί η αναγραφή των ενδεικτικών τιμών και σε άλλα προϊόντα, απάντησε: «τι δουλιά έχουμε εμείς να επεκτείνουμε την αναγραφή και σε άλλα προϊόντα. Αυτό είναι θέμα των παραγωγών. Εάν θέλουν, μπορούν να το κάνουν»! Και όμως η κυβέρνηση αυτό το λέει μέτρο κατά της ακρίβειας...

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα και με τις αναφορές σε «ενιαία τιμολόγια» ή «ενιαία παραστατικά» το μόνο που 'χει καταφέρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει «θολό τοπίο», αλλά και να προκαλεί αναπάντητα ερωτηματικά για τις απώτερες στοχεύσεις της. Ο Α. Τσοχατζόπουλος, ενέτεινε τη σύγχυση, αφού ουδεμία εξήγηση έδωσε για το πώς θα χρησιμοποιούνται. Αυτό που ανέφερε είναι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση του αγρότη! Η μέχρι σήμερα πάντως πολιτική της δείχνει το αντίθετο, αφού στην πραγματικότητα στοχεύει στην ενίσχυση των βιομηχανικά επεξεργασμένων προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής και την αύξηση της διακίνησής τους από τα μεγάλα καταστήματα.

Στο δεύτερο «πυρήνα» ακρίβειας, που, κατά τους κυβερνώντες, προέρχεται από τις ιδιωτικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση προτίθεται να παρέμβει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εναρμονισμένης πρακτικής στις τιμές! Τα άλλα μέτρα είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων, τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών, και ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων, στη λογική ότι, τα πληρώνουμε που τα πληρώνουμε, ας είναι τότε και καλής ποιότητας

Ο Α.Τσοχατζόπουλος, τέλος, ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιούνται οι τιμές των πρατηρίων όλης της χώρας δύο φορές τη βδομάδα. Είπε μάλιστα πως προσελήφθη ιδιωτική επιχείρηση που θα συλλέγει και θα δημοσιοποιεί τις τιμές όλων των πρατηρίων. Πώς και πού θα δημοσιοποιεί τις τιμές 7.500 πρατηρίων της χώρας, είναι ένα ερώτημα που ο υπουργός Ανάπτυξης αρνήθηκε να απαντήσει. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να προφασίζεται άγνοια για την ιδιωτική εταιρία που θα πραγματοποιεί τις τιμοληψίες. Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για τη γνωστή εταιρία δημοσκοπήσεων «Μέτρον Ανάλυσης»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ