Παρασκευή 18 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν από πατατοπαραγωγούς και καταναλωτές

Ενώ κατρακύλησε η τιμή παραγωγού και οι έμποροι «κλέβουν στο ζύγι», οι εργαζόμενοι πληρώνουν και πέντε φορές πάνω για την πατάτα

Ο κατήφορος της τιμής της πατάτας σε Αχαΐα - Ηλεία - Μεσσηνία δεν έχει σταματημό κι έχει φέρει σε απόγνωση τους πατατοκαλλιεργητές. Η τιμή των 0,35 ευρώ το κιλό που ίσχυε πριν δύο βδομάδες κατρακύλησε και, τώρα, βρίσκεται στα 0,10 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή στα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα της περιοχής, η τιμή του προϊόντος πληρώνεται από τους εργαζόμενους και πάνω από 0,55 ευρώ! Ετσι, χιλιάδες αγρότες βρίσκονται μπροστά στον εφιάλτη του 2002, όταν το αγγούρι από 7 δραχμές στον παραγωγό, πουλιόταν στην κατανάλωση με 100 δραχμές και οι πατάτες από 40 - 45 δραχμές το κιλό κατέληγαν στην αγορά μέχρι και 230 δραχμές το κιλό.

Η επιτόπια παρουσία του «Ρ» σε χωριά της Αχαΐας και η συζήτηση με τους πατατοπαραγωγούς αποκαλύπτει τα τραγικά αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν ευλαβικά τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι αγρότες, αλλά και τα λαϊκά στρώματα που καλούνται να χρυσοπληρώσουν στην αγορά οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν, είναι τα θύματα. Μόνοι κερδισμένοι οι μεγαλέμποροι και οι πολυεθνικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των αγροτικών εφοδίων (φάρμάκα, λιπάσματα, μηχανήματα, γενικότερα αγροτικός εξοπλισμός), όπου κυριαρχεί η ασυδοσία στις τιμές.

Κυβερνητική αδιαφορία

«Τα χωριά μας απέχουν μόλις 20 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Η τιμή φεύγει από το χωράφι κάτω από 0,10 ευρώ το κιλό και μέχρι να φτάσει στην πόλη, μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα, εκτοξεύεται μέχρι και τα 0,80 ευρώ το κιλό, δηλαδή μέχρι και έντεκα φορές επάνω - μας λέει ο Κώστας Καρδαράκος από το χωριό Σαγέικα - και προσθέτει: «Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις αδιαφορούν για τη μικρομεσαία αγροτιά και το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε με τη μύτη του μαχαιριού στο λαιμό όπως τα αρνιά όταν τα πάνε για σφάξιμο».

«Ετσι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν πραγματικοί συνεταιρισμοί. Είσαι στο έλεος των εμπόρων και των μεσαζόντων», παρεμβαίνει στη συζήτηση ένας 75χρονος αγρότης που αναγκάζεται ακόμα και σε αυτή την ηλικία να συνεχίζει να δουλεύει στα χωράφια.

«Το κύκλωμα των μεσαζόντων και των εμπόρων μάς έχει ξεζουμίσει», σημειώνει οργισμένος ο Γιώργος Λαγός και συνεχίζει: «Οι εξευτελιστικές τιμές που δίνουν για την πατάτα έρχονται κατόπιν συνεννοήσεων μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι να ληστεύεται ο αγρότης και να καταληστεύεται ο καταναλωτής».

30% τα συσκευαστήρια!

Η συντριπτική πλειοψηφία των πατατοπαραγωγών παραδίδει τη σοδειά της στα συσκευαστήρια. Εκεί, αυθαίρετα, μέσα από τη διαλογή - κλοπή, παρακρατούν το 30% περίπου της παραγωγής(!!!) όταν το πραγματικό σκάρτο προϊόν είναι μόλις 3%, χωρίς να δώσουν ούτε λεπτό στον παραγωγό. Τι συμβαίνει, τελικά, με αυτό το 30%; Διατίθεται κανονικότατα στην αγορά, ενώ μια μεγάλη ποσότητα πατάτας (μεγάλες, μισοκομμένες κλπ.) παραδίδονται στις βιομηχανίες τροφίμων και στις εταιρίες παραγωγής των περίφημων "τσιπς", όπου ουσιαστικά ένα κιλό τσιπς στοιχίζει στον καταναλωτή 10 ευρώ!

Παράλληλα, οι έμποροι των συσκευαστηρίων απειλούν τους αγρότες πως δε θα δεχτούν την παραγωγή τους σε περίπτωση που αρνηθούν την παρακράτηση του 30% και μπαίνουν στη μαύρη λίστα όλων των συσκευαστηρίων της περιοχής. Το έγκλημα ολοκληρώνεται με τη μη άμεση πληρωμή των παραγωγών που περιμένουν να πληρωθούν τη σοδειά τους από τους εμπόρους, όποτε αυτοί αποφασίσουν (μετά από τρεις, τέσσερις ή και έξι μήνες), χωρίς να λείπουν και τα «κανόνια».

«Πραγματική ληστεία συντελείται στα συσκευαστήρια όταν παραδίδουμε την πατάτα - μας λέει ο Αγγελος Αντωνόπουλος, πατατοπαραγωγός από το χωριό Λάππα - καθώς στα 25 κιλά πατάτα τα συσκευαστήρια μας πληρώνουν, τρόπος του λέγειν δηλαδή, για 16 κιλά και αυτά μετά από μήνες. Με ...νταβατζιλίκι τα υπόλοιπα 9, δηλαδή το 30% της παραγωγής μας, το παρακρατούν. Με το έτσι θέλω τη βαφτίζουν σκάρτη και στη συνέχεια την πωλούν σε βιομηχανίες τροφίμων, ταβέρνες, φαστ φουντ κ.α. Κι αν αρνηθείς, σε όποιο συσκευαστήριο κι αν πας, μετά θα βρεις τις πόρτες κλειστές».

Να απαντήσουμε αγωνιστικά

«Μια αξιοπρεπή τιμή ζητάμε - συμπληρώνει ο Νίκος Πετρόπουλος - για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Ζητάμε κάτι παράλογο; Κάθε χρόνο το κόστος παραγωγής αυξάνεται, οι τιμές στην αγορά αυξάνονται και εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε όλο και φθηνότερα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση».

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Αλέκος Θανόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ωλενίας, σημείωσε πως οι εξευτελιστικές τιμές που δίνονται στην πατάτα αποτελούν οδηγό για το πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές στα κηπευτικά, στο καρπούζι, στα σταφύλια. Ολα τα χωριά της περιοχής στενάζουν από την ασυδοσία των εμπόρων, όπως αυτή έχει ενισχυθεί από τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που πνίγει χιλιάδες παραγωγούς και τα εκατομμύρια καταναλωτές δεν είναι τίποτα άλλο από την απελευθέρωση της αγοράς και των αθρόων εισαγωγών. Η άμεση ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης πρέπει να μπει στην ημερήσια διάταξη του αγροτικού κινήματος πριν καταστραφεί ολοσχερώς η μικρομεσαία αγροτιά».


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ