Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Τιμή και υπόσχεση αγώνα

Πολιτικό μνημόσυνο για το μάρτυρα της αγροτιάς καπνοπαραγωγό Μήτσο Βλάχο οργάνωσαν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας

ΑΓΡΙΝΙΟ (Ανταπόκριση).--

Πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου, που δολοφονήθηκε το 1962 στο χωριό Κυψέλη της Αιτωλοακαρνανίας, οργάνωσαν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Λεπενούς, «Ενωση» και «Ελπίδα». Εκτός από τους συγγενείς και συγχωριανούς του Μήτσου Βλάχου από τη Λεπενού, στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν εκατοντάδες αγρότες, εκπρόσωποι δεκάδων αγροτικών φορέων, αντιπροσωπεία από τη ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, Χρήστος Μπούρας, εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Δ. Σταμάτης, ο δήμαρχος Στράτου και ο πρόεδρος της Ενωσης Αγρινίου.

Μιλώντας στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγρότη αγωνιστή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Ν. Μωραΐτης, τόνισε: «Σήμερα είναι μέρα τιμής για την αγροτιά το μνημόσυνο για τον αγωνιστή καπνοπαραγωγό μάρτυρα της αγροτιάς, της Αιτωλοακαρνανίας, Μήτσο Βλάχο, που δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις καταστολής του καραμανλικού κράτους, το 1962. Η ίδια τρομοκρατία, σήμερα, με το μανδύα του "εκσυγχρονισμού", έχει κάνει τη χώρα ένα απέραντο "αγροτοδικείο" και σέρνει τον κόσμο στα δικαστήρια... Ο νομός στενάζει κάτω από το βάρος της αντιαγροτικής πολιτικής απ' όλες τις κυβερνήσεις, στενάζει κάτω από το βάρος των εντολών της ΕΕ. Οι καπνοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νομού δέχονται ολομέτωπη επίθεση και ξεκληρίζονται βίαια μεγάλα τμήματα των αγροτών του νομού».

Ο Μήτσος Βλάχος δολοφονήθηκε στα 21 του χρόνια σε συλλαλητήριο των καπνοπαραγωγών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, στις 8/9/1962, από πυρά των δυνάμεων καταστολής, στην περιοχή Κυψέλη. Τιμώντας τον μάρτυρά τους οι αγρότες έδωσαν υπόσχεση για συνέχιση των αγώνων τους ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, καθώς τα μηνύματα και τα αιτήματα εκείνης της απεργίας των καπνοπαραγωγών, το Σεπτέμβρη του 1962 στο Αγρίνιο, δε διαφέρουν στην ουσία τους από τα σύγχρονα αιτήματα του αγροτικού κινήματος. Τότε, όπως και σήμερα, οι καπνοπαραγωγοί αγωνίζονταν ενάντια σε μία αντιαγροτική πολιτική, που ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου, που ευνοούσε τους μεγαλοτσιφλικάδες και αυγάτιζε τα κέρδη των μεγαλεμπόρων. Εκμεταλλευόταν τη φτωχή αγροτιά, τη δουλιά των σέμπρων (σέμπρος: έμμισθος εργάτης στα χωράφια) και κατέστρεφε την ποσότητα των καπνών, που δεν ήταν «χρήσιμη» για τους «Παπαστράτο», «Κεράνη» και «Καρέλια», καίγοντάς την.

Στον τόπο που δολοφονήθηκε ο Μ. Βλάχος κατατέθηκαν πλήθος στεφάνια από εκπροσώπους μαζικών φορέων καθώς και από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεδιπλώνει πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών (2018-09-26 00:00:00.0)
Τίμησαν τον αγωνιστή καπνοπαραγωγό Μήτσο Βλάχο (2011-09-27 00:00:00.0)
Αγροτική συγκέντρωση την Κυριακή (2010-10-01 00:00:00.0)
«Μπλόκο» στην ασυδοσία των καπνεμπόρων (2000-03-24 00:00:00.0)
Στήνουν σήμερα αγωνιστικά μπλόκα (1999-01-13 00:00:00.0)
Ελασσόνα - Αιτωλοακαρνανία δίνουν τον τόνο (1995-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ