Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ξεδιπλώνει πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών

Επίκαιρα συμπεράσματα από την εκδήλωση για τη θυσία του αγωνιστή καπνοπαραγωγού Μήτσου Βλάχου

Από την εκδήλωση για τη θυσία του Μ. Βλάχου
Από την εκδήλωση για τη θυσία του Μ. Βλάχου
Συγκέντρωση μνήμης και αγώνα στην Κυψέλη Αιτωλοακαρνανίας, τόπο θυσίας του αγρότη αγωνιστή Μήτσου Βλάχου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, η οποία αναπτύσσει παράλληλα πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στον Αστακό από την Ομοσπονδία και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ξηρομέρου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κινητοποίηση στην Τράπεζα Πειραιώς στον Αστακό τη Δευτέρα 1/10 και συλλαλητήριο στον κόμβο της Αμφιλοχίας τη Δευτέρα 8/10.

Συγκέντρωση τιμής και μνήμης στην Κυψέλη Αιτωλοακαρνανίας

Στη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής στην Κυψέλη Αιτωλοακαρνανίας αποδόθηκε τιμή στον μάρτυρα του αγροτικού κινήματος, Μήτσο Βλάχο, τον νεαρό καπνοπαραγωγό με καταγωγή από το χωριό Λεπενού, που τον Σεπτέμβρη του 1962 έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των δυνάμεων καταστολής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγρινίου, Θ. Αργύρης, θύμισε στους συγκεντρωμένους τα γεγονότα της εποχής, σε μια περίοδο που οι τιμές των καπνών αυξάνονταν διεθνώς, δίχως ωστόσο οι καπνοπαραγωγοί να επωφεληθούν έστω και ελάχιστα. Αντίθετα, καπνέμποροι και καπνοβιομήχανοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν ακόμη περισσότερο σε βάρος τους, αξιώνοντας να πάρουν όσο - όσο τη σοδειά τους.

Συνεχίζοντας ο Θ. Αργύρης σημείωσε πως «οι καπνοπαραγωγοί οδηγήθηκαν στη διαμαρτυρία το Σεπτέμβρη του 1962, σε έναν κοινό αγώνα για την επιβίωσή τους. Πρωί - πρωί την 8η Σεπτεμβρίου, μέρα Σάββατο, οι άνδρες και τα γυναικόπαιδα μαζί κατέλαβαν την Εθνική οδό Αμφιλοχίας - Αγρινίου σε δύο σημεία: Το πρώτο και κύριο σημείο ήταν η τοποθεσία "Σαμάρι" κοντά στο χωριό Στάνου και το δεύτερο η γέφυρα της Σφήνας. Ετσι διακόπηκε η συγκοινωνία από Αθήνα προς Γιάννενα και αντιστρόφως. Τα αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί από τη μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών (...) Μεγάλη δύναμη της χωροφυλακής είχε συγκεντρωθεί στο χώρο της διαδήλωσης των αγροτών. Κατά το μεσημέρι κάλεσαν τους αγρότες να διαλυθούν. Οι αγρότες δήλωσαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους, δεν θα αποχωρήσουν και τόνισαν ότι θα παλέψουν για τη δικαίωσή τους. Στην άρνηση των παραγωγών, οι χωροφύλακες, κατόπιν εντολής φυσικά, απαντούν με δακρυγόνα και καπνογόνα. Συγχρόνως επιτίθενται με κλομπς και οι καπνάδες αμύνονται με μπλάνες και πέτρες. Τότε δόθηκε η διαταγή "πυρ!" και ρίχτηκαν πυροβολισμοί στον αέρα. Γίνεται χαμός εκεί στη γέφυρα της Σφήνας, το νέο Κιλελέρ της αγροτιάς. Περίπου 80 μέτρα δεξιά από τη γέφυρα πέφτει νεκρός ο Δημήτρος Κ. Βλάχος, από τη Λεπενού, στα 24 του χρόνια. Η σφαίρα βρήκε το παλικάρι στο κεφάλι. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν τότε ότι είδαν χωροφύλακα να γονατίζει, να σημαδεύει και να πυροβολεί...».

«Μέσα από τη σημερινή μας εκδήλωση», τόνισε ο ομιλητής, «θέλουμε να φωτίσουμε της συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες οι καπνοπαραγωγοί οδηγήθηκαν σε κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν διαφέρουν και πολύ από τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Χαμηλές τιμές προϊόντων, μεγάλο κόστος παραγωγής, ανοιχτές τιμές προϊόντων και σε πολλές των περιπτώσεων απλήρωτη παραγωγή».

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, υπογράμμισε, παραμένουν εξαιτίας της πολιτικής ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, που επιτείνουν τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Μόνη διέξοδος, συνέχισε, είναι η συσπείρωση της μικρομεσαίας αγροτιάς στις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος «που συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διεκδικήσουν σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ