Παρασκευή 24 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
«Μπλόκο» στην ασυδοσία των καπνεμπόρων

Πραγματοποίησαν χτες μαχητικό συλλαλητήριο, αποκλείοντας συμβολικά την Εθνική Οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων

Οπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και «φωτιά». Το απέδειξαν χτες το πρωί εκατοντάδες αγανακτισμένοι καπνοπαραγωγοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με τη μαζική συμμετοχή τους στο αγωνιστικό συλλαλητήριο που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Απαντώντας στους ασύστολους εκβιασμούς των καπνεμπόρων, που, με τις «πλάτες» της κυβέρνησης, επιδιώκουν ν' αρπάξουν «κοψοχρονιάς» τη σοδειά τους, περισσότεροι από 500 καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, κυρίως από την περιοχή της Μακρυνείας, ένωσαν την οργή τους και ύψωσαν αγωνιστική φωνή διαμαρτυρίας. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΑΣ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, έδωσαν μαζικό δυναμικό «παρών» με τα τρακτέρ τους και άλλα αγροτικά μηχανήματα στο αγωνιστικό ραντεβού στη διασταύρωση Συκιάς, επί της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Εκεί απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο για μιάμιση ώρα περίπου και απαίτησαν αγωνιστικά να δοθούν τώρα ικανοποιητικές τιμές στα καπνά τους και να σταματήσουν επιτέλους οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ για ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Κοντά στους αγωνιζόμενους καπνοπαραγωγούς βρέθηκε και ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Νομού Αιτωλοακαρνανίας, δηλώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο πως το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό τους, θερμός υποστηρικτής του αγώνα τους για επιβίωση.

Στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που, σε συνδυασμό με την κερδοσκοπική πρακτική των εμπόρων - βιομηχάνων, έχουν φέρει τους αγρότες σε απόγνωση, αναφέρθηκε και ο Γιάννης Κοτοπούλης, πρόεδρος της ΟΑΣ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους καπνοπαραγωγούς. Οπως τόνισε, «η κατάσταση για το νομό έχει φτάσει στο απροχώρητο και το κακό έχει παραγίνει», αφού ειδικά για την ποικιλία «Μυρωδάτα Αγρινίου» οι καπνέμποροι απαιτούν να αγοράσουν μισοτιμής την παραγωγή, δίνοντας 250 δρχ./κιλό, τη στιγμή που πέρσι οι παραγωγοί πουλούσαν με 500 δραχμές το κιλό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μην έχει πουληθεί ακόμα ούτε... γραμμάριο από τη φετινή σοδειά και οι καπνοπαραγωγοί να αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, ενώ παράλληλα να κινδυνεύουν - εξαιτίας των εκβιασμών και των εξευτελιστικών τιμών - να χάσουν και το σταθερό, αλλά και το μεταβλητό πριμ.

Με τη χτεσινή μαζική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έστειλαν μήνυμα πως «έφτασε ο κόμπος στο χτένι». Και απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως οι κινήσεις αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που, με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ψευτοσυσκέψεις, επιχειρεί να δείξει ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα, διόλου δεν τους πείθουν. Γιατί βιώνουν καθημερινά στο πετσί τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζουν τα υπόλοιπα φιλομααστριχτικά κόμματα, με τρανταχτό παράδειγμα τον καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό για τα καπνά, που ρίχνει τους καπνοπαραγωγούς στα «σαγόνια» των καπνεμπόρων και τους οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ